Άρθρο Localit 28 Ιουνίου, 2013

«Διαδικτυακή» στήριξη των Συμβουλίων Ένταξης Μεταναστών

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΗ ειδική Ηλεκτρονική Πλατφόρμα sem-ete.sqlearn.gr για τη στήριξη των Συμβουλίων Ένταξης Μεταναστών παρουσιάστηκε την Παρασκευή σε «Διαδικτυακή» συνέντευξη Τύπου – η οποία μεταδόθηκε ζωντανά από τα γραφεία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας –  από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Κώστα Ασκούνη, τον καθηγητή του Πάντειου Πανεπιστημίου και προέδρου της Επιστημονικής Εταιρείας Κοινωνικής Συνοχής και Ανάπτυξης Θεόδωρο Σακελλαρόπουλο και τον πρόεδρο της ΔΙΑΣΤΑΣΗΣ Εκπαιδευτικές & Συμβουλευτικές Υπηρεσίες, Γιάννη Παπαδημητρίου.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης αναδείχθηκε ο πολύπλευρος ρόλος και η πολύτιμη συμβολή των Συμβουλίων Ένταξης Μεταναστών (ΣΕΜ) στην ενδυνάμωση της τοπικής δημοκρατίας και την προώθηση της κοινωνικής συνοχής και της τοπικής ανάπτυξης.

Η ειδική Ηλεκτρονική Πλατφόρμα semete.sqlearn.gr αναπτύχθηκε στο πλαίσιο των Δράσεων για την Ενίσχυση της λειτουργίας των Συμβουλίων Ένταξης Μεταναστών και λειτουργεί με επιτυχία, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην υποστήριξη των εμπλεκομένων στα Συμβούλια (Αιρετών, Εκπροσώπων Μεταναστών, Δημοτικών Υπαλλήλων), και παραδόθηκε στην Κ.Ε.Δ.Ε. για περαιτέρω αξιοποίηση.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Ασκούνης, σημείωσε ότι η δημιουργία και η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας αποτελεί σημαντικό και χρήσιμο εργαλείο για τους δήμους στην προσπάθειά τους να αντιμετωπιστεί η ομαλή ένταξη των μεταναστών στις τοπικές κοινωνίες, να διασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή, ο σεβασμός των δικαιωμάτων, η αντιμετώπιση της ξενοφοβίας και του ρατσισμού. «Θεωρούμε ότι έτσι μπορεί να υπάρξει άμεση και  αποτελεσματική πληροφόρηση  στο σύνολο των Συμβουλίων Ένταξης Μεταναστών, αλλά και όλων των εμπλεκομένων για θέματα ένταξης, να γίνει διάχυση των καλών πρακτικών μεταξύ των δήμων, αλλά και να αναπτυχθούν αποτελεσματικές δράσεις.  Είναι ένα εργαλείο το οποίο θα βοηθήσει και εμάς, την Αυτοδιοίκηση, αλλά και τους ίδιους τους μετανάστες», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Παράλληλα σημείωσε ότι τα Συμβούλια Ένταξης Μεταναστών ως ένας καινούργιος θεσμός, χρειάζονται στήριξη για πετύχουν τον σκοπό τους. «Η δική μας παρότρυνση  προς τους δήμους, είπε,  είναι η Αυτοδιοίκηση να μπει ενεργά, να καταθέσει προτάσεις και μαζί με την Πολιτεία και τους ίδιους τους μετανάστες να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα ένταξής τους».

«Το πρόβλημα της ένταξης των μεταναστών, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, είναι μεγάλο και δεν είναι σημερινό. Σήμερα όμως έχει οξυνθεί ακόμη περισσότερο και λόγω της έντασης της παράνομης μετανάστευσης προς τη χώρα μας, αλλά και εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.  Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν και φοβικές φωνές που είτε μη γνωρίζοντας  το βάθος και το εύρος του θέματος, είτε λόγω ξενοφοβικών και ρατσιστικών συνδρόμων, συμβάλλουν στη χειροτέρευση του προβλήματος . Εμείς θεωρούμε ότι αυτό που χρειαζόμαστε ως χώρα είναι μια αποτελεσματική και απροκατάληπτη πολιτική ένταξης των μεταναστών που βρίσκονται νόμιμα στη χώρα μας και να λάβει η Κυβέρνηση όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό της παράνομης μετανάστευσης.

Πέρα από αυτό θεωρούμε ότι η Αυτοδιοίκηση καλείται εκ των πραγμάτων να αναλάβει ουσιαστικό ρόλο και μέσα από τα Συμβούλια Μεταναστών να υλοποιήσει συγκεκριμένες και ουσιαστικές  δράσεις και πολιτικές που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων και στην ουσιαστική ένταξη των νόμιμων μεταναστών στις κοινωνίες μας» κατέληξε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Οι άλλοι δύο ομιλητές στις εισηγήσεις τους, αναφέρθηκαν εκτενώς στα απτά αποτελέσματα και οφέλη του Έργου «Παροχή τεχνικής υποστήριξης στα μέλη των Συμβουλίων Ένταξης Μεταναστών (ΣΕΜ), παροχή κατάρτισης στους εμπλεκόμενους σε αυτά σχετικά με τη λειτουργία των Συμβουλίων αυτών και διευκόλυνση της δικτύωσης, της ανταλλαγής καλών πρακτικών κ.λπ. ανάμεσα στα μέλη των ΣΕΜ», καταδεικνύοντας με τον ποιο εύγλωττο τρόπο, ότι με σωστή οργάνωση και ξεπερνώντας κλειστές στερεοτυπικές νοοτροπίες, τα ΣΕΜ μπορούν να εξελιχθούν σε ένα δυναμικό θεσμό για την ομαλή ένταξη και αρμονική συνύπαρξη των υπηκόων τρίτων στους κόλπους μιας ανοιχτής πολυπολιτισμικής τοπικής κοινωνίας.

