Άρθρο Localit 01 Αυγούστου, 2022

Διαμαρτυρία ΔΣ Καντάνου – Σελίνου για την υποβάθμιση των Δημοτικών Σχολείων Καντάνου και Κουντούρας

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καντάνου – Σελίνου με ομόφωνο ψήφισμά του εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία τους για την υποβάθμιση των  δημοτικών σχολείων Καντάνου και Κουντούρας.

«Όταν ο προγραμματισμός και η εφαρμογή της νομοθεσίας δε λαμβάνει υπόψη της τίποτα άλλο εκτός από τον αριθμό των μαθητών, γεννώνται ερωτήματα για το αν αυτοί οι οποίοι βρίσκονται στις θέσεις ευθύνης έχουν γνώση και αντίληψη των δυσκολιών ζωής στην ελληνική επαρχία» τονίζει το Δημοτικό Συμβούλιο και υπογραμμίζει: «Αρνούμαστε κάθε λειτουργικό υποβιβασμό σε κάθε σχολείο του Δήμου μας. Αρνούμαστε την εξαθλίωση των παιδιών μας και την καταδίκη τους στην αμάθεια!  Απαιτούμε την εξασφάλιση λειτουργίας ως εξαθέσιων των Δημοτικών Σχολείων Καντάνου και Κουντούρας.

Διαμαρτυρόμαστε εντόνως για την αντιμετώπιση των μαθητών των Σχολείων Καντάνου και Κουντούρας σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας που δεν έχουν δικαίωμα στην μόρφωση.

Αναμένουμε να διασφαλίσετε την πλήρη λειτουργία ως εξαθέσια δυο σχολείων τα οποία βρίσκονται σε χαρακτηρισμένο Ορεινό Δήμο.

Οι πρακτικές που εφαρμόζονται καλλιεργούν συνθήκες ερημοποίησης της υπαίθρου και εγκατάλειψης κάθε παραγωγικής εργασίας και δραστηριότητας σε αυτήν!

Η μόρφωση των παιδιών θα πρέπει να υπολογίζεται με γνώμονα την ισότιμη παροχή μόρφωσης και εκπαίδευσης σε όλα τα παιδιά της χώρας και όχι το κόστος λειτουργίας των σχολικών μονάδων».

Αναλυτικά το ψήφισμα:

Σύμφωνα με την απόφαση 60/2022 του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καντάνου-Σελίνου εκδόθηκε το παρακάτω ΨΗΦΙΣΜΑ που αφορά την υποβάθμιση των Δημοτικών Σχολείων Καντάνου και Κουντούρας

Με λύπη και ιδιαίτερο προβληματισμό ενημερωθήκαμε για την εισήγηση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου (ΠΥΣΠΕ) και τη σύμφωνη γνώμη της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων να προχωρήσει στη σύμπτυξη τάξεων των Δημοτικών Σχολείων Καντάνου και Κουντούρας.

Παρόλες τις ενέργειές μας και τις διαβεβαιώσεις που λάβαμε από τους εμπλεκόμενους φορείς και βουλευτές του νομού, στον ορεινό Δήμο Καντάνου-Σελίνου (χαρακτηρισμένο με το ΦΕΚ τ.Α’ 87/07-06-2010) υποβαθμίζεται περαιτέρω η παιδεία μέσω της λειτουργικής υποβάθμισης των σχολικών του μονάδων.

Αναμένουμε εκ νέου τη δυναμική παρέμβασή σας για την επίλυση του θέματος!

Στα όρια του Δήμου μας λειτουργούν σήμερα, εκτός των άλλων, δύο (2) Δημοτικά Σχολεία τα οποία υποβαθμίζονται από εξαθέσια σε τετραθέσια.

Όπως έχουμε επανειλημμένως ενημερώσει, στην Ιστορική έδρα του Δήμου μας, λειτουργεί το Δημοτικό Σχολείο Καντάνου, στο οποίο φοιτούν παιδιά του Ορεινού όγκου του Δήμου μας, όπως Κάντανος, Κουφαλωτός, Τεμένια, Φλώρια, Πλεμενιανά, Κακοδίκι, Δρυς, αλλά και του όμμορου Δήμου Κισσάμου Μυλωνές και Στροβλές.

Αναγκαίο είναι σήμερα, να σας ενημερώσουμε ότι στο Δήμο μας, λειτουργεί επίσης το Δημοτικό Σχολείο Κουντούρας, στο οποίο φοιτούν παιδιά, τόσο της Κουντούρας, όσο και του ορεινού Πελεκάνου.

Τα παιδιά αυτά διανύουν με λεωφορείο καθημερινά μεγάλη απόσταση για να φτάσουν στο σχολείο και να λάβουν αυτό που κάθε παιδί δικαιούται, ΠΑΙΔΕΙΑ!

Οι οικογένειες που κατοικούν στο Δήμο μας και επέλεξαν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα τιμωρούνται από την Πρωτοβάθμια Διεύθυνση Χανίων και το Υπουργείο Παιδείας επειδή είναι λίγοι. Η πολιτεία καταδικάζει στην αμάθεια δεκάδες παιδιά για να μειώσει τα έξοδά της! Όταν ο προγραμματισμός και η εφαρμογή της νομοθεσίας δε λαμβάνει υπόψη της τίποτα άλλο εκτός από τον αριθμό των μαθητών, γεννώνται ερωτήματα για το αν αυτοί οι οποίοι βρίσκονται στις θέσεις ευθύνης έχουν γνώση και αντίληψη των δυσκολιών ζωής στην ελληνική επαρχία.

