ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ Αθήνα 11/01/07
ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ
ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ
ΕΛΛΑΔΑΣ
Υπόψη:
Συντακτών Τ.Α.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«Το Π.Δ. του υπουργείου Εσωτερικών ήταν μια αντιδημοκρατική μεθόδευση που αποσκοπούσε στον έλεγχο των συλλογικών οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης παραβιάζοντας παράφορα μια θεμελιώδη αρχή της Δημοκρατίας, την αρχή της αναλογικότητας, με την εισαγωγή του 75% – 25% στην εκπροσώπηση της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας. Μεθόδευση που δεν βρήκε πρόσφορο έδαφος στο Συμβούλιο της Επικρατείας και όπως ήταν φυσικό κρίθηκε παράνομο», τονίζει ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Πάρις Κουκουλόπουλος, σε δήλωσή του σχετικά με τη χθεσινή απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας.
Συνεχίζοντας ο κ. Κουκουλόπουλος καλεί τον υπουργό Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ. Π. Παυλόπουλο:
«Πρώτον, να αφήσει ελεύθερη την Τοπική Αυτοδιοίκηση να ξεκινήσει τη διαδικασία εκλογής των συλλογικών της οργάνων.
Δεύτερον, να σταματήσει το όργιο των εκβιασμών, που ασκούν οι περιφερειάρχες σ΄ όλη τη χώρα για τον επηρεασμό των αιρετών.
Τρίτον, να αφήσει ανεμπόδιστη την Τοπική Αυτοδιοίκηση να διαμορφώσει μετά την ανάδειξη των νέων συλλογικών της οργάνων, το δικό της εκλογικό σύστημα με βασική αρχή την απλή αναλογική, όπως αποφασίστηκε στο πρόσφατο έκτακτο συνέδριό μας.
Όλα τα άλλα αποτελούν λαθροχειρίες, που δεν ταιριάζουν στο δημοκρατικό μας πολίτευμα. Και η χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας ήταν, νομίζω, κόλαφος που δεν αφήνει περιθώρια για κάθε άλλη σκέψη».
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν επιθυμεί η ΚΕΔΚΕ συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών προκειμένου να βρεθεί μια μέση λύση ο κ. Κουκουλόπουλος δήλωσε:
«Εμείς δεν αρνηθήκαμε ποτέ τις συναντήσεις. Το ζήτημα είναι ότι ο κύριος υπουργός για όλα τα σοβαρά ζητήματα, ο ίδιος δε δέχεται τον διάλογο, επιλέγει μονίμως να αιφνιδιάζει και την Αυτοδιοίκηση και άλλους θεσμικούς εταίρους.
Εάν ο κ. υπουργός θέλει να έχουμε διάλογο μπορούμε να τον έχουμε. Βάση του διαλόγου για μας είναι να εφαρμοστεί το ισχύον Π.Δ., να καθιερωθεί με πρωτοβουλία της Αυτοδιοίκησης νέο εκλογικό σύστημα με εφαρμογή της απλής αναλογικής και να σταματήσουν οι πιέσεις και οι εκβιασμοί των περιφερειαρχών προς τους αιρετούς γιατί συνιστούν πλήγμα για τη δημοκρατική λειτουργία των θεσμών».
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