Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Ελευσίνας συμπόσιο με θέμα: “Ελευσίνια Μυστήρια, Αισχύλος, Χρυσούς Αιώνας της Αθήνας: Μαθήματα για Εμάς, Σήμερα”. Το συμπόσιο συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Ελευσίνας και η Εταιρεία Μελέτης Προβλημάτων Συλλογικών (Ε.Μ.ΠΡΟ.Σ.).
Στην εκδήλωση χαιρέτισαν ο Δήμαρχος Ελευσίνας Γιώργος Τσουκαλάς, ο οποίος ευχαρίστησε τους εκλεκτούς ομιλητές για την τιμητική παρουσία τους στην πόλη μας και την ΕΜΠΡΟΣ που επέλεξε την Ελευσίνα και το τόσο σημαντικό θέμα που θέλησε να αναδείξει. Χαιρέτησαν επίσης ο Πέτρος Δούκας πρόεδρος της Εταιρείας και ο Δημοτικός Σύμβουλος Μενέλαος Μίχας.
Σημαντική παρουσία στην εκδήλωση ήταν αυτή της πρέσβειρας της Αυστρίας στην Αθήνα κ. Melitta Schubert, η οποία επισκέφθηκε νωρίς το απόγευμα τον Αρχαιολογικό χώρο της πόλης και ξεναγήθηκε από την κ. Καλλιόπη Παπαγγελή, προϊσταμένη του Χώρου.
Στο συμπόσιο ομιλητές ήταν: – ο Απόστολος Πιερρής – Διευθυντής του Φιλοσοφικού Ινστιτούτου Ερευρών της Πάτρας – με θέμα: “Ο Αθηναϊκός Χρυσούς Αιώνας, Το μυστικό του Θαύματος, Ελευσίνα και Ακρόπολη, Αισχύλος και Παρθενώνας, Μεγάλες Θεές και Απόλλων”.
– η Βάνα Ξένου – εικαστικός, καθηγήτρια Ε.Μ.Π. – με θέμα: “Γιατί η Ελευσίνα Σήμερα; Ελευσίνια Μυστήρια: Η καταγωγή και το Νόημα μιας Παιδευτικής και Μυητικής Μεθόδου”.
– ο Σαράντος Καργάκος – ιστορικός, συγγραφέας – με θέμα: “Τα Μυστήρια των Μυστηρίων της Ελευσίνας”.
– ο Σωτήρης Γλυκοφρύδης – ιστορικός, συγγραφέας – με θέμα: “Η σχέση της φιλοσοφίας του Ηράκλειτου με τα Ελευσίνια Μυστήρια”.
Μετά τις εισηγήσεις ακολούθησαν ερωτήσεις από το κοινό, που είχε κατακλύσει την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.