21 Οκτωβρίου, 2021

Διαμαρτυρία της ΚΕΔΕ, για τη σύλληψη του Αντιδημάρχου Τριφυλίας με τη διαδικασία του αυτοφώρου, για αδέσποτα σκυλιά.

Η σύλληψη με τη διαδικασία του αυτοφώρου του Αντιδημάρχου Τριφυλίας, κατ’ εφαρμογή του νόμου που αφορά τη διαχείριση του ζητήματος των αδέσποτων ζώων, αναδεικνύει τα προβλήματα που θα δημιουργήσει στο μέλλον στο αιρετό προσωπικό των Δήμων που ασκεί Διοίκηση, τόσο το νέο θεσμικό πλαίσιο για τα ζώα συντροφιάς όσο και εν γένει ο τρόπος που αντιμετωπίζονται ποινικά στο πλαίσιο της άσκηση των καθηκόντων τους.

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος είχε έγκαιρα κι εξαρχής προβλέψει, ότι με το νέο νόμο μεταφέρεται στους Δήμους μια ευθύνη κι αρμοδιότητα, η οποία καθιστά το πολιτικό τους προσωπικό όμηρο μιας δύσκολα διαχειρίσιμης κατάστασης, αφού η πλειοψηφία των Δήμων, δεν διαθέτει Δημοτική Αστυνομία, για να διασφαλίσει τον έλεγχο τήρησης του νόμου.

Επίσης, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος στο πρόσφατο Συνέδριό της πριν από μια εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη, είχε ζητήσει την αλλαγή του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου, προκειμένου να μην συλλαμβάνονται οι αιρετοί με τη διαδικασία του αυτοφώρου, όταν υποβάλλεται εναντίον τους μήνυση.

Το παράδειγμα με τα αδέσποτα στη Τριφυλία και τη σύλληψη του αντιδημάρχου πρέπει να είναι το τελευταίο ανάλογο περιστατικό.

Το Υπουργείο Εσωτερικών οφείλει άμεσα να υιοθετήσει την πρόταση της ΚΕΔΕ και να προχωρήσει –καταρχήν- στην απαραίτητη νομοθετική ρύθμιση, ώστε να «θωρακίσει» το σύνολο των αιρετών των Δήμων, και έτσι να αποκλείσει συλλήψεις στο πλαίσιο του αυτοφώρου και προσαγωγές αιρετών κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Ενώ παράλληλα πρέπει να διασφαλίσει τις αναγκαίες προϋποθέσεις (πόροι, προσωπικό, Δημοτική Αστυνομία σε κάθε Δήμο), προκειμένου να εφαρμοστεί στην πράξη το νέο θεσμικό πλαίσιο για τα ζώα συντροφιάς, χωρίς να σύρονται διαρκώς Δήμαρχοι κι Αντιδήμαρχοι στα δικαστήρια.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου ... 14 Μαΐου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Στο επίκεντρο του ΔΣ της ΚΕΔΕ ο νέος Κώδικας Αυτοδιοίκησης, η οικονομική πίεση στους δήμους και κρίσιμα θεσμικά ζητήματα

Λάζαρος Κυρίζογλου: «Ο νέος Κώδικας αποτελεί μια κρίσιμη θεσμική μεταρρύθμιση. Είναι ένα θετικό βήμα μπροστά.»…

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου ... 13 Μαΐου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Θεσμική εκπροσώπηση της ΚΕΔΕ στο επιστημονικό συνέδριο στο ΕΚΠΑ με θέμα τον νέο Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) κ. Λάζαρος Κυρίζογλου, ο Α’ Αντιπρόεδρος κ.…

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου ... 13 Μαΐου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ο Πρόεδρος του Ι.Τ.Α., κ. Ηλίας Αποστολόπουλος, στο Cascais για τη Δημοκρατία και τη Σύγχρονη Τοπική Διακυβέρνηση

Στο Cascais της Πορτογαλίας παρέστη στις 11 Μαΐου &12 Μαΐου 2026, ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου…