Διαγωνισμό φωτογραφίας με τίτλο “Φωτογραφίζω το Γεωπάρκο Βίκου Αώου» διοργανώνει η Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ, «ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕ» με καταληκτική ημερομηνία την 15η Νοεμβρίου 2016.
Σκοπός του διαγωνισμού είναι η προβολή του Γεωπάρκου Βίκου Αώου και η ανάδειξη όλων εκείνων των στοιχείων που το συνθέτουν την γεωλογία, τα οικοσυστήματα, τους οργανισμούς, τους οικισμούς, τον άνθρωπο με τον πολιτισμό και τις δραστηριότητές του, με τη συμμετοχή των ίδιων των πολιτών- επισκεπτών.
Η περιοχή από όπου θα πρέπει να προέρχεται το φωτογραφικό υλικό που θα υποβληθεί, είναι η ευρύτερη περιοχή που περιλαμβάνει το Γεωπάρκο. Δείτε το χάρτη πατώντας εδώ
Η περιοχή του Γεωπάρκου καταλαµβάνει το βορειοδυτικό τµήµα της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων στην Περιφέρεια Ηπείρου και πιο συγκεκριµένα το µεγαλύτερο µέρος των Δήµων Ζαγορίου και Κόνιτσας. Στο χώρο κυριαρχούν τα ψηλά βουνά της Βόρειας Πίνδου: η Τύµφη, ο Σµόλικας, η Τραπεζίτσα και η Νεµέρτσικα, καθώς και άλλα µικρότερα. Τα ποτάµια της περιοχής ανήκουν σχεδόν εξολοκλήρου στη λεκάνη απορροής του Αώου και εκτός από αυτόν περιλαµβάνουν τον Βοϊδοµάτη και τον Σαραντάπορο. Στην περιοχή υπάρχουν σηµαντικοί χαρακτηρισµένοι αρχαιολογικοί χώροι, βυζαντινά και κυρίως πολλά µεταβυζαντινά και νεότερα µνηµεία. Ως παραδοσιακοί είναι χαρακτηρισµένοι οι µισοί σχεδόν οικισµοί της περιοχής καθώς όλοι τους διαθέτουν αξιόλογα, από αρχιτεκτονική άποψη, κτίσµατα. Σ’ αυτά συγκαταλέγονται και τα θρησκευτικά µνηµεία, όπως ναοί εντός και γύρω από τους οικισµούς της περιόδου από τον 16ο έως τον 19ο αι. καθώς και µοναστήρια χτισµένα σε αποµακρυσµένες και δύσβατες περιοχές, όπως οι µονές Σπηλιώτισσας, Ρογκοβού και Σουδενών στο Ζαγόρι, αλλά και Στοµίου, Μολυβδοσκέπαστης και Κλαδόρµης στην Κόνιτσα. Αναπόσπαστο κοµµάτι του οικιστικού δικτύου της περιοχής και άριστο δείγµα της προβιοµηχανικής τεχνολογίας και των Ηπειρωτών µαστόρων αποτελεί το πλήθος των διατηρηµένων πέτρινων τοξωτών γεφυριών, όπως το γεφύρι του Κόκορου στο Ζαγόρι και του Αώου στην Κόνιτσα. Όλα τα βουνά της περιοχής του Γεωπάρκου έχουν συµπεριληφθεί, χάρη στη µεγάλη τους οικολογική και αισθητική τους αξία, στο δίκτυο των προστατευόµενων περιοχών Natura 2000. Εδώ βρίσκεται ένα µεγάλο µέρος του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου και ο Εθνικός Δρυµός Βίκου- Αώου. Πολλές πεζοπορικές διαδροµές οδηγούν στις µεγάλες κορυφές του Σµόλικα, της Τύµφης, της Νεµέρτσικας και όλων των υπόλοιπων βουνών της περιοχής. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι χαράδρες του Αώου και του Βίκου, ενώ τα νερά των ποταµών Αώου και Βοϊδοµάτη ενδείκνυνται για υδάτινες δραστηριότητες, όπως ράφτινγκ και καγιάκ.
ΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ
Δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό “ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΩ ΤΟ ΓΕΩΠΑΡΚΟ ΒΙΚΟΥ ΑΩΟΥ” και στην διαδικασία της ψηφοφορίας του κοινού έχει κάθε φυσικό πρόσωπο, ερασιτέχνης ή επαγγελματίας φωτογράφος ανεξαρτήτως εθνικότητας και φύλου που έχει συμπληρώσει τουλάχιστον το 14ο έτος της ηλικίας του. Η συμμετοχή στον διαγωνισμό και στην τελική έκθεση των καλύτερων φωτογραφιών γίνεται χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των συμμετεχόντων. Οι φωτογράφοι θα πρέπει να είναι κύριοι και δημιουργοί του φωτογραφικού υλικού που θα υποβάλουν ως συμμετοχή στον διαγωνισμό. Μετά την υποβολή των φωτογραφιών και μέχρι την λήξη του διαγωνισμού απαγορεύεται επί ποινή αποκλεισμού η δημοσίευσή τους στο διαδίκτυο, σε ιστοσελίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς και οποιαδήποτε ενέργεια επηρεασμού της κριτικής επιτροπής και του κοινού.
Οι κατηγορίες του διαγωνισμού είναι οι εξής:
- ΓΕΩΛΟΓΙΚΟΙ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ- ΤΟΠΙΟ
Οι γεωλογικοί σχηματισμοί του Γεωπάρκου: Φαράγγια, ορθοπλαγιές, κορυφές, οροπέδια, πετρώματα, γεωμορφές, εδάφη, πηγές αλλά και τα οικοσυστήματα και τα τοπία που συνθέτουν.
- ΟΙΚΙΣΜΟΙ- ΜΝΗΜΕΙΑ
Ανθρώπινα κτίσματα, χωριά, γεφύρια, εξωκλήσια, μοναστήρια, κάθε τί που έχει κατασκευάσει ο άνθρωπος με τα υλικά του τόπου
- ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα, πολιτισμού, αθλητισμού, αναψυχής και εργασίας συμβατή με το περιβάλλον.
- ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ
Η άγρια χλωρίδα και πανίδα της ευρύτερης περιοχής του Γεωπάρκου
- ΑΕΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Λήψεις με εναέρια μέσα κάθε είδους
ΤΡΟΠΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ
Κάθε φωτογράφος μπορεί να συμμετέχει στον διαγωνισμό με την υποβολή μιας ψηφιακής φωτογραφίας ανά κατηγορία, δηλαδή συνολικά 5 φωτογραφίες. Η υποβολή των φωτογραφιών θα πραγματοποιείται αποκλειστικά μέσω ανεβάσματος στην ιστοσελίδα του διαγωνισμού αφού προηγηθεί εγγραφή και πιστοποίηση του χρήστη.
Οι φωτογραφίες που θα υποβληθούν στο διαγωνισμό θα πρέπει να είναι ψηφιακά αρχεία jpeg με την μεγαλύτερη διάσταση 1920px στα 72dpi και δεν πρέπει να ξεπερνούν σε μέγεθος ψηφιακού αρχείου τα 2MB.
Οι φωτογραφίες που θα βραβευθούν θα πρέπει να αποσταλούν στους διοργανωτές για εκτύπωση και συμμετοχή στην τελική φωτογραφική έκθεση. Το μέγεθος των ψηφιακών αρχείων προς εκτύπωση θα πρέπει να είναι αρχεία TIFF 8bit, τουλάχιστον 4000px κατά την μεγαλύτερή τους διάσταση.
Απαγορεύεται ρητά η αναγραφή στις ψηφιακές φωτογραφίες κάθε διακριτικού όπως ονόματα, λογότυπα, συνθηματικά κλπ. που μπορούν να επηρεάσουν την κρίση της επιτροπής και του κοινού.
Επιτρέπεται η υποβολή ψηφιακών φωτογραφιών που έχουν υποστεί τεχνική επεξεργασία όπως συρραφή (stitching) αν πρόκειται για πανοράματα, HDR για αύξηση του δυναμικού εύρους της φωτεινότητας, αφαίρεση περιττών στοιχείων κ.λπ. χωρίς αλλοίωση των πραγματικών συνθηκών του θέματος. Επίσης επιτρέπεται η υποβολή φωτογραφιών που έχουν προέρθει από ψηφιοποίηση φιλμ, θετικών ή αρνητικών. Δεν επιτρέπεται η υποβολή φωτογραφιών που έχουν δημιουργηθεί με τεχνική κολάζ. Η κριτική επιτροπή είναι αρμόδια για την αισθητική αξιολόγηση των υποβληθέντων φωτογραφιών που έχουν προέρθει με την εφαρμογή των παραπάνω τεχνικών.
ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ KAI ΚΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ
Η καταληκτική ημερομηνία συμμετοχής στον διαγωνισμό είναι η 15η Νοεμβρίου 2016.
Η ψηφοφορία για το βραβείο κοινού θα διεξαχθεί ηλεκτρονικά από 16 έως 26 Νοεμβρίου 2016.
Τα βραβεία της κριτικής επιτροπής και του κοινού θα ανακοινωθούν στις 27 Νοεμβρίου 2016.
