Άρθρο Localit 22 Αυγούστου, 2012

“Διαθεσιμότητα” αντί “εφεδρείας” στο Δημόσιο

Αναζητώντας τον “όρο” που θα αντικαταστήσει την εφεδρεία προκειμένου να καμφθούν οι ενδοκυβερνητικές αντιδράσεις, αλλά κυρίως τις “δεξαμενές” από τις οποίες θα προέλθουν οι δημόσιοι υπάλληλοι που θα αποχωρήσουν, στην κυβέρνηση εξετάζουν όλα τα πιθανά ενδεχόμενα.

Με κλειδί την αξιολόγηση αναζητείται η φόρμουλα, ώστε ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων να μειωθεί κατά 150 χιλιάδες ως το τέλος του 2015. Όλα τα εναλλακτικά σχέδια συζητήθηκαν κατά τη σύσκεψη που είχαν οι υπουργοί Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι οποίοι υπογράμμισαν ότι δεν πρέπει να “μείνουμε στις λέξεις που μας χωρίζουν αλλά στις διαδικασίες που μας ενώνουν”.

Ένα από τα σχέδια που εξετάζονται είναι να τεθούν σε “διαθεσιμότητα” για ένα χρόνο, λαμβάνοντας τα 3/4 των αποδοχών τους, όσοι υπάλληλοι αξιολογηθούν αρνητικά, καθώς και εκείνοι που έχουν υποπέσει σε πειθαρχικά παραπτώματα.

Σε κάθε περίπτωση καταβάλλεται προσπάθεια, ο βασικός όγκος των αποχωρήσεων να διασφαλισθεί μέσω συνταξιοδοτήσεων.

Με βάση τα εξεταζόμενα σενάρια, οι τρεις δεξαμενές μέσω των οποίων θα μειωθεί ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων αναμένεται να είναι οι εξής:

  • η συνταξιοδοτική ωρίμανση : Όσοι υπάλληλοι πλησιάζουν τη συνταξιοδότηση θα βρεθούν μπροστά στο δίλημμα της πρόωρης αποχώρησης με μειωμένες αποδοχές για ένα διάστημα, ή της παραμονής τους στην υπηρεσία με αβέβαιο όμως το καθεστώς με το οποίο θα συνταξιοδοτηθούν όταν συμπληρώσουν τα απαιτούμενα χρόνια. Μία ακόμη από τις προτάσεις είναι και αυτή της αναγνώρισης πλασματικών χρόνων, κάτι που ωστόσο τελεί υπό την αίρεση της τρόικας. Κατά τη συνάντηση των υπουργών πάντως κατέστη σαφές πως για φέτος τουλάχιστον οι προγραμματισμένες 15 χιλιάδες αποχωρήσεις υπαλλήλων θα υπερκαλυφθούν από τη “φυσική ροή” συνταξιοδοτήσεων.
  • Η αξιολόγηση : Η όλη διαδικασία θα τεθεί υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ ώστε να διασφαλισθεί η αξιοκρατία. Από αξιολόγηση αναμένεται να περάσει το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων, με τις κατηγορίες χαμηλών τυπικών προσόντων να “κινδυνεύουν” περισσότερο
  • Οι υπό κατάργηση – συγχώνευση φορείς. Οι υπάλληλοι που υπηρετούν στους 250 φορείς στους οποίους είτε θα μπει λουκέτο είτε θα συγχωνευτούν, θα βρεθούν στα στόχαστρο, αποτελώντας μία από τις πιθανές “δεξαμενές” άντλησης “εφέδρων”. Πάντως και σε αυτή την περίπτωση θα προηγηθεί αξιολόγηση.

 

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 20 Ιανουαρίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Αιγάλεω: Απόσυρση κοινόχρηστων ηλεκτρικών ποδηλάτων μετά την πιλοτική εφαρμογή

Ο Δήμος Αιγάλεω προχώρησε πρόσφατα στην πιλοτική εφαρμογή συστήματος κοινόχρηστων ηλεκτρικών ποδηλάτων, στο πλαίσιο των…

Ρεπορτάζ 16 Ιανουαρίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Ανάφης: Επιστολή προς το Υπ. Ναυτιλίας για την καθυστέρηση στην ανακοίνωση των θερινών ακτοπλοϊκών δρομολογίων

Την έντονη ανησυχία και διαμαρτυρία τους για την καθυστέρηση στην έγκαιρη ανακοίνωση των ακτοπλοϊκών δρομολογίων…

Ρεπορτάζ 16 Ιανουαρίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ενημέρωση ΚΕΔΕ για το καθεστώς εκλογιμότητας των ενστόλων στις δημοτικές εκλογές

Νομική αποσαφήνιση για την εκλογιμότητα ενστόλων – Ρύθμιση στον νέο Κώδικα Αυτοδιοίκησης Κατά την συνεδρίαση…