Άρθρο Localit 21 Νοεμβρίου, 2016

Διεθνής Αμνηστία: Αστυνομία και δικαστικές αρχές οφείλουν να προστατεύσουν τους πρόσφυγες από τις ακροδεξιές επιθέσεις

Σούδα Αποτρόπαιες χαρακτήρισε με δήλωσή της η η  Gauri van Gulik, Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη, τις επιθέσεις εναντίον των προσφύγων αποτρόπαιες, τονίζοντας ότι αυτές δεν μπορεί να συνεχιστούν ατιμωρητί.

«Η αστυνομία, υπογράμμισε, και οι δικαστικές αρχές οφείλουν όχι μόνο να λάβουν επείγοντα μέτρα για να διερευνήσουν αυτά τα εγκλήματα μίσους και να οδηγήσουν τους υπεύθυνους ενώπιον της δικαιοσύνης, αλλά καθώς πλησιάζει η τρίτη νύχτα, πρέπει να δράσουν ούτως ώστε να εγγυηθούν την ασφάλεια των προσφύγων στο νησί».

Αναλυτικά η δήλωση:

«Αυτές οι αποτρόπαιες επιθέσεις εναντίον προσφύγων δεν μπορεί να επιτρέπεται να συνεχίζονται ατιμωρητί. Τις δυο τελευταίες νύχτες, ύποπτοι ακροδεξιοί πέταξαν βόμβες μολότοφ, πέτρες και τμήματα βράχου κάτω στον καταυλισμό από τα τείχη του κάστρου, προκαλώντας τραυματισμούς και πανικό. Τουλάχιστον ένας πρόσφυγας τραυματίστηκε από μια πέτρα μόνο αυτό το απόγευμα».

«Η αστυνομία και οι δικαστικές αρχές οφείλουν όχι μόνο να λάβουν επείγοντα μέτρα για να διερευνήσουν αυτά τα εγκλήματα μίσους και να οδηγήσουν τους υπεύθυνους ενώπιον της δικαιοσύνης, αλλά καθώς πλησιάζει η τρίτη νύχτα, πρέπει να δράσουν ούτως ώστε να εγγυηθούν την ασφάλεια των προσφύγων στο νησί».

Σε μια συγκέντρωση στη Χίο στις 13 Νοεμβρίου, βουλευτές του ακροδεξιού κόμματος Χρυσή Αυγή ζήτησαν απελάσεις. Έως την Παρασκευή το πρωί, κανένας από αυτούς που επιτέθηκαν στον καταυλισμό, ο οποίος βρίσκεται στο κέντρο της πόλης κοντά στο λιμάνι της Χίου, δεν έχει συλληφθεί. Ένας αυτόπτης μάρτυρας είπε στη Διεθνή Αμνηστία: «Δεν ξέρω τι θα συμβεί απόψε αν γίνει κι άλλη επίθεση και η Αστυνομία δεν είναι παρούσα. Φοβόμαστε πολύ».

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 18 Φεβρουαρίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Σε τροχιά επανεξέτασης ο Ν. 4830/21: Διάλογος ΚΕΔΕ-Νέμεσις

Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) κ. Λάζαρος Κυρίζογλου και ο Α’ Αντιπρόεδρος…

Ρεπορτάζ 18 Φεβρουαρίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Νισύρου: Σε εφαρμογή η σύμβαση αναβάθμισης του Δημοτικού Ελικοδρομίου

Δήμαρχος Νισύρου: «Πρόκειται για μια επένδυση που εξυπηρετεί άμεσα το δημόσιο συμφέρον και την ποιότητα…

Ρεπορτάζ 05 Φεβρουαρίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Γαλλική Σκάλα Λαυρίου: Με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο η αποκατάσταση

Εξασφαλίστηκε Χρηματοδότηση για την αποκατάσταση της Γαλλικής Σκάλας Μεταλλείων Λαυρίου – Σημαντικό βήμα ανάδειξης της…