Άρθρο Localit 17 Δεκεμβρίου, 2012

Δήμος Γόρτυνας: Πράσινο φως από το Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων για ένταξη του Σοκαρά

Το παρών στη  συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΙΚΤΥΟΥ ΜΑΡΤΥΡΙΚΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΚΑΙ ΧΩΡΙΩΝ «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΑ» που πραγματοποιήθηκε στα Καλάβρυτα, έδωσε ο Δήμος Γόρτυνας, προκειμένου να προωθήσει την αναγνώριση του Σοκαρά ως “Μαρτυρικό Χωριό”. Στην συνεδρίαση που έγινε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαβρύτων την παραμονή των εκδηλώσεων μνήμης για το ολοκαύτωμα από τους ναζί, ο Δήμος Γόρτυνας εκπροσωπήθηκε από τον αντιδήμαρχο, Σταύρο Ξυλούρη, ο οποίος υπέβαλλε το σχετικό φάκελο για ένταξη του Σοκαρά στο Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών “Ελληνικά Ολοκαυτώματα” στο Διοικητικό Συμβούλιο για έγκριση και παραπέρα προώθηση στο αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών.

Στην συζήτηση εκτός των μελών και των εκπροσώπων των μαρτυρικών πόλεων και χωριών από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο παρευρέθηκαν τοπικοί βουλευτές και ο πρέσβης της Γερμανίας στην Ελλάδα, ο οποίος δεσμεύτηκε να μεταφέρει τα αιτήματα και τα σχετικά ψηφίσματα του Δικτύου στην Γερμανική Κυβέρνηση.

Ακολούθησε η ομόφωνη απόφαση του συμβουλίου για ένταξη του Σοκαρά ως μαρτυρικό χωριό και προώθηση του σχετικού φακέλου ένταξης στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Σε συνομιλία που είχε ο κ. Ξυλούρης με το Δήμαρχο Καλαβρύτων, Γιώργο Λαζουρά που είναι και μέλος της αρμόδιας επιτροπής στο Υπουργείο Εσωτερικών, ο τελευταίος τον διαβεβαίωσε ότι θα στηρίξει και θα υπερψηφίσει την σχετική πρόταση του Δήμου Γόρτυνας για να ενταχθεί ο Σοκαράς στα μαρτυρικά χωριά. Παρόμοια ήταν και η στάση του Δημάρχου Ανωγείων, Σωκράτη Κεφαλογιάννη, ο οποίος είναι και πρόεδρος του δικτύου.

Να σημειωθεί ότι το δίκτυο μαρτυρικών πόλεων και χωριών της Ελλάδας περιόδου 1940-1945 «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΑ» είναι Αστική μη Κερδοσκοπική  Εταιρεία (Ν.Π.Ι.Δ.) με έδρα : μαρτυρική πόλη Καλαβρύτων Ευσ. Κηπουργού 6, 25001 http:/www.greekholocausts.gr.

 

 

 

 

ΔΗΜΟΙ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου 25 Σεπτεμβρίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Η ΚΕΔΕ δίπλα στη νέα γενιά της Θεσσαλονίκης – Με μεγάλη συμμετοχή η ημερίδα της ΚΕΔΕ και του ΙΤΑ στη Θεσσαλονίκη, στην παρουσίαση της μελέτης για τη νεανική παραβατικότητα

Λ. Κυρίζογλου: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν θέλει να είναι θεατής, αλλά δύναμη πρόληψης, στήριξης και…

Ρεπορτάζ 23 Σεπτεμβρίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναύπακτος: Ξεκινά η ανάπλαση της πλατείας Στάικου

Ο Δήμος Ναυπακτίας ξεκινά ένα έργο αστικής αναβάθμισης με την υπογραφή της σύμβασης για την…

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου 23 Σεπτεμβρίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Η ΚΕΔΕ στηρίζει την ενημέρωση αιρετών και υπηρεσιακών στελεχών για τον νέο Κώδικα Αυτοδιοίκησης

Λ. Κυρίζογλου: Ο νέος Κώδικας βάζει τάξη στην πολυνομία και ενισχύει τη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης…