ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ Αθήνα 24/08/06
ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ
ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ
ΕΛΛΑΔΑΣ
Υπόψη:
Συντακτών Τ.Α.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Με αφορμή την δημοσιοποίηση του αριθμού των εισακτέων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας από το υπουργείο Παιδείας, ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Π. Κουκουλόπουλος προέβη στην ακόλουθη δήλωση :
«Η σημερινή ανακοίνωση του αριθμού των εισακτέων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, λόγω της εφαρμογής του μέτρου της βάσης του 10, αφήνει περισσότερους από 10.000 νέους έξω από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα σε δεκάδες τμήματα των περιφερειακών ΤΕΙ και ΑΕΙ.
Παράλληλα, δημιουργεί και ένα μεγάλο αναπτυξιακό έλλειμμα σε πολλές περιοχές της χώρας μας.
Είναι προφανές ότι το Υπουργείο Παιδείας δεν είχε φροντίσει να κάνει τον απαραίτητο σχεδιασμό πριν την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου και η Κυβέρνηση κώφευσε στις έγκυρες επισημάνσεις της ΚΕΔΚΕ για τις συνέπειες αυτού του μέτρου, οι οποίες είχαν γίνει πριν από ένα χρόνο περίπου, στον ίδιο τον Πρωθυπουργό.
Η εξέλιξη αυτή δεν μπορεί φυσικά να γίνει αποδεκτή.
Η Κυβέρνηση έχει δύο δρόμους.
Ο ένας είναι να αποδεχτεί, έστω και σήμερα, τις προτάσεις της ΚΕΔΚΕ για σταδιακή εφαρμογή της βάσης του 10, έτσι ώστε να υπάρξει ο απαραίτητος χρόνος ωρίμανσης του μέτρου, με ταυτόχρονη ενίσχυση των περιφερειακών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
Ο άλλος είναι, εφόσον η Κυβέρνηση επιμένει, να ανακοινώσει άμεσα πως εννοεί την αποφασιστική συρρίκνωση των τριών κεντρικών ΤΕΙ (Αθήνας, Πειραιά, Θεσσαλονίκης). Μέτρο το οποίο περιέφερε ανά την Ελλάδα η αρμόδια υπουργός Παιδείας πριν από ενάμιση μήνα.
Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική περιφέρεια δηλώνει παρούσα και αγωνιζόμενη για να μην υποστεί ένα ακόμη καθοριστικό πλήγμα».
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