Άρθρο Localit 15 Οκτωβρίου, 2015

Δίκαιη και ισότιμη εντός Ε.Ε κατανομή του βάρους για το μεταναστευτικό – προσφυγικό ζήτημα, και στήριξη της Ελλάδας, ζήτησε από τις Βρυξέλλες ο Γ. Πατούλης

Γ Πατούλης ΒρυξέλλεςΤην ανάγκη για μία ισότιμη και δίκαιη ευρωπαϊκή πολιτική διαχείρισης στο ζήτημα της προσφυγικής κρίσης και των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη και την υποχρέωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να στηρίξει την Ελλάδα στο μείζον αυτό πρόβλημα, επεσήμανε ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε Γιώργος Πατούλης, μιλώντας στην εκδήλωση με θέμα: «Μεταναστευτικό: Ενεργός ρόλος για Περιφέρειες και Πόλεις» που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες παραμονή της Συνόδου Κορυφής για το Προσφυγικό Ζήτημα, με τη συμμετοχή ευρωβουλευτών αλλά και Ευρωπαίων αξιωματούχων από την τοπική και περιφερειακή διοίκηση.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης, όπου ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε παρουσίασε και τις προτάσεις της αυτοδιοίκησης για τη μετέπειτα διαχείριση του προβλήματος τόσο σε εθνικό όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο, είχε η Ευρωβουλευτής της ΝΔ και Αντιπρόεδρος της Ομάδας Εργασίας Νομικών και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ελίζα Βόζεμπεργκ. Στην εκδήλωση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Δήμων και Περιφερειών (CEMR) Φρεντερίκ Βαλιέ, όπως, επίσης, Δήμαρχοι και αξιωματούχοι από την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Αγγλία, αλλά και από χώρες εκτός Ευρώπης.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε Γ. Πατούλης, μιλώντας για την προσφυγική κρίση, την χαρακτήρισε ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ανθρωπιστική πάνω από όλα διάσταση, που ανέδειξε για μια ακόμη φορά τα γνωστά ελλείμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά στην κοινή εξωτερική της πολιτική, στον σεβασμό στους κανόνες του διεθνούς δικαίου, στην αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών.

«Η Ελλάδα και η αυτοδιοίκηση, παρά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, απέδειξαν ότι διαθέτουν πλεόνασμα ανθρωπιάς κι αλληλεγγύης. Όσον αφορά στην αυτοδιοίκηση απροετοίμαστη κλήθηκε να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα που δεν ήταν προετοιμασμένο να αντιμετωπίσει ούτε το ελληνικό κράτος αλλά ούτε και η ίδια η Ευρώπη, όπως αποδείχθηκε. Νησιωτικοί ακριτικοί δήμοι της χώρας όπως η Κως, η Μυτιλήνη, η Σάμος, η Λέρος, χωρίς προσωπικό, χωρίς χρήματα, χωρίς τις κατάλληλες υποδομές υποδοχής, φιλοξενίας και καταγραφής, υποχρεώθηκαν να σηκώσουν το πελώριο βάρος της πρώτης υποδοχής ενός τεράστιου αριθμού προσφύγων, που ξεπερνούσε κατά 1000% τον αριθμό του πληθυσμού των νησιών αυτών. Παρά τα προβλήματα, εξαντλήσαμε όλα τα μέσα που είχαμε για να ξεπεράσουμε το πρόβλημα της έλλειψης ενός ολοκληρωμένου εθνικού αλλά και ευρωπαϊκού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Φιλοξενήσαμε με όσα μέσα είχαμε τους ανθρώπους αυτούς. Σώθηκαν εκατοντάδες ζωές προσφύγων χάρη στην αυτοθυσία κι αυταπάρνηση τόσο του Λιμενικού Σώματος όσο και των απλών ανθρώπων. Αξιοποιήσαμε την κοινωνική ευαισθησία και αλληλεγγύη του ελληνικού λαού για να σταθούμε τις πρώτες δύσκολες μέρες στο πλευρό των προσφύγων. Κινητοποιήσαμε τον ιατρικό κόσμο της χώρας για να προσφέρουμε υγειονομική κάλυψη στις περιοχές υποδοχής. Ταυτόχρονα, από την πρώτη στιγμή, κινητοποιηθήκαμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ως Κ.Ε.Δ.Ε. Ήλθαμε σε επαφή με τον αρμόδιο Επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο, προκειμένου να ζητήσουμε την έκτακτη χρηματοδότηση των δήμων από ευρωπαϊκούς πόρους, για να αντιμετωπίσουμε τις αυξημένες ανάγκες για τη φροντίδα των μεταναστών και των προσφύγων, που καταφθάνουν στη χώρα. Παραμένουμε πρόθυμοι να συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην αντιμετώπιση του προβλήματος αρκεί αυτή να γίνει με ισότιμο και δίκαιο τρόπο. Είναι χρέος της Ευρώπης να σταθεί ουσιαστικά στο πλευρό της Ελλάδας».

