Το προσφυγικό βρέθηκε στο επίκεντρο της ατζέντας των συνομιλιών του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Φίλιππο Γκράντι, στις διαδοχικές συναντήσεις που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Π. Παυλόπουλος: Να δώσουμε απάντηση σε όλους εκείνους που δείχνουν φοβικά σύνδρομα απέναντι στο Προσφυγικό
Την πολύ σημαντική συμβολή της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα, και όχι μόνο, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, στη συνάντησή του με τον Ύπατο αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φίλιππο Γκράντι, και υπογράμμισε για άλλη μια φορά την ανάγκη να «εργασθούμε όλοι μαζί για να τελειώσει ο πόλεμος στη Συρία, να τελειώσει αυτή η μεγάλη πληγή που προκαλεί το προσφυγικό ζήτημα»
Ο ΠτΔ αναφέρθηκε στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, την εφαρμογή της οποίας «είναι γνωστό ότι στηρίζουμε», καθώς «είναι ο πιο ασφαλής τρόπος, τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα, για να αντιμετωπίσουμε την προσφυγική κρίση», επισημαίνοντας τη σημαντική συμβολή της Ύπατης Αρμοστείας στην ολοκλήρωση της καταγραφής των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα» και τόνισε:
«Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό γιατί δώσαμε έτσι μια απάντηση, ηχηρή απάντηση, σε ορισμένα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία ανακριβέστατα θεωρούν ότι δεν είναι γνωστό πόσοι και ποιοι βρίσκονται στην Ελλάδα και με τον τρόπο αυτό δικαιολογούν από την πλευρά τους μια απαράδεκτη τακτική που δεν ταιριάζει στον Ανθρωπισμό και την Αλληλεγγύη την οποία πρέπει να δείχνουν για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης».
Ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι από δω και πέρα το βασικό ζήτημα είναι «η οργάνωση των κέντρων φιλοξενίας στην Ελλάδα, ώστε οι πρόσφυγες να μπορέσουν, τώρα ιδίως που έρχεται ο χειμώνας, να ζήσουν κάτω από συνθήκες που ταιριάζουν στον πολιτισμό μας, στο διεθνές δίκαιο και στις κοινές μας αρχές», προθέτοντας ότι η Ελλάδα υπολογίζει στη βοήθεια της Ύπατης Αρμοστείας και σε αυτό το θέμα, έχετε και την τεχνογνωσία, γνωρίζετε το αντικείμενο αυτό» και «γιατί αυτός πραγματικά, κυρίως αυτές τις κρίσιμες ώρες, είναι ο ρόλος της Ύπατης Αρμοστείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».
Και τόνισε καταλήγοντας: «Είναι μια ευκαιρία να δώσουμε μια απάντηση σε όλους εκείνους οι οποίοι δείχνουν φοβικά σύνδρομα απέναντι στο Προσφυγικό. Και, βεβαίως, όπως είχα πει και στον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, τον κ. Μπαν Κι Μουν, ας εργασθούμε όλοι μαζί για να τελειώσει ο πόλεμος στη Συρία, να τελειώσει αυτή η μεγάλη πληγή που προκαλεί το προσφυγικό ζήτημα. Εμείς, ως Έλληνες, είμαστε στη διάθεσή σας και στη διάθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, και ως μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σε αυτή τη μεγάλη αποστολή».
Φ. Γκράντι: Η Ελλάδα έδωσε το παράδειγμα της αλληλεγγύης
O Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλο, επισήμανε ότι είναι η δεύτερη επίσκεψή του στην Ελλάδα στο μικρό χρονικό διάστημα που έχει αναλάβει τα καθήκοντά του Ύπατου, γεγονός που «αποδεικνύει τη σημασία που αποδίδουμε σε αυτή την κατάσταση, αλλά και την υποστήριξη που θέλουμε να συνεχίσουμε να χορηγούμε στην Ελλάδα, στον ελληνικό Λαό, τους ελληνικούς θεσμούς και την κυβέρνηση για τη διαχείριση της κρίσης».
Ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό, τις ελληνικές αρχές και την κυβέρνηση, και εξήρε «ακόμη περισσότερο το ρόλο του Λιμενικού, της Αστυνομίας, των δήμων και των εθελοντικών οργανώσεων που συνέβαλαν στην παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες και στους -μερικές φορές πολύ ευάλωτους- μετανάστες που έφτασαν στις ελληνικές ακτές».