  1. Αρνούμαστε κάθε λειτουργικό υποβιβασμό σε κάθε σχολείο του Δήμου μας
  2. Αρνούμαστε την εξαθλίωση των παιδιών μας και την καταδίκη τους στην αμάθεια!
  3. Απαιτούμε την εξασφάλιση λειτουργίας ως εξαθέσιων των Δημοτικών Σχολείων Καντάνου και Κουντούρας.

Διαμαρτυρόμαστε εντόνως για την αντιμετώπιση των μαθητών των Σχολείων Καντάνου και Κουντούρας σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας που δεν έχουν δικαίωμα στην μόρφωση.

Αναμένουμε να διασφαλίσετε την πλήρη λειτουργία ως εξαθέσια δυο σχολείων τα οποία βρίσκονται σε χαρακτηρισμένο Ορεινό Δήμο.

Οι πρακτικές που εφαρμόζονται καλλιεργούν συνθήκες ερημοποίησης της υπαίθρου και εγκατάλειψης κάθε παραγωγικής εργασίας και δραστηριότητας σε αυτήν!

Η μόρφωση των παιδιών θα πρέπει να υπολογίζεται με γνώμονα την ισότιμη παροχή μόρφωσης και εκπαίδευσης σε όλα τα παιδιά της χώρας και όχι το κόστος λειτουργίας των σχολικών μονάδων.

Η πολιτεία οφείλει να δίνει κίνητρα και να επιβραβεύει τις οικογένειες που παραμένουν συνειδητά και από επιλογή στην επαρχία και ειδικότερα στους χαρακτηρισμένους Ορεινούς Δήμους, δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στον πρωτογενή τομέα και αποτελούν την τελευταία ελπίδα για την διατήρηση της ζωής και ανάπτυξης του ορεινού όγκου και όχι να τους τιμωρεί με την καταδίκη των παιδιών τους στην αμάθεια.

Το Δημοτικό Σχολείο Καντάνου βρίσκεται 60 χιλιόμετρα απόσταση από αστικό κέντρο, το Δημοτικό Σχολείο Κουντούρας βρίσκεται 85 χιλιόμετρα απόσταση από αστικό κέντρο αποστάσεις που έχουν σαν συνέπεια τα παιδιά που κατοικούν στην περιοχή και φοιτούν στα σχολεία αυτά να αδυνατούν να έχουν πρόσβαση σε δραστηριότητες και ευκαιρίες που έχουν τα παιδιά των αστικών κέντρων.

Αναμένουμε για αυτά τα παιδιά να εξασφαλίσετε τουλάχιστον τα βασικά, δηλαδή έναν εκπαιδευτικό ανά τάξη και τις ειδικότητες που αναλογούν στην φοίτησή τους ανά τάξη, κανένα από τα δύο δεν έχει επιτευχθεί την προηγούμενη χρονιά. Είναι ζωτικής σημασίας τα σχολεία αυτά να στηριχθούν, να αναβαθμιστούν και να στελεχωθούν πλήρως με όλο το αναγκαίο προσωπικό.

Αυτό που ζητούμε είναι το πλέον βασικό και κρίνουμε αδιανόητο να το επαιτούμε κάθε φορά από τους εκάστοτε αρμόδιους. Για αυτό και κρίνουμε αναγκαίο τα ορεινά σχολεία του νομού να προστατευθούν από τις προθέσεις υποβιβασμού τους μέσω μιας νομοθετικής ρύθμισης που θα ορίζει την απρόσκοπτη άρτια λειτουργία τους.

Δηλώνουμε απερίφραστα ότι τασσόμαστε στο πλευρό των παιδιών, των γονέων και των εκπαιδευτικών των Δημοτικών Σχολείων Καντάνου και Κουντούρας και ΚΑΛΟΥΜΕ το Υπουργείο Παιδείας, τους Βουλευτές του Νομού Χανίων και την Περιφέρεια Κρήτης να ενεργήσουν ώστε να ανακληθεί αυτή η τιμωρητική πράξη στην οποία έχουν υποβληθεί τα παιδιά που φοιτούν στα σχολεία αυτά χωρίς να φέρουν την παραμικρή ευθύνη»

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ενδιαφέρουν 23 Φεβρουαρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ανοίγει στις 26 Φεβρουαρίου η πλατφόρμα Α21 – Επίδομα Παιδιού για υποβολή αιτήσεων

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα Α21 – Επίδομα Παιδιού, ανοίγει την προσεχή Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με…

Ενδιαφέρουν 23 Φεβρουαρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Συνεργασία Δήμου Θεσσαλονίκης – Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης

Η αντιπλημμυρική προστασία της Θεσσαλονίκης τέθηκε στο επίκεντρο συνάντησης εργασίας του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Στέλιου Αγγελούδη…

Ενδιαφέρουν 23 Φεβρουαρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δράμα: Παράταση υποβολής αιτήσεων για μείωση δημοτικών τελών

Έως την Παρασκευή 15 Μαρτίου, παρατείνεται στον Δήμο Δράμας, η υποβολή αιτήσεων για μείωση δημοτικών…