Η φτώχεια δεν έχει ηττηθεί ακόμη. Η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι 375 εκατομμύρια εργαζόμενες γυναίκες και άνδρες στον κόσμο δεν είναι σε θέση να κερδίζουν αρκετά για να κρατήσουν τον εαυτό τους και τις οικογένειές τους, πάνω από το ακραίο όριο της φτώχειας που οριοθετείται στο εισόδημα 1,25 δολάρια την ημέρα.
Αυτό αναφέρει σε σημερινό του μήνυμα που απευθύνει με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας, ο Γενικός Διευθυντής της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) Γκάι Ράϊντερ.
Στον αναπτυσσόμενο κόσμο, όπως προσθέτει, πάνω από το 1/4 των γυναικών και ft;vτων ανδρών, ζουν τις οικογένειές τους με δύο δολάρια την ημέρα ή λιγότερο. Ο αριθμός των εργαζομένων σε συνθήκες ακραίας φτώχειας το 2013, μειώθηκε μόνο κατά 2,7% σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ο γενικός διευθυντής του ILO πρόσθεσε πως οι προοπτικές δεν βελτιώνονται και πως μια παρατεταμένη περίοδος χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης θα ήταν ένα καταστροφικό ξεκίνημα στην ανανεωμένη παγκόσμια προσπάθεια για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την εξάλειψη της φτώχειας.
Μέχρι το 2030, ο κόσμος θα πρέπει να δημιουργήσει περίπου 600 εκατομμύρια «αξιοπρεπείς» θέσεις εργασίας, να συμβαδίσει με την αύξηση του εργατικού δυναμικού, την εξάλειψη της ακραίας φτώχειας, τη μείωση της ανεργίας, την αύξηση της συμμετοχής των γυναικών και να άρει τα πρότυπα διαβίωσης για το φτωχότερο 40% .
Δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι «Καλύτερες ευκαιρίες απασχόλησης» ήταν ανάμεσα στις τρεις πρώτες προτεραιότητες που προσδιορίζονται από τα 5 εκατομμύρια άνθρωποι από 194 χώρες που συμμετείχαν στο αιγίδα του ΟΗΕ My World 2015 παγκόσμια έρευνα.
«Η φτώχεια δεν έχει ακόμα ηττηθεί. Πάρα πολλοί είναι αυτοί που έχουν μείνει πίσω. Αλλά η διεθνής κοινότητα ετοιμάζεται για μια ανανεωμένη κίνηση και η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας σκοπεύει να είναι στην πρωτοπορία», ανέφερε ο Ράϊντερ.