Οι βραβευμένες φωτογραφίες του διαγωνισμού θα εκτεθούν στο κοινό σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί για τον σκοπό αυτό. Η ημερομηνία της έκθεσης θα ανακοινωθεί μετά το τέλος του διαγωνισμού. Την ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης θα απονεμηθούν και τα βραβεία στους νικητές.
ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Η κριτική επιτροπή είναι πενταμελής και αποτελείται από καταξιωμένους φωτογράφους στο χώρο της φωτογραφίας τοπίου, φύσης και πολιτισμού. Η επιτροπή αποτελείται από τους:
Κώστα Βάσση, Κώστα Ζήση, Πανταζή Τουφίδη, Παναγιώτη Τσιγκούλη και Παναγιώτη Λασκαράκη.
Η επιλογή των φωτογραφιών από τους κριτές θα πραγματοποιηθεί χωρίς να γνωρίζουν τα προσωπικά στοιχεία των φωτογράφων ώστε να είναι αδιάβλητη.
ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΚΟΙΝΟΥ
Η ψηφοφορία του κοινού για τις καλύτερες φωτογραφίες ανά κατηγορία θα διεξαχθεί ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας του διαγωνισμού μετά την λήξη της υποβολής των συμμετοχών και κατά το χρονικό διάστημα 15 έως 26 Νοεμβρίου 2016. Κάθε άτομο δικαιούται να ψηφίσει μία και μοναδική φορά την αγαπημένη του φωτογραφία από κάθε κατηγορία. Οι φωτογραφίες που θα επιλεγούν από το κοινό ως καλύτερες θα συμμετέχουν στην τελική έκθεση του διαγωνισμού.
ΒΡΑΒΕΙΑ
Σε κάθε κατηγορία απονέμονται:
Το 1ο βραβείο της κριτικής επιτροπής στην καλύτερη φωτογραφία.
Το 2ο και 3ο βραβείο της κριτικής επιτροπής αντίστοιχα.
Εύφημος μνεία στις επόμενες 6 καλύτερες φωτογραφίες κάθε κατηγορίας.
Τα βραβεία του κοινού κατόπιν ψηφοφορίας, ένα για κάθε κατηγορία.
Στους βραβευθέντες από την κριτική επιτροπή απονέμονται τα βραβεία των χορηγών ως εξής:
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
Οι πενήντα καλύτερες βραβευμένες φωτογραφίες του διαγωνισμού (κριτικής επιτροπής και κοινού) θα εκτεθούν σε έκθεση φωτογραφίας που θα πραγματοποιηθεί ειδικά για το σκοπό αυτό. Η οριστική ημερομηνία της φωτογραφικής έκθεσης θα ανακοινωθεί μετά την λήξη του διαγωνισμού και την βράβευση των καλύτερων φωτογραφιών.
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
Με την συμμετοχή στον διαγωνισμό και το ανέβασμα φωτογραφιών στην αντίστοιχη ηλεκτρονική σελίδα, ο κάθε συμμετέχων δηλώνει ρητά ότι είναι ο δημιουργός και ο κάτοχος των πνευματικών δικαιωμάτων του φωτογραφικού υλικού αλλά και ότι έχει την συγκατάθεση τυχόν απεικονιζόμενων προσώπων. Τα πνευματικά δικαιώματα των φωτογραφιών ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς-φωτογράφους και δεν παραχωρούνται. Οι διοργανωτές μπορούν για λόγους δημοσιότητας του διαγωνισμού και της φωτογραφικής έκθεσης να δημοσιεύουν φωτογραφίες σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα, με την αναφορά πάντοτε του ονόματος του δημιουργού της φωτογραφίας. Οι συμμετέχοντες αποδέχονται την εκτύπωση των βραβευμένων φωτογραφιών και την έκθεσή τους στο κοινό σε ειδικό χώρο μία ή περισσότερες φορές. Οι συμμετέχοντες αποδέχονται επίσης το ενδεχόμενο δημιουργίας επετειακού φωτογραφικού λευκώματος από τους διοργανωτές, μη εμπορικής εκμετάλλευσης, που θα περιλαμβάνει τις καλύτερες φωτογραφίες του διαγωνισμού.
Για τους λόγους διεξαγωγής του διαγωνισμού και ταυτοποίησης των προσώπων είναι δυνατόν να απαιτείται η καταχώρηση του ονοματεπώνυμου και του email των συμμετεχόντων και του κοινού. Τα προσωπικά αυτά δεδομένα υπόκεινται στον Ν. 2472/1997, όπως ισχύει, του Ν. 2774/1999 και τις Αποφάσεις και Οδηγίες της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.
Διαγ