Τη δική τους «μάχη» δίνουν οι δήμοι κόντρα στον κορονοϊό. Από τη φύση της η Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκεται στο πρώτο μέτωπο αντιμετώπισης αυτής της υγειονομικής κρίσης και ήδη οι δημοτικές Αρχές έχουν προχωρήσει σε μια σειρά μέτρων, προκειμένου να βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο τόσο ο βαθμός ετοιμότητας όσο και αυτός της προστασίας. Ταυτόχρονα δηλώνουν ότι έχουν εναρμονιστεί πλήρως με τις οδηγίες και τις εντολές του υπουργείου Υγείας.
Η ωριμότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι ένα επιπλέον τόξο στη φαρέτρα της Πολιτείας και αυτό επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτρης Κάρναβος. Λέει συγκεκριμένα:
«Γενικά οι δήμοι στέκονται στο ύψος των περιστάσεων. Υπακούουν στο υπουργείο Υγείας και στους αρμόδιους φορείς, υπάρχει προσήλωση στις οδηγίες και στις εντολές. Αυτή η υγειονομική κρίση δεν είναι για επιπολαιότητες, αλλά για να αντιμετωπιστεί συντεταγμένα. Οι δήμοι πειθαρχούν στις εντολές του υπουργείου, όπως συνέβη στη ματαίωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων, αλλά και των εκδηλώσεων της Καθαρής Δευτέρας και πειθαρχούν και τώρα στα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τη διακοπή της λειτουργίας των ΚΑΠΗ κ.α.».
Αναφερόμενος στην έντονη δραστηριοποίηση των δήμων, ώστε να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και να είναι πανέτοιμοι όποτε και αν χρειαστεί, ο κ. Κάρναβος τονίζει: «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στο σύνολό της και ο κάθε δήμος ξεχωριστά, ποντάρει πολλά στην πρόληψη και στην ετοιμότητα. Οι δήμοι βρίσκονται στις επάλξεις και σε κοινό μέτωπο με την πρωτοβάθμια Υγεία. Υπάρχει έντονη δραστηριοποίηση αυτές τις μέρες στους δήμους και μέχρι στιγμής φαίνεται ότι υπάρχει και η ωριμότητα για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση. Με ψυχραιμία και σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, η Τοπική Αυτοδιοίκηση συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κατάστασης».
Και στη συνέχεια προσθέτει: «Ο κάθε δήμαρχος ξεχωριστά είναι ένας εκπρόσωπος της Πολιτείας. Είμαστε αυτοί που κυκλοφορούμε μέσα στην πόλη μας, που ερχόμαστε σε καθημερινή επαφή με τον πολίτη και τις αγωνίες του. Κάθε δήμαρχος είναι ο πρώτος που δέχεται την αγωνία των πολιτών. Χρειάζεται διαρκής ενημέρωση και εγρήγορση».
Εκ των πραγμάτων η ΚΕΔΕ έχει, πέρα όλων των άλλων, κι έναν ρόλο συντονιστικό στην προσπάθεια των δήμων, αλλά και καταλυτικό όταν προκύπτει κάποια σύγχυση, όπως συνέβη για παράδειγμα τις πρώτες ημέρες με το κλείσιμο κάποιων σχολείων. Η ΚΕΔΕ με ανακοίνωσή της προς τους δήμους, κατέστησε απολύτως σαφές πως το κλείσιμο σχολείων όπου χρειαστεί, δεν είναι αρμοδιότητα της εκάστοτε δημοτικής Αρχής, αλλά του υπουργείου Υγείας και του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Και είναι γεγονός πως το ξεκαθάρισμα αυτό, λειτούργησε αμέσως θετικά σε όλους τους δήμους.
«Δεν ήταν μόνο αυτή η ανακοίνωση», λέει ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ. «Εγώ θα σταθώ και στην ανακοίνωση για τις απολυμάνσεις. Απολυμάνσεις πρέπει να γίνονται, αλλά όταν εμφανιστεί κάποιο ύποπτο κρούσμα. Τώρα πολλοί δήμοι τις κάνουν μόνο και μόνο για καθησυχασμό των δημοτών τους, επειδή πιέζονται από τους δημότες».
Πηγή: ΑΜΠΕ