Άρθρο Localit 26 Αυγούστου, 2022

Διαδραστική ξενάγηση σε μουσεία και μνημεία της Νισύρου μέσω κινητών και tablets

Διαδραστική ξενάγηση σε μουσεία και μνημεία της Νισύρου τίθεται σε λειτουοργία καθώς ολοκληρώθηκε το έργο «Ανάπτυξη ψηφιακής εφαρμογής ενίσχυσης και προβολής του πολιτιστικού αποθέματος Νισύρου» που είχε ενταχθεί στον Άξονα Προτεραιότητας «Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας» με Κωδικό ΟΠΣ 5010899 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2014-2020 με χρηματοδότηση ύψους 80.000,0 ευρώ.

Το έργο αφορά στην ανάπτυξη e-υπηρεσίας και e-περιεχομένου ψηφιακού πολιτισμού που θα περιλαμβάνει ξενάγηση σε σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος του νησιού. Η υπηρεσία είναι προσβάσιμη τόσο από προσωπικούς υπολογιστές όσο και από ταμπλέτες και έξυπνα τηλέφωνα. Στόχος είναι η ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών στον τομέα του πολιτισμού για τον εμπλουτισμό της εμπειρίας του τουρισμού. Την πρόσβαση σε πληροφορίες του δημόσιου τομέα συμπεριλαμβανομένων ανοικτών δεδομένων ηλεκτρονικού πολιτισμού, ψηφιακής βιβλιοθήκης, ηλεκτρονικού περιεχομένου και ηλεκτρονικού τουρισμού.

Τα στοιχεία που περιλαμβάνει είναι:

  • Χρήση τεχνολογίας Beacons σε επιλεγμένα σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος για εφαρμογή ακουστικής ξενάγησης σε δύο (2) γλώσσες (Ελληνικά και Αγγλικά)
  • Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης, εναέριες λήψεις με χρήση drone, πανοραμικές φωτογραφίες)
  • Ψηφιακό οδηγό ακουστικής ξενάγησης στο εσωτερικό και στο εξωτερικό πολιτιστικών σημείων του νησιού
  • Εικονική ξενάγηση με χρήση πανοραμικών φωτογραφικών
  • ∆ιαδικτυακή Πύλη ψηφιακού πολιτισμού

Άμεσα ωφελούμενοι από την υλοποίηση του έργου είναι οι κάτοικοι και επισκέπτες της Νισύρου. Η εφαρμογή λειτουργεί ως ένα εργαλείο για την πολιτιστική ανάδειξη της Νισύρου και την παροχή τουριστικών υπηρεσιών καλύτερης ποιότητας προς τους επισκέπτες.

Οι επισκέπτες  μπορούν να κατεβάσουν τον ψηφιακό οδηγό ή επισκεφθούν τη διαδικτυακή πύλη, και θα εξερευνήσουν τη Νίσυρο σε πραγματικό χώρο και χρόνο «εικονικά» και ενεργοποιώντας την ακουστική ξενάγηση επιλεγμένων σημείων ενδιαφέροντος στη γλώσσα της επιλογής σας (ελληνικά, αγγλικά), κάνοντας χρήση των beacons που έχουν τοποθετηθεί σε αυτά.

Τα σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος ενδεικτικά είναι:

  1. Πάλοι-Παναγία Θερμιανή, 2. Παναγία Ποταμίτισσα, 3. Αρχαιολογικό μουσείο 4. Πάλοι-Παναγία Θερμιανή, 5. Παναγία Ποταμίτισσα, 6. Αρχαιολογικό μουσείο, 7. Ιπποτικό Κάστρο Εμποριού, 8. Αρχαίο Τείχος στο Παλαιόκαστρο, 9. Γεωλογικό Μουσείο, 10. Ιπποτικό κάστρο στο Μανδράκι και Παναγία Σπηλιανή, 11. Εκκλησίες Φανερωμένη, 12. Λυές, 13. Αγία Τριάδα στα Νικειά, 14. Παναγία ∆ιαβατηνή, 15. Εκκλησία της Αγίας Τριάδας στα Νικειά, 16. Αρμάς και Σιώνες 17. Πύργοι στην Πυργούσα 18. νεολιθικό κτήριο στο Γυαλί, 19.Νικειά, 20. Εμπορειός – αρχιτεκτονικά στοιχεία οικισμών, 21.Ηφαίστειο

Η επιλογή τους έγινε με βάση το εθνικό και τοπικό ενδιαφέρον καθώς και την πολιτιστική και περιβαλλοντική τους αξία. Για κάθε ένα από τα σημεία, έχει συγκεντρωθεί το σχετικό υλικό με τη συμβολή της Εφορείας Αρχαιοτήτων ∆ωδεκανήσου.

Επίσης οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν  για τα ετήσια δρώμενα στο νησί αλλά και του συνόλου των πολιτιστικών γεγονότων και φεστιβάλ είτε μέσω διαδικτυακής πύλης είτε μέσω mobile application για iOS & Android συσκευές.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ενδιαφέρουν 07 Ιουνίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Η πρόληψη των δασικών πυρκαγιών στα σχολεία όλης της χώρας

Μαθητές από όλη την Ελλάδα ενημερώνονται για τις δασικές πυρκαγιές, την αξία της πρόληψης, αλλά…

Ενδιαφέρουν 07 Ιουνίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ανέλαβαν υπηρεσία οι εργαζόμενοι του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» στον Δήμο Λευκάδας

Στο μόνιμο προσωπικό του Δήμου Λευκάδας, εντάσσονται πλέον οι τριάντα τρεις εργαζόμενοι του προγράμματος «Βοήθεια…

Ενδιαφέρουν 07 Ιουνίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Φάρσαλα: Εγκαίνια για το Κέντρο Ψηφιακής Φωτογραφίας Νεότερης Τοπικής Ιστορίας, στον Πύργο Καραμίχου

Στο μοναδικό σωζόμενο πυργόσπιτο της ευρύτερης περιοχής,  τον Πύργο Καραμίχου, πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Τρίτης…