Στη βάση ότι οι συνέπειες από τη ραγδαία εισροή προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη είναι πρωτίστως ορατές στις χώρες που λόγω γεωγραφικής θέσης είναι περισσότερο εκτεθειμένες στα κύματα των προσφύγων, ο κ. Πατούλης, ανέφερε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που αναζήτησαν καταφύγιο στην Ευρώπη μέσω των θαλάσσιων διαδρομών στο πρώτο οκτάμηνο του 2015, ξεπέρασε τις 430.000 και το 70% αυτών, δηλαδή περίπου οι 310.000 καταγράφηκαν στην Ελλάδα. Εξ αυτών οι 220.000 είναι πρόσφυγες από τη Συρία. Εάν, πέρα των 430.000 προσφύγων που έχουν αναζητήσει μέχρι στιγμής καταφύγιο στην Ευρώπη, ακολουθήσουν την ίδια διαδρομή άλλα 3-4 εκατομμύρια πρόσφυγες σε γειτονικές χώρες όπως η Τουρκία και ο Λίβανος λόγω της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί στις χώρες αυτές, ο κίνδυνος η Ευρώπη να βρεθεί μπροστά σε μία υπαρξιακή δοκιμασία είναι περισσότερο από βέβαιος.

Όσον αφορά στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών σε επίπεδο εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό, ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε Γ. Πατούλης, κατέθεσε μία σειρά από προτάσεις:

  1. Ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα για την αντιμετώπιση του προβλήματος ανάλογη των εισροών που δέχεται και στη βάση της ροής των αφίξεων που θα σημειώνονται και κατά το επόμενο διάστημα. Η Ελλάδα δέχεται τα δύο τρίτα των προσφυγικών ροών και μόλις το ένα πέμπτο της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης που έχει αποφασιστεί να διατεθεί. Αν οι αφίξεις συνεχιστούν με τον ίδιο ρυθμό, θα κληθούμε να φιλοξενήσουμε και να περιθάλψουμε, έστω και για ένα μεταβατικό διάστημα, πάνω από 2.000.000 ανθρώπους. Η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδος είναι γνωστή και τα χρήματα της ευρωπαϊκής βοήθειας δεν επαρκούν.
  2. Άμεση δημιουργία χώρων υποδοχής στην Ελλάδα με τη συμβολή της αυτοδιοίκησης με κάθε μέσο ώστε αυτό να γίνει εφικτό.
  3. Δίκαιη και επιβεβλημένη κατανομή του προσφυγικού κύματος σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς εξαιρέσεις. Είναι σημαντικό να διαφυλαχθεί η κοινωνική ειρήνη και σταθερότητα στις χώρες πρώτης υποδοχής.
  4. Δίκαιη συμφωνία με την Τουρκία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, και δέσμευσή της από την Ε.Ε ώστε να την τηρήσει. Τα κυριαρχικά εθνικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο δεν θα τεθούν υπό αίρεση για να αντιμετωπιστεί ένα ανθρωπιστικό πρόβλημα για το οποίο δεν ευθύνεται. Πρόκειται για μία παράμετρο με εθνική κι όχι αυτοδιοικητική διάσταση.
  5. Η ευρωπαϊκή διπλωματία θα πρέπει να επεξεργαστεί τρόπους ώστε να συμβάλλει στην προσπάθεια ειρήνευσης της ευρύτερης περιοχής γιατί μόνο τότε θα μειωθούν οι ροές των προσφύγων.

 

 

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Συνεργασία ΕΜΠ-Δήμου Ζωγράφου για τη ποιοτική βελτίωση του περιβάλλοντος στην Πολυτεχνειούπολη

Προγραμματική σύμβαση αορίστου χρόνου στο πλαίσιο της αναβάθμισης και ανάδειξης του αστικού φυσικού περιβάλλοντος, της…

Ρεπορτάζ 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Στη Χάρτα Διαφορετικότητας της Ελλάδας συμμετέχει ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής

Στη Χάρτα Διαφορετικότητας της Ελλάδας, μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση της Διαφορετικότητας…

Ρεπορτάζ 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Το πρόγραμμα μακροχρόνιας φροντίδας «Φροντιστής της Γειτονιάς» προανήγγειλε η Σοφία Ζαχαράκη

Ένα νέο πρόγραμμα, αυτό του «Φροντιστή της Γειτονιάς», το οποίο θα υλοποιηθεί τον επόμενο χρόνο,…