02 Νοεμβρίου, 2004

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΗΣ ΚΕΔΚΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΠΟ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΥΠΕΣΔΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΠ

 

Την έντονη δυσαρέσκειά της εκφράζει η ΚΕΔΚΕ  για τον τρόπο που αντιμετωπίζει η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης  το θέμα της αποκέντρωσης αρμοδιοτήτων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση.


Λίγες μόλις μέρες μετά τις διακηρύξεις  του υπουργού Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκόπη Παυλόπουλου από το βήμα του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ στο Ηράκλειο ότι « το σύγχρονο πρότυπο οργάνωσης του κράτους οφείλει να διέπεται από την αρχή της επικουρικότητας», «ότι στις  αποκεντρωμένες και αυτοδιοικούμενες μονάδες μεταφέρεται το σύνολο, σχεδόν, των εκτελεστικών δραστηριοτήτων του κράτους, ενώ στις κεντρικές υπηρεσίες παραμένει ο επιτελικός σχεδιασμός και ο έλεγχος»  και ότι «την πραγματικότητα αυτή αποτυπώνει ανάγλυφα το Σύνταγμα στο άρθρο 102»,  ήρθε η ίδια η πολιτική ηγεσία του υπουργείου να τις αναιρέσει με τις πρακτικές της.


 


Συγκεκριμένα το υπουργείο Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης  διοργάνωσε σήμερα ημερίδα με θέμα «Συνεργασία των Δημοσίων Υπηρεσιών με τα Κέντρα Εξυπηρέτησης των Πολιτών» και στόχο – όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου – «την αξιοποίηση της εμπειρίας από την έως τώρα λειτουργία των ΚΕΠ, αλλά και την εφαρμογή νέων διαύλων συνεργασίας τους με τις Δημόσιες Υπηρεσίες».


 


Στην εν λόγω ημερίδα συμμετείχαν η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΣΔΔΑ  και υπηρεσιακοί παράγοντες. Δεν προσκλήθηκε, ούτε ενημερώθηκε, ούτε συμμετείχε βεβαίως  η Αυτοδιοίκηση, στην οποία της έχει εκχωρηθεί η αρμοδιότητα της λειτουργίας των ΚΕΠ και τα λειτουργεί με επιτυχία – κατά γενική ομολογία –  από συστάσεώς τους μέχρι σήμερα.


Επομένως η  Αυτοδιοίκηση είναι ο κύριος φορέας που πρέπει να καταθέσει την εμπειρία της από την έως τώρα  λειτουργία των ΚΕΠ.


Η επιλογή του υπουργείου Εσωτερικών να αποκλείσει την Αυτοδιοίκηση από αυτήν τη συζήτηση – και μάλιστα σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για το μέλλον του θεσμού των ΚΕΠ, αφού είναι σε εξέλιξη η συζήτηση  με το υπουργείο τόσο για το θέμα των υπαλλήλων των ΚΕΠ, όσο και για την κάλυψη του λειτουργικού κόστους – μόνο ερωτηματικά προκαλεί.


Και το κύριο ερώτημα που απορρέει και στο οποίο η ΚΕΔΚΕ περιμένει απάντηση, είναι αν τα ΚΕΠ θεωρούνται ως κρατική υπηρεσία που λειτουργεί μέσα στους δήμους, ή είναι αρμοδιότητα που την ασκούν οι δήμοι.


Αν δηλαδή στόχος της Κυβέρνησης είναι η  αποσυγκέντρωση του κράτους ή αποκέντρωση με Αυτοδιοίκηση.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Αρχείο 19 Νοεμβρίου, 2019
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΚΩΣΤΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΛΟΓΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ Κ.Ε.Δ.Ε. ΑΘΗΝΑ, 28 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ   ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΣ ΚΕΔΕ    

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου ... 11 Ιουνίου, 2018
Νέο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών ειδικά σχεδιασμένο για τα Στελέχη ΟΤΑ

Με την ευκαιρία της συνεργασίας μεταξύ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Αρχείο 09 Μαρτίου, 2017
Ζωντανή μετάδοση της Συνέντευξης Τύπου του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη και των Δημάρχων των πέντε νησιών του Αιγαίου για την προσφυγική κρίση