18 Δεκεμβρίου, 2020

Δημήτρης Παπαστεργίου, Πρόεδρος ΚΕΔΕ : Να σταθούμε έμπρακτα αλληλέγγυοι στους μετανάστες και στους Δήμους που σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο της μεταναστευτικής κρίσης

Μήνυμα του Προέδρου της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου με αφορμή την Διεθνή ημέρα Μεταναστών:

 

Η 18η Δεκεμβρίου έχει οριστεί από τον ΟΗΕ ως Διεθνής ημέρα Μεταναστών.
Εμείς οι άνθρωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ζούμε καθημερινά την αγωνία και καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα των ανθρώπων που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Την ίδια ώρα καλούμαστε να στηρίξουμε και τις τοπικές κοινωνίες που σηκώνουν ένα δυσβάσταχτο και δυσανάλογο των δυνατοτήτων τους βάρος.

Η Ελλάδα έχει βρεθεί στο επίκεντρο της μεγαλύτερης μεταναστευτικής κρίσης που χωρίζει οικογένειες, μετράει απώλειες, συμφορίζει τα νησιά μας με χιλιάδες άτυχους συνανθρώπους μας. Οι μετανάστες από κάποιους χρησιμοποιούνται ως άλλοθι και σίγουρα από τους γείτονές μας στα ανατολικά ως μοχλός πίεσης της Ελληνικής Κοινωνίας.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται να περιθάλψει και να προστατέψει τις τοπικές κοινωνίες από τα προβλήματα που δημιουργούν οι υπερπληθυσμοί μεταναστών και προσφύγων.

Είναι χρέος όλων μας να σταθούμε με αίσθημα αλληλεγγύης και ανθρωπισμού τόσο στους μετανάστες, όσο και στους νησιωτικούς και τους άλλους Δήμους που σηκώνουν το βάρος της κρίσης.

Παράλληλα πρέπει να δουλέψουμε από κοινού στον τρόπο ένταξης όσων μείνουν τελικά στη χώρα, αφού ολοκληρωθούν οι σχετικές νομιμοποιητικές διαδικασίες.
Η ΚΕΔΕ έχει εδώ και καιρό προτείνει μία σαφή και άμεση υλοποιήσιμη λύση, με το βλέμμα στα νησιά του Αιγαίου. Οι 200 μεγαλύτεροι Δήμοι τη χώρας μπορούμε να τα αποσυμφορήσουμε από τουλάχιστον 10.000 πρόσφυγες/μετανάστες, αν δεχτούμε 50 ανθρώπους (περίπου 10 οικογένειες) ο καθένας, με χρηματοδότηση από προγράμματα που τη στιγμή αυτή τρέχουν.

Για την Τοπική Αυτοδιοίκηση η ανθρώπινη ζωή μετράει κάθε μέρα και όχι μόνο σε αναμνηστικές «παγκόσμιες ημέρες».

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου 23 Ιουλίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Η ΚΕΔΕ αναδεικνύει τον θεσμικό ρόλο των νέων στη διακυβέρνηση των Δήμων – Δ. Καφαντάρης: Οι νέοι αποκτούν θεσμικό ρόλο στη διαμόρφωση πολιτικών σε τοπικό επίπεδο

Ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) κ. Δημήτρης Καφαντάρης συμμετείχε, την Πέμπτη…

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου ... 22 Ιουλίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Συνεδρίαση Δ.Σ. ΚΕΔΕ: Στο επίκεντρο ανακύκλωση, θεσμικές ρυθμίσεις και χρηματοδότηση των Δήμων

Η πρώτη μελέτη για το κόστος λειτουργίας των Δήμων επιβεβαιώνει τις θέσεις της ΚΕΔΕ Με…

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου ... 21 Ιουλίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Η ΚΕΔΕ ζητά ουσιαστική συμμετοχή των Δήμων στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2026-2030

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυρίζογλου, συμμετείχε σήμερα, Τρίτη 21 Ιουλίου 2026, στην παρουσίαση του…