Κάθε δήμος που θέτει υποψηφιότητα για τη φιλοξενία του θεσμού «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» μπορεί να συστήσει ανώνυμη εταιρεία με αποκλειστικό σκοπό τη διαχείριση και υλοποίηση της εν λόγω δράσης.
Αυτό προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο στη Βουλή και υπογράφουν οι υπουργοί Εσωτερικών Π. Κουρουμπλής, Παιδείας Ν. Φίλης, Πολιτισμού Α. Μπαλτάς και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης.
Με την τροπολογία τροποποιείται το άρθρο 107 του Ν.3853/2010, σύμφωνα με το οποίο δεν επιτρέπεται στους δήμους να συνιστούν ή να συμμετέχουν σε άλλες ανώνυμες εταιρείες, εκτός από εκείνες που είχαν συσταθεί μέχρι την έναρξη της ισχύος του προγράμματος «Καλλικράτης».
Η ρύθμιση γίνεται προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στις τρεις υποψήφιες πόλεις- Ρόδος, Καλαμάτα και Ελευσίνα- για «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021» να συστήσουν φορέα διαχείρισης με τη μορφή ανώνυμης εταιρείας για την υλοποίηση αυτής της σημαντικής δράσης.
Επίσης προβλέπεται ότι επιτρέπεται η επιχορήγηση της ανώνυμης εταιρείας από προγράμματα των υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Παιδείας,Έρευνας και Θρησκευμάτων, την κατά τόπο περιφέρεια, επιμελητήρια και λοιπά ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ, καθώς επίσης και η σύναψη προγραμματικών συμβάσεων.
Η ανώνυμε εταιρεία του δήμου που θα επιλεγεί να φιλοξενήσει το θεσμό λύεται υποχρεωτικά και τίθεται σε εκκαθάριση, με την ολοκλήρωση του σκοπού για τον οποίο συνεστήθη. Οι ανώνυμες εταιρείες των δήμων που δεν θα επιλεγούν να φιλοξενήσουν το θεσμό, λύονται και τίθενται σε εκκαθάριση, αμέσως μετά την ανακήρυξη της πόλης που θα φέρει τον τίτλο της «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας».