Άρθρο Localit 06 Σεπτεμβρίου, 2023

Δημήτρης Ζιακόπουλος: Τεράστια ύψη βροχής για τα ελληνικά χρονικά

Για ύψη βροχής συγκρίσιμα με αυτά που σημειώνονται στις νότιες πλαγιές των Άλπεων όταν ζεστός και θερμός μεσογειακός αέρας προσκρούει σε αυτές, έκανε λόγο ο μετεωρολόγος, αντιπρόεδρος του ΔΣ του Κέντρου Μελετών Διαχείρισης Κρίσεων της ΓΓΠΠ, Δημήτρης Ζιακόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε σήμερα στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την κακοκαιρία “Daniel”.

Όπως είπε ο κ. Ζιακόπουλος πρόκειται για ένα φαινόμενο «που δεν έχει τελειώσει ακόμη το οποίο είναι πρωτοφανές στα μετεωρολογικά χρονικά του τόπου δηλαδή από τότε που έχουμε αρχεία».

Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις από το διαθέσιμο δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών τόσο της ΕΜΥ, του Αστεροσκοπείου κι άλλων σταθμών, όπως τόνισε ο κ. Ζιακόπουλος, φαίνεται ότι στην ορεινή περιοχή της Μαγνησίας έπεσαν 600-800 χιλιοστά βροχής σε ένα 24ωρο. «Είναι ένα τεράστιο ποσό για τα ελληνικά χρονικά και για τις περισσότερες περιοχές της Ευρώπης», σημείωσε. Ταυτόχρονα, όπως υπογράμμισε, «στη πεδινή Θεσσαλία τα 24ωρα ποσά που σημειώθηκαν του υετού, της βροχής, ήταν ανάμεσα στα 400-500 χιλιοστά που είναι κι αυτή μια πάρα πολύ μεγάλη τιμή».

«Τα 600-800 χιλιοστά είναι συγκρίσιμα με αυτά τα χιλιοστά, τα ρεκόρ θα έλεγα, που σημειώνονται κυρίως στις νότιες πλαγιές των Άλπεων όταν ζεστός και θερμός μεσογειακός αέρας προσκρούει σε αυτές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ζιακόπουλος.

Αναφορικά με το τι αναμένεται τις επόμενες ώρες καθώς και αύριο, ο κ. Ζιακόπουλος είπε ότι στις περιοχές της Θεσσαλίας και κυρίως στις περιοχές των νομών Καρδίτσας, Τρικάλων και στις δυτικότερες περιοχές του νομού Λάρισας και Μαγνησίας καθώς και στις βορειότερες περιοχές της Φθιώτιδας, εκεί απόψε και μέχρι αύριο το μεσημέρι περίπου τα πράγματα θα είναι αρκετά δύσκολα. Όπως σημείωσε, «τα μοντέλα δίνουν προγνωστικά 200 με 250 χιλιοστά βροχής». «Ευχόμαστε όλοι να αντέξει ο κάμπος με την έννοια να μην ξεχειλίσουν, να μην σπάσουν φράγματα ή να μην ξεχειλίσουν ποτάμια», υπογράμμισε.

Ακόμη, όπως επισήμανε, τις ίδιες ώρες στην περιοχή της Μαγνησίας, μέσα στη νύχτα δηλαδή, θα υπάρξει κάποια ύφεση των φαινομένων αλλά αναμένεται «ένας τελευταίος γύρος μέχρι περίπου αύριο το μεσημέρι όπου και εκεί θα έχουμε ξανά φαινόμενα αρκετά μεγάλης έντασης». Ο κ. Ζιακόπουλος σημείωσε ότι θέλει μεγάλη προσοχή καθώς όπως είπε «είναι καταπονημένες γενικά και οι υποδομές και οι άνθρωποι και όλοι».

Στην περιοχή της Μαγνησίας, των Βόρειων Σποράδων και της Βορειοανατολικής Φθιώτιδας, όπως τόνισε ο κ. Ζιακόπουλος, τα πράγματα θα είναι σχετικά καλά μέχρι περίπου αύριο το πρωί, προσθέτοντας ότι «δεν θα σταματήσουν οι βροχές απλώς δεν θα έχουν την ένταση των προηγούμενων βροχών». Ωστόσο, όπως είπε, μέσα στο πρωινό αύριο μέχρι και το μεσημέρι αναμένεται και σε αυτές τις περιοχές μια ένταση των φαινομένων, γεγονός που όπως συμπλήρωσε, «θέλει μεγάλη προσοχή».

