Άρθρο Localit 26 Νοεμβρίου, 2021

Δίκτυο Εθελοντών και Εθελοντριών στον δήμο Νεάπολης-Συκεών

Στη διαμόρφωση οργανωμένου Δικτύου Εθελοντών και Εθελοντριών σε διευρυμένες θεματικές ενότητες για την ενίσχυση των πεδίων δράσεων, προγραμμάτων και εκδηλώσεων με στόχο τον πολλαπλασιασμό και βελτίωση των υπηρεσιών προς τους πολίτες και την κοινωνία, αλλά και για την ενίσχυση των μετώπων για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων κρίσεων, προχωρά ο δήμος Νεάπολης-Συκεών.

Η δημιουργία του Δικτύου Εθελοντών και Εθελοντριών, το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο δράσης των Κοινωνικών Υπηρεσιών, έρχεται σε μια συγκυρία που θα δώσει νέα και δυναμικότερη ώθηση στο κίνημα της κοινωνικής αλληλεγγύης που γνωρίζει ευρεία ανάπτυξη στον δήμο Νεάπολης-Συκεών. Ταυτόχρονα, μέσα από τη συμμετοχή τους σε προγράμματα, δράσεις και εκδηλώσεις οι εθελοντές θα έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους επάνω σε θέματα των ενδιαφερόντων τους.

«Με την πρωτοβουλία αυτή αποσκοπούμε στη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης οντότητας των εθελοντών στον δήμο μας, που δεν περιορίζεται σε ηλικίες. Έχει αποδειχθεί ότι στον δήμο Νεάπολης-Συκεών η κοινωνική αλληλεγγύη και η διάθεση προσφοράς των συμπολιτών προς τον συνάνθρωπό μας έχει βαθιές ρίζες, και με τον τρόπο αυτόν ερχόμαστε να συγκροτήσουμε ένα οργανωμένο πλέον δίκτυο που σε καταστάσεις ανάγκης τα μέλη του θα είναι σε θέση ετοιμότητας να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους συμπολίτες μας, δίνοντας επιπλέον ώθηση στο έργο και στην αποστολή των Υπηρεσιών. Πιστεύουμε ότι πολλοί θα είναι οι συμπολίτες μας που θα ανταποκριθούν στο κάλεσμά μας αυτό», δηλώνει ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης.

Εγγραφή και τομείς δράσεις

Για την ένταξη των ενδιαφερόμενων στο Δίκτυο Εθελοντών και Εθελοντριών αρκεί και μόνο η υποβολή αίτησης, η οποία γίνεται ηλεκτρονικά.

Συγκεκριμένα, οι εθελοντές και εθελόντριες συμπληρώνουν την ηλεκτρονική πλατφόρμα (https://forms.gle/ULVyE3UVLUuETnABA) με τα προσωπικά τους στοιχεία και τσεκάροντας τις δράσεις στις οποίες επιθυμούν να συμμετάσχουν. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας και της δημιουργίας της πρώτης βάσης δεδομένων, θα ακολουθήσουν ειδικά σεμινάρια εκπαίδευσης ανά θεματική ενότητα.

Τα πεδία δράσεων στα οποία μπορούν να ενταχθούν οι εθελοντές και εθελόντριες σ΄ αυτή την πρώτη φάση είναι τα εξής:

 • Υποστήριξη και προβολή του εθελοντισμού (καταγραφή και δικτύωση εθελοντών, δράσεις ευαισθητοποίησης της κοινωνίας για την εθελοντική δράση, υποστήριξη εθελοντικής αιμοδοσίας)
 • Υποστήριξη της λειτουργίας των δομών για την καταπολέμηση της φτώχειας (συγκέντρωση χορηγιών/ ειδών α’ ανάγκης από ιδιώτες, υποστήριξη στη συσκευασία και διανομή τροφίμων, βοήθεια στην κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων, κ.ά.)
 • Υποστήριξη στην κοινωνική ένταξη ατόμων με αναπηρία (συνοδεία σε δημιουργικό ελεύθερο χρόνο, σε εξόδους και πολιτιστικές εκδηλώσεις, δημιουργικά και εκπαιδευτικά εργαστήρια)
 • Προαγωγή της υγείας (δράσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και πρόληψης της υγείας)
 • Πολιτισμός (υποστήριξη στην υλοποίηση φεστιβάλ, θεατρικών παραστάσεων, συναυλιών, εκδηλώσεων, καλλιτεχνική δημιουργία, φωτογράφιση/κινηματογράφηση/γραφιστική)
 • Περιβάλλον (δράσεις καθαρισμού και καλλωπισμού κοινόχρηστων χώρων, δενδροφυτεύσεις, εκστρατείες ευαισθητοποίησης για το περιβάλλον και την προστασία δημοσίων χώρων)
 • Αθλητισμός (υποστήριξη στην υλοποίηση αθλητικών διοργανώσεων, δραστηριοτήτων και αγώνων)
 • Εκπαίδευση και δια βίου μάθηση (δράσεις επιμόρφωσης και κατάρτισης, εκπαιδευτικά σεμινάρια/ workshops, ενισχυτική διδασκαλία)
 • Δράσεις για τη νεολαία
 • Δράσεις φιλαναγνωσίας
 • Συμβουλευτική (νομική/ φοροτεχνική/ επιχειρηματική)
 • Υποστήριξη στην επικοινωνία και την ψηφιακή τεχνολογία
 • Δράσεις ένταξης μεταναστών και προσφύγων
 • Δράσεις για θέματα ισότητας και δικαιωμάτων
 • Δράσεις στον τομέα της πολιτικής για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων φυσικών καταστροφών -χιονοπτώσεις, παγετοί, σεισμοί, δασικές πυρκαγιές- (δράσεις ενημέρωσης των πολιτών για τα μέτρα προστασίας, επικουρική υποστήριξη των αρμόδιων υπηρεσιών σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης κατόπιν ειδικής εκπαίδευσης, παροχή πρώτων βοηθειών, κ.λπ.).

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Καλές Πρακτικές ΟΤΑ 25 Ιανουαρίου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Συνεργασία του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τον Δήμο της Κω

Το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αποδέχτηκε την πρόσκληση του δήμου της Κω για σύναψη…

Καλές Πρακτικές ΟΤΑ 21 Ιανουαρίου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Τρικκαίων: 900 μαθητές συνδιαμορφώνουν προτάσεις για την Κλιματικά Ουδέτερη Πόλη

Σχεδόν 900 μαθητές και μαθήτριες λυκείων των Τρικάλων έχουν – μέχρι στιγμής – συνδιαμορφώσει τις…

Καλές Πρακτικές ΟΤΑ 19 Ιανουαρίου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Το ΚΑΣ ενέκρινε την οριστική μελέτη για το “ΞΕΝΙΑ Άρτας”

Εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο η οριστική μελέτη για την αξιοποίηση του “ΞΕΝΙΑ Άρτας”.…