Άρθρο Localit 05 Δεκεμβρίου, 2012

Δήμοι και δημόσιο θα “πληρώσουν” την πώληση της ΕΥΔΑΠ

Βόμβα για  οικονομικά των δήμων και της κυβέρνησης  θα αποτελέσει η πώληση της ΕΥΔΑΠ, καθώς ο αγοραστής θα πρέπει να λάβει μέσα σε 90 ημέρες τις τεράστιες και μη αμφισβητούμενες οφειλές, συνολικού ύψους 522 εκ. ευρώ και εκ των οποίων πάνω από 220 εκ. ευρώ είναι οφειλές των δήμων και τα υπόλοιπα του δημοσίου.

Αυτό θα συμβεί εφόσον ο νέος ιδιοκτήτης κινήσει τις νομικές διαδικασίες κατά του οφειλέτη, σύμφωνα με τη σχετική κοινοτική νομοθεσία.  

Αυτά προκύπτουν από την απάντηση του αρμόδιου Επιτρόπου για την Φορολογία και την Καταπολέμηση Απάτης Α. Šemeta, στην ερώτησή του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή σχετικά με τα χρέη του Δημοσίου και των Δήμων προς την ΕΥΔΑΠ.

Επιπλέον η απάντηση αυτή αναδεικνύει και μια άλλη σημαντική και τραγελαφική πλευρά, που συνεπάγεται από την πώληση της ΕΥΔΑΠ. Στο βαθμό που η τιμή πώλησης κυμανθεί στα 250 εκ. ευρώ, όπως έχει διαρρεύσει, ο νέος αγοραστής θα μπορεί να απαιτήσει τα 522 εκ. ευρώ συν τις προσαυξήσεις που είναι βεβαιωμένες οφειλές.

Στην ερώτησή του, ο Ν. Χουντής, αφού σημείωνε ότι «το Ελληνικό Δημόσιο και Δήμοι, οφείλουν στην ΕΥΔΑΠ Α.Ε. εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από απλήρωτα τιμολόγια… και ακόμα υπάρχουν τεράστιες οφειλές του κράτους προς την εταιρεία από επιχορηγήσεις για κεφαλαιουχικές δαπάνες», ζητούσε από την Επιτροπή να διευκρινίσει αν γι’ αυτά τα χρέη, μπορούν να εφαρμοστούν οι οδηγίες 2000/35/ΕΚ και 2011/7/ΕΕ που προβλέπουν ότι σε περίπτωση καθυστερήσεων πληρωμών στις εμπορικές συναλλαγές και μεταξύ επιχειρήσεων και δημοσίων αρχών, οι οφειλές είναι άμεσα απαιτητές από την εταιρεία και τους μετόχους της. 

Στην απάντησή του ο κ. Šemeta, με πλήρη σαφήνεια τονίζει ότι: «Η οδηγία 2000/35/ΕΚ καταργείται με ισχύ από την 16η Μαρτίου 2013, από την οδηγία 2011/7/ΕΕ. Και οι δύο οδηγίες προβλέπουν τη διαδικασία έκδοσης εκτελεστού τίτλου για τον πιστωτή για την είσπραξη μη αμφισβητούμενων οφειλών, στην περίπτωση που ο πιστωτής έχει κινήσει νομικές διαδικασίες κατά του οφειλέτη».  

Από τα παραπάνω συνάγεται το εξής συμπέρασμα. Αν όλοι οι δήμοι της Αττικής αποφάσιζαν να διεκδικήσουν την αγορά της εταιρείας αντί 250 εκ. ευρώ και να την μετατρέψουν σε Διαδημοτική Επιχείρηση ΄Υδρευσης Αποχέτευσης, θα μπορούσαν με βάση την κοινοτική νομοθεσία, να εισπράξουν τα χρέη του δημοσίου, ύψους 302 εκ. ευρώ, να ξεχρεώσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους όχι μόνο χωρίς  επιπλέον οικονομική επιβάρυνση των ταμείων τους αλλά και με κέρδος 20 περίπου εκ. ευρώ και να διαχειριστούν οι ίδιοι αυτές τις κρίσιμες κοινωφελείς υπηρεσίες προς τους πολίτες, όπως συμβαίνει και με τις άλλες ΔΕΥΑ της χώρας.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 28 Ιουνίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δράσεις ενημέρωσης για τη χρήση των καφέ κάδων σε Μοσχάτο-Ταύρο

Συνεχίζεται στον Δήμο Μοσχάτου-Ταύρου η τοποθέτηση καφέ κάδων για τη χωριστή συλλογή υπολειμμάτων τροφών, στις…

Ρεπορτάζ 28 Ιουνίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων: «Δεν είναι λύση η μετάθεση της ευθύνης»

Την αποτελεσματική συνεργασία και τον υψηλό βαθμό ετοιμότητας όλων των εμπλεκόμενων στο κομμάτι της πυροπροστασίας…

Ρεπορτάζ 28 Ιουνίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Αντιδήμαρχος Παπάγου για το εργατικό δυστύχημα: Ο δενδροκηπουρός ήταν στο έδαφος – Δεν χρειαζόταν να φοράει ιμάντα

Μια μέρα μετά από τo τραγικό εργατικό δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή στον 47χρονο εργαζόμενο…