Άρθρο Localit 10 Αυγούστου, 2020

Διενέργεια έρευνας για την τραγωδία στην Εύβοια, παρήγγειλε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Χαλκίδας

Τη διενέργεια έρευνας παρήγγειλε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Χαλκίδας, Δημ. Προκοπίου, προκειμένου να διαπιστωθούν τα αίτια και τυχόν ευθύνες που οδήγησαν στον θάνατο 8 πολίτες, ανάμεσα τους και ένα βρέφος, εξαιτίας της πλημμύρας που προκάλεσε η ισχυρή βροχόπτωση στην ευρύτερη περιοχή της Εύβοιας.

Η έρευνα αφορά τη διερεύνηση τυχόν διάπραξης αδικημάτων ακόμα και κακουργηματικού χαρακτήρα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, για την φονική πλημμύρα θα «τρέξουν» δύο παράλληλες έρευνες.

Η μία από την Πυροσβεστική, για παραλείψεις και λάθη στον χειρισμό του φαινομένου και μια από τον αρμόδιο πταισματοδίκη, για τυχόν αυθαίρετες δομήσεις και παράνομες επιχωματώσεις στην κοίτη του ποταμού Λήλαντα.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Χαλκίδας έδωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, την πρώτη παραγγελία για διενέργεια έρευνας στο ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Χαλκίδας.

 Με αυτή ζητεί να διερευνηθεί αν έχει διαπραχθεί το κακούργημα της «πρόκλησης πλημμυρών με κοινό κίνδυνο για ανθρώπους και επιγενόμενους θανάτους κατά συρροή» καθώς και όποια άλλα αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα προκύψουν. 

Η δεύτερη, κατεπείγουσα παραγγελία, δόθηκε στον αρμόδιο πταισματοδίκη Χαλκίδας, με αίτημα να αναζητηθούν τυχόν ευθύνες από πράξεις ή παραλείψεις που ανάγονται σε πιθανές παράνομες επιχωματώσεις ή παράνομες δομήσεις στην κοίτη του ποταμού Λήλαντα ή σε οποιοδήποτε άλλο σημείο των πλημμυρών έχει σχέση με τους θανάτους των πολιτών.

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές εκτιμούν πως η έρευνα αφορά πέραν των πολιτών που έχτισαν ή μπάζωσαν παράνομα, κυρίως αρμόδιες υπηρεσίες και στελέχη τους που δεν έπραξαν το καθήκον τους.

Στην έρευνα αναμένεται να συνδράμει και ειδικός πραγματογνώμονας από τον κατάλογο των πραγματογνωμόνων, ο οποίος θα συντάξει πόρισμα-μελέτη για να διαπιστωθούν οι τυχόν παθογένειες.

Σύμφωνα πάντα με την παραγγελία Προκοπίου, αντεισαγγελέας Χαλκίδας θα επισκεφθεί αύριο τις πληγείσες περιοχές προκειμένου να διενεργήσει αυτοψία, συνοδευόμενος από το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χαλκίδας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 23 Ιουνίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Λαμιέων: Νεκρός σε τροχαίο ο αντιδήμαρχος Κώστας Σταυρογιάννης

Τραγωδία εκτυλίχθηκε τα ξημερώματα στον νέο περιφερειακό δρόμο της Λαμίας, με θύμα τον αντιδήμαρχο της…

Ρεπορτάζ 20 Ιουνίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Αυλαία σήμερα για τον γραπτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ

Ανοίγει η αυλαία σήμερα για τον 2ο γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, που διεξάγεται με σημαντικές…

Ρεπορτάζ 13 Ιουνίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Αθηναίων: Ένας χρόνος λειτουργίας του Γραφείου Αντιμετώπισης Ενεργειακής Φτώχειας

Ένα χρόνο λειτουργίας συμπλήρωσε το Γραφείο Αντιμετώπισης Ενεργειακής Φτώχειας (ΓΑΕΦ) του Δήμου Αθηναίων, το οποίο…