Την αποτελεσματική συνεργασία και τον υψηλό βαθμό ετοιμότητας όλων των εμπλεκόμενων στο κομμάτι της πυροπροστασίας στον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων ανέδειξε η συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης, στο συνεδριακό κέντρο Πραμάντων.
Ταυτόχρονα, όμως, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων, επισημάνθηκαν και μια σειρά από ζητήματα, που έχουν ανακύψει από τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης, χωρίς να συνοδεύονται από πόρους και μέσα, με κυριότερο αυτό της συλλογής και διαχείρισης των κλαδεμάτων.
Κοινή διαπίστωση ήταν πως σε μεγάλο βαθμό οι πολίτες ενεργοποιήθηκαν και, υπό την απειλή και της επιβολής προστίμων, προχώρησαν σε καθαρισμό των οικοπέδων τους. Ωστόσο, προκύπτει πως πολλοί έχουν εναποθέσει κομμένα χόρτα και κλαδιά σε σημεία των οικοπέδων τους, περιμένοντας τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου για να τα κάψουν, είτε τα πετάνε σε ρέματα και άλλα, μη κατάλληλα σημεία.
«Δυστυχώς, το πρόβλημα δε λύθηκε και δεν μπορεί να λυθεί με αποσπασματικά μέτρα και μετάθεση της ευθύνης από το κράτος στην αυτοδιοίκηση και τους πολίτες. Μεταβιβάστηκε μια ευθύνη, χωρίς να υπάρχει μέριμνα για μέσα και πόρους. Κανείς δε λέει ποιος θα μαζέψει τους σωρούς από χόρτα και κλαδιά, κανείς δε λέει στον κόσμο που να τα πάει. Το αποτέλεσμα είναι εύφλεκτα υλικά να στοιβάζονται σε διάφορα σημεία, αποτελώντας κανονικές πυριτιδαποθήκες», τόνισε ο δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Νίκος Βαΐτσης, λέγοντας πως μια λύση θα ήταν να επιχορηγηθούν οι δήμοι, ώστε να προχωρήσουν στην προμήθεια μηχανημάτων τεμαχισμού κλαδιών.
Ο κ. Βαΐτσης απευθύνοντας ευχαριστίες προς τα στελέχη της Πυροσβεστικής και της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου για τη συνεχή συνεργασία, κάλεσε όλους τους αιρετούς να είναι σε διαρκή επαγρύπνηση και να έχουν τα τηλέφωνά τους 24 ώρες το 24ωρο ενεργοποιημένα, ώστε σε περίπτωση συμβάντος να υπάρξει άμεση παρέμβαση και υλοποίηση των σχεδίων αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών. Τέλος, θέλησε να επισημάνει ότι το φετινό καλοκαίρι θα είναι δύσκολο και για την περιοχή των Τζουμέρκων, λόγω των κλιματολογικών συνθηκών.
Από την πλευρά της Πυροσβεστικής, την οποία εκπροσώπησαν ο υποδιοικητής του 1ου Πυροσβεστικού Σταθμού Ιωαννίνων, αντιπύραρχος Πάνος Χρήστος, ο διοικητής της 5ης ΕΜΑΚ, αντιπύραρχος Αθανάσιος Γκόλιας και ο διοικητής του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Βορείων Τζουμέρκων, δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στον συντονισμό σε τοπικό επίπεδο της αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και διαχείρισης των συνεπειών, που προκαλούνται από τις δασικές πυρκαγιές, στο πλαίσιο εφαρμογής του Γενικού Σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών Εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών «ΙΟΛΑΟΣ 2», ενώ στην υλοποίηση της δράσης της οργανωμένης απομάκρυνσης πολιτών, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και τις κατευθυντήριες οδηγίες που έχουν εκδοθεί από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, αναφέρθηκε η προϊσταμένη του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Ιωαννίνων Λαμπρινή Μελισσόβα. Και στα δύο ζητήματα διαπιστώθηκε πως έχει γίνει πλήρης καταγραφή μέσων και ανθρώπινου δυναμικού, καθ’ υπόδειξη όσων επισημάνθηκαν σε προηγούμενες συνεδριάσεις.
Άλλα θέματα που συζητήθηκαν, είχαν να κάνουν με τη συμβολή του Δήμου στη συντήρηση και βελτίωση του δασικού οδικού δικτύου, σε συνεργασία με το Δασαρχείο Ιωαννίνων, καθώς και με την υλοποίηση προληπτικών μέτρων και δράσεων σε επίπεδο δήμου.
τη συνεδρίαση συμμετείχαν, επίσης, ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Ιωαννίνων, ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Βορείων Τζουμέρκων, εκπρόσωποι του ΔΕΔΔΗΕ Ιωαννίνων και Άρτας, εκπρόσωποι του Εθνικού Πάρκου Βορείων Τζουμέρκων, ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Παντελής Βλάχος και αντιδήμαρχοι και πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων του Δήμου.