«Είμαι εδώ κ. Πρόεδρε διότι πιστεύω πως είναι σημαντικό ότι η Ελλάδα έδωσε το παράδειγμα της αλληλεγγύης, σε μια ήπειρο και σε έναν κόσμο που αποδείχθηκαν κλειστοί -έως και εχθρικοί- έναντι των προσφύγων με πολλούς τρόπους. Κύριε Πρόεδρε θα ήθελα να σας συγχαρώ που ηγείστε αυτής την ανοιχτής ανταπόκρισης και που την υποστηρίζετε. Πιστεύω ότι θα συνεχιστεί, και ότι θα εξακολουθήσει να μεταφράζεται σε μια πολύ ανθρωπιστική στάση, που θα σέβεται τις Αξίες, από πλευράς των ελληνικών θεσμών, και ιδιαίτερα της Ελληνικής Υπηρεσίας Ασύλου», τόνισε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Ο κ. Γκράντι αναφέρθηκε «στις πολύ σοβαρές προκλήσεις τις οποίες πρέπει να συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε μαζί», όπως οι συνθήκες διαβίωσης των Προσφύγων, το θέμα της ασφάλειας στους χώρους υποδοχής, ο υπερπληθυσμός στα ελληνικά νησιά, τονίζοντας πως «άκουσα από τους συναδέλφους μου στην Ελλάδα, και είμαι βέβαιος για αυτό, ότι σημειώνεται πρόοδος σε όλα αυτά τα μέτωπα».
Επίσης, επισήμανε ότι υποστηρίζει «το πολύ σημαντικό σημείο» που έθιξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο τέλος της παρέμβασής του. «Πιστεύω ότι το σημαντικότερο είναι να δοθεί ένα τέλος στον πόλεμο στην Συρία, καθώς και σε όλες τις άλλες περιοχές από τις οποίες προέρχονται οι πρόσφυγες. Οι πρόσφυγες προέρχονται κατά βάση από ανεπίλυτες συγκρούσεις. Διότι στην περίπτωση που δεν τελειώσει αυτός ο πόλεμος, ο κίνδυνος είναι να συνεχίσουν να παράγονται νέες ροές Προσφύγων», τόνισε.
«Η Διεθνής Κοινότητα λοιπόν πρέπει να αναλάβει προσπάθειες να θέσει τέλος, ιδιαίτερα στη σύρραξη στη Συρία, αλλά και σε άλλες περιοχές όπως στο Ιράκ, στην Υεμένη, στο Αφγανιστάν», συμπλήρωσε ο κ. Γκράντι και ολοκληρώνοντας συνεχάρη την ελληνική κυβέρνηση η οποία μίλησε ανοιχτά υπέρ της Ειρήνης τόσο στα Ηνωμένα Έθνη, όσο και σε άλλα διεθνή φόρα.
Περαιτέρω συνεργασία με Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για το προσφυγικό
Η περαιτέρω συνεργασία ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών συμφωνήθηκε στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρας με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Φιλίπο Γκράντι στο Μέγαρο Μαξίμου.
Επίσης υπογραμμίστηκε η ανάγκη για αύξηση του αριθμού μετεγκαταστάσεων προσφύγων από την Ελλάδα και επανεγκαταστάσεων από την Τουρκία.
Παράλληλα, συζητήθηκε ο ρόλος της Ελλάδας στην ανάδειξη του προσφυγικού ζητήματος, στο πλαίσιο και της διάσκεψης που διοργανώνει ο ΓΓ του ΟΗΕ για το Προσφυγικό.
Ο Πρωθυπουργός δέχτηκε τα συγχαρητήρια του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, για τον ανθρωπισμό και την αποτελεσματικότητα με την οποία, όπως είπε, η Ελλάδα διαχειρίζεται την προσφυγική κρίση, μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από αυξανόμενες τάσεις εχθρότητας και προκατάληψης απέναντι στους πρόσφυγες.
Απευθυνόμενος στον κ. Γκράντι, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε πολύ σημαντικό τον ρόλο της Ύπατης Αρμοστείας ιδιαίτερα στο πεδίο της προκαταγραφής των προσφύγων. «Πιστεύουμε στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και είμαι σίγουρος ότι θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε όλες τις δυσκολίες» πρόσθεσε.
Επανέλαβε πως το πιο σημαντικό ζήτημα για εμένα είναι να προσπαθήσουμε να βρούμε μια μόνιμη λύση, φυσικά όχι στο μεταναστευτικό ζήτημα, αλλά μια μόνιμη λύση στη Συρία αν και παραδέχθηκε ότι οι τελευταίες εξελίξεις δεν είναι τόσο αισιόδοξες.
Ο κ. Γκράντι απένειμε τα εύσημα στην Ελλάδα για τη στάση που επέδειξε απέναντι στους πρόσφυγες, σημειώνοντας: «Θέλω πραγματικά για μια ακόμα φορά να σας ευχαριστήσω, να ευχαριστήσω την Ελλάδα που έχει δώσει τέτοιο παράδειγμα. Τα πράγματα θα μπορούσαν να εξελιχθούν πολύ άσχημα εδώ, με όρους κοινής γνώμης, με όρους εχθρότητας και αυτό δεν συνέβη. Και πιστεύω ότι θα πρέπει να είστε πολύ περήφανοι για αυτό».
Παράλληλα, αναφέρθηκε εκ νέου σε προκλήσεις στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης: «Έρχεται χειμώνας, χρειάζεται να οργανωθούμε, χρειάζεται να οργανωθείτε, εμείς είμαστε πραγματικά εδώ, όπως είπα και την προηγούμενη φορά, για να σας βοηθήσουμε. Είναι περίπλοκο, αλλά έχω την πεποίθηση ότι τα πράγματα βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση ώστε να μπορούμε να εργαζόμαστε μαζί».