Αναφορικά με το πότε θα ολοκληρωθεί το φαινόμενο ο κ. Ζιακόπουλος είπε ότι «ο κύκλος αυτός της πρωτοφανούς αντικειμενικά για τα μετεωρολογικά χρονικά της χώρας μας κακοκαιρίας θα κλείσει αύριο το απόγευμα. Εκτιμώ γύρω στις 20:00 με 21:00 το βράδυ να έχουμε το τελευταίο επεισόδιο, τον επίλογο στις περιοχές από τις οποίες άρχισε, δηλαδή Μαγνησία, Σποράδες κλπ».

Ακόμη, σημείωσε ότι τις επόμενες ώρες, απογευματινές, βραδινές ώρες, αναμένονται και στην Αττική κάποιες βροχές και τοπικές καταιγίδες. «Εκτιμούμε ότι η ένταση των φαινομένων δεν θα είναι μεγάλη, 20 με 30 χιλιοστά, αλλά η εμπειρία μας λέει ότι ακόμα και με τόσα χιλιοστά υπάρχουν προβλήματα, δημιουργούνται μικροπροβλήματα στην Αττική και καλό είναι να το έχουμε υπόψη όλοι μας αυτό», υπογράμμισε ο κ. Ζιακόπουλος

Παράλληλα σημείωσε «ότι όταν την περασμένη Παρασκευή είδε για πρώτη φορά τα προγνωστικά στοιχεία, το μοντέλο για την Τρίτη, τρόμαξε». «Ήταν η πρώτη φορά μετά από δεκαετίες σε αυτή τη δουλειά», τόνισε και προσέθεσε: «Στη συνέχεια διάβασα και τη δήλωση ενός Γάλλου συναδέλφου που είπε ότι έπαθε σοκ όταν είδε αυτά τα στοιχεία στην Κεντρική Ελλάδα και κυρίως πέριξ της Θεσσαλίας και στη Θεσσαλία».

«Είχα μια ελπίδα ότι τα φαινόμενα θα είναι λίγο ελαφρύτερα επειδή κάποια μοντέλα διαφωνούσαν. Όταν καταλάβαμε ότι και τα μοντέλα συμφωνούν πλέον σε αυτά τα τεράστια ύψη βροχής τότε προσπαθήσαμε να δικαιολογήσουμε πώς σκέφτηκαν τα μοντέλα για να βγάλουν αυτό το αποτέλεσμα. Όταν είδαμε τη συνοπτική κατάσταση, την κατάσταση της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας, τους θερμοδυναμικούς παράγοντες, την ορεογραφία της περιοχής τότε αποφασίσαμε ότι υπήρχε μεγάλος κίνδυνος πράγματι να εξελιχθούν έτσι τα πράγματα. Ενημερώσαμε τη ΓΓΠΠ η οποία προϊδέασε τις περιφέρειες γι’ αυτά που έρχονται», υπογράμμισε ο κ. Ζιακόπουλος.

 

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 22 Ιανουαρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Τα επόμενα 24ωρα η απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου Αιρετών για τη δήμαρχο Κασσάνδρας

Ενώπιον του αρμόδιου Πειθαρχικού Συμβουλίου Αιρετών βρέθηκε η δήμαρχος Κασσάνδρας, Αναστασία Χαλκιά, η οποία κλήθηκε…

Ρεπορτάζ 22 Ιανουαρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Τα έργα που υλοποιούνται μέσω ΕΣΠΑ στην Πέλλα στη συνάντηση της περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας με τους δημάρχους της περιοχής

Τα έργα που υλοποιούνται μέσω του ΕΣΠΑ στην Πέλλα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που…

Ρεπορτάζ 22 Ιανουαρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ο Δήμος Ωραιοκάστρου συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Έργο GivEUvoice

Στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ ο Δήμος Ωραιοκάστρου συμμετέχει ως εταίρος στο έργο με τίτλο «GivEUvoice:…