Ο κ. Σακελλαρόπουλος, υπογράμμισε τις πολλαπλές δυνατότητες των ΣΕΜ, υποστηρίζοντας ότι αποτελούν ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο για την πολιτική συμμετοχή, την αντιπροσώπευση και την υπεράσπιση των συμφερόντων των υπηκόων τρίτων χωρών σε τοπικό επίπεδο. Επεσήμανε, ωστόσο, ότι «προκειμένου τα ΣΕΜ να λειτουργήσουν αποτελεσματικά, απαιτείται η διασφάλιση σταθερής επικοινωνίας με τους τοπικούς εκλεγμένους αντιπροσώπους και τους υπηκόους τρίτων χωρών». Ενώ, εστιάζοντας στη μέχρι σήμερα πορεία του θεσμού, απεύθυνε έκκληση στην πολιτεία να εκδηλώσει έμπρακτα το ενδιαφέρον της μέσω ενεργειών ενημέρωσης και προβολής του ρόλου των Συμβούλιων.

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του ο πρόεδρος της ΕΠΕΚΣΑ, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι: «Η τρέχουσα συγκυρία αποτελεί ταυτόχρονα μια ευκαιρία και μια πρόκληση που ανάλογα με τις επιλογές μας θα μας επιτρέψει είτε να κάνουμε ένα σημαντικό άλμα προς τα εμπρός αναδεικνύοντας τις έννοιες της ισότητας και της συμμετοχής ως κεντρικά στοιχεία για την ένταξη στη ζωή του τόπου μας, είτε να κάνουμε βήματα προς τα πίσω μέσω της επικράτησης των φοβικών μας ενστίκτων και της άρνησης των θεμελιωδών αξιών της ευρωπαϊκής μας ταυτότητας».

Ο κ. Παπαδημητρίου συνέδεσε την ουσία και την αξία της δυναμικής αυτής προσπάθειας στήριξης των ΣΕΜ, με την υλοποίηση του συγκεκριμένου Έργου που βαίνει επιτυχώς προς την ολοκλήρωσή του. Ανέδειξε τη -σε βάθος χρόνου- αξιοποίηση των θετικών αποτελεσμάτων του Έργου, καθώς αποτέλεσε συνέχεια της Δράσης 1.4/09 που υλοποιήθηκε το 2011, η οποία προσέφερε εξειδικευμένη συμβουλευτική και τεχνική υποστήριξη στα -νεοσύστατα τότε- ΣΕΜ.

Όπως τόνισε: «Η Επιστημονική Εταιρεία για την Κοινωνική Συνοχή και Ανάπτυξη και η ΔΙΑΣΤΑΣΗ Εκπαιδευτικές & Συμβουλευτικές Υπηρεσίες ανέλαβαν από το Υπουργείο Εσωτερικών, έναν νέο κύκλο παρεμβάσεων στηρίζοντας στην πράξη τα ΣΕΜ. Σκοπός ήταν να αξιοποιηθούν και να αναβαθμιστούν οι υπάρχουσες δομές των ΣΕΜ, αλλά και να αναπτυχθούν σχέσεις συνεργασίας και ανταλλαγής απόψεων, προβληματισμών και προτάσεων υλοποίησης τοπικών δράσεων μεταξύ των μελών τους. Μέσα από τη Συμβουλευτική, την Επιμόρφωση, τη Δικτύωση και τη μεταφορά Καλών Πρακτικών, διευρύνθηκαν οι δυνατότητες των Συμβουλίων και με σταθερά βήματα εξελίσσονται πλέον σε ένα λειτουργικά χρήσιμο θεσμό για ομαλότερη ένταξη και προσαρμογή των μεταναστών στην ελληνική πραγματικότητα». Τέλος, ο κ. Παπαδημητρίου αποτύπωσε σε αριθμούς την επιτυχημένη πορεία υλοποίησης του Έργου, επισημαίνοντας ότι πραγματοποιήθηκαν συνολικά 13 Ενημερωτικά Σεμινάρια -ένα σε κάθε Περιφέρεια της χώρας- στα οποία συμμετείχαν εκατοντάδες στελέχη της Αυτοδιοίκησης, καθώς και περισσότερες από 300 επιτόπιες επισκέψεις στους Δήμους για την παροχή εξειδικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών και 16 σεμινάρια μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας τα οποία στο σύνολό τους, μαζί με το εκπαιδευτικό υλικό που είναι διαθέσιμο ηλεκτρονικά.

Η Διαδικτυακή Πλατφόρμα semete.sqlearn.gr που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του Έργου, ενισχύει έμπρακτα τη λειτουργία των ΣΕΜ, καθώς δημιουργεί ένα καινοτόμο περιβάλλον διαδικτυακών τηλεδιασκέψεων για την εξυπηρέτηση και απλοποίηση των στρατηγικών διαδικασιών των Συμβουλίων, προς όλους τους ενδιαφερομένους (τοπικές/δημοτικές αρχές,  εθνικές/κυβερνητικές αρχές, πολίτες).

Δόθηκε, επίσης, ιδιαίτερη