Άρθρο Localit 16 Οκτωβρίου, 2017

Διεθνές επιστημονικό συνέδριο στη Χαλκιδική για τη μεσογειακή διατροφή

Διεθνές επιστημονικό συνέδριο με αντικείμενο τη μεσογειακή διατροφή, πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο Sani Resort της Χαλκιδικής , από σήμερα, Δευτέρα 16 Οκτωβρίου έως Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και με τη συμμετοχή παγκοσμίου φήμης διακεκριμένων επιστημόνων και ερευνητών.

Το «Mediterranean Diet & Health» (Μεσογειακή Διατροφή και Υγεία) βάζει τη Χαλκιδική και την Κεντρική Μακεδονία στο επίκεντρο του παγκοσμίου γαστρονομικού χάρτη και στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος για τα οφέλη από τη μεσογειακή διατροφή, ενώ δίνει τη δυνατότητα προβολής των εκλεκτών προϊόντων της μακεδονικής γης και της πρωτοβουλίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για προώθηση του brand της «Μακεδονικής Κουζίνας».

Η απόλαυση μιας ξένης κουζίνας αποτελεί βασικό κομμάτι κάθε ταξιδιωτικής εμπειρίας. Κι αν αυτό το «αξίωμα» ισχύει για κάθε ταξίδι, εντός ή εκτός των συνόρων της Ελλάδας, αποδεικνύεται ιδιαίτερα ισχυρό στην περίπτωση της «Μακεδονικής Κουζίνας» και της Κεντρικής Μακεδονίας, της πρώτης περιφέρειας της Ελλάδας σε εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και τροφίμων. «Εδώ παράγεται το 26% της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας του πρωτογενούς τομέα της χώρας, δηλαδή το ένα τέταρτο της παραγωγής της χώρας μας. Ταυτόχρονα, είμαστε η πρώτη Περιφέρεια της Ελλάδας σε αφίξεις τουριστών, για δύο συνεχή έτη, στην καρδιά της θερινής τουριστικής περιόδου» σημείωσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή το διεθνές επιστημονικό συνέδριο.

Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Φάνης Παπάς, σημείωσε ότι «η μακεδονική κουζίνα είναι το όχημα μέσα από το οποίο θα δημιουργηθεί προστιθέμενη αξία για όλα τα παραγόμενα προϊόντα στην περιοχή. Είναι μοναδική ευκαιρία για την Περιφέρειά μας το γεγονός ότι κορυφαίοι επιστήμονες από όλο τον κόσμο θα μιλήσουν για τη σπουδαιότητα της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής και θα διαδώσουν τη μοναδικότητα της μακεδονικής κουζίνας διεθνώς» δήλωσε ο κ. Παπάς.

Η «Μακεδονική Κουζίνα» περιλαμβάνει σειρά ποιοτικών προϊόντων της μακεδονικής γης, όπως φρούτα και λαχανικά, όσπρια και βότανα, ποικιλία γαλακτοκομικών προϊόντων, αλλά και εκλεκτά κρέατα, που συνδυάζονται σε υπέροχες συνταγές και συνθέτουν το γαστρονομικό χάρτη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Πιάτα που εμπνέονται από τοπικές παραδόσεις και ξυπνάνε παλιές μνήμες και συγκινήσεις. Προτάσεις που συνοδεύονται από υψηλής ποιότητας κρασιά. Και όπου πρωταγωνιστική θέση έχει η ελιά, το χρυσάφι της μακεδονικής γης, με το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ως βάση της καθημερινής μεσογειακής διατροφής.

Η καμπάνια προβολής της «Μακεδονικής Κουζίνας» εξελίσσεται παράλληλα και αλληλένδετα με το πρόγραμμα τουριστικής προβολής, αλλά και με άλλες στοχευμένες πρωτοβουλίες που έχουν ήδη ξεκινήσει από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπως:
-Το Ειδικό Τμήμα Προβολής Αγροτικών Προϊόντων που δημιουργήθηκε με τη βαθιά μεταρρύθμιση του νέου Οργανισμού της Περιφέρειας.
-Το δίκτυο φορέων της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης.
-Το Καλάθι Αγροτικών Προϊόντων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

ΔΗΜΟΙ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου 05 Σεπτεμβρίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του περιπτέρου της ΚΕΔΕ στην 90η ΔΕΘ – Πρόεδρος ΚΕΔΕ Λ. Κυρίζογλου: “Ισχυροί Δήμοι, δυνατές τοπικές κοινωνίες, δυνατή Ελλάδα”

Πραγματοποιήθηκαν σήμερα, Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2026, τα εγκαίνια του περιπτέρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας…

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου 04 Σεπτεμβρίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πρόεδρος ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου : «Η Ελλάδα δεν μπορεί να προχωρήσει με ισχυρό Κράτος και αδύναμη Αυτοδιοίκηση»

Στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ – Στο επίκεντρο πόροι, λειτουργικό και…

Ενδιαφέρουν 03 Σεπτεμβρίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Με σεβασμό και συγκίνηση τιμήθηκαν τα 82 χρόνια από το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη

Με επίκεντρο τη μνήμη των 149 θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου…