Άρθρο Localit 24 Ιανουαρίου, 2023

Διάκριση Δήμου Κέας για το Ψηφιακό Αποθετήριο

Για το Ψηφιακό Αποθετήριο, διακρίθηκε με χάλκινο βραβείο στα Best City Awards,  στην κατηγορία “Πολιτισμός & Τουρισμός”, στον Τομέα “Ψηφιοποίηση περιεχομένου μουσείων & τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς”.

Το ψηφιακό αποθετήριο του Δήμου Κέας δημιουργήθηκε με σκοπό την παραγωγή, ψηφιοποίηση, τεκμηρίωση και απόθεση του ιστορικού και πολιτιστικού υλικού της Κέας, σύμφωνα με τις διεθνείς καλές πρακτικές και προδιαγραφές, καθώς και την διάθεση του υλικού αυτού μέσω πλατφόρμας διαδικτυακών υπηρεσιών.

Mε αφετηρία τον 18ο αιώνα, παρουσιάζονται γνωστές και άγνωστες πτυχές της Επανάστασης στο νησί, με έμφαση στη ναυτική εκστρατεία που τόνισε το φρόνημα των Ελλήνων μετά την καταστροφική περιπέτεια των Ορλωφικών στη Πελοπόννησο, καθώς και στην ηρωική προσπάθεια των Τζιωτών να φυγαδεύσουν το στόλο του θρυλικού αξιωματικού Λάμπρου Κατσώνη από τον όρμο του Αγίου Νικολάου.

Στο ψηφιακό αποθετήριο φιλοξενούνται σπάνια τεκμήρια που βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας, όπως η προσωπική ευχαριστήρια επιστολή και η απονομή του Αργυρού Σταυρού από τη Προσωρινή Διοίκηση της Ελλάδας στον Δ. Θεοδωράκη, Υδραίο πλοιοκτήτη, για την συμμετοχή του στον αγώνα, έγγραφα τα οποία αναδεικνύουν μια νέα σημαντική προσωπικότητα του αγώνα, όχι και τόσο γνωστή έως σήμερα. Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Νίκο Δαλαρέτο για την παραχώρηση του πολύτιμου αυτού υλικού από το αρχείο του.

Το αποθετήριο ολοκληρώνεται με την εικονική περιήγηση σε σημεία που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ιστορικό ενδιαφέρον όπως το Πέρασμα του Κατσώνη, η Πλατεία Ηρώων και τα κτίρια που στεγάζουν το παλιό και νέο δημαρχείο του νησιού, τα οποία σχεδιάστηκαν από τον Γερμανό αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλλερ.

Για να μεταβείτε στο ψηφιακό αποθετήριο του Δήμου Κέας επισκεφθείτε τη σελίδα kea.culhub.gr. ή πατήστε τον σύνδεσμο ΠΥΛΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΙΣΤΟΡΙΑΣ στην αρχική σελίδα του επίσημου ιστότοπου του Δήμου Κέας kea.gr.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Καλές Πρακτικές ΟΤΑ 04 Οκτωβρίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Η περιφέρεια Κρήτης στις τρεις πιλοτικές περιφέρειες ΄της Ευρώπης για τη βιώσιμη ενεργειακή μετάβαση

Στη διευκόλυνση και τον συντονισμό μεταξύ περιφερειακών και τοπικών αρχών της Ευρώπης για τη βιώσιμη…

Καλές Πρακτικές ΟΤΑ 27 Σεπτεμβρίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Οι Λαϊκοί Βάρδοι, ένα ντοκιμαντέρ του Θάνου Κουτσανδρέα, μια συμπαραγωγή του Δήμου Χαλανδρίου στις Νύχτες Πρεμιέρας

Στο διεθνές κινηματογραφικό φεστιβάλ της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, συμμετέχει ο δήμος Χαλανδρίου με την ταινία –…

Καλές Πρακτικές ΟΤΑ 22 Σεπτεμβρίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Ρεθύμνης: Θεματικές ξεναγήσεις στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου σε νέους που φοιτούν στο Ειδικό Σχολείο και σε παιδιά με αυτισμό

Θεματικές ξεναγήσεις στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου με το ειδικό προσβάσιμο αμαξίδιο που διαθέτει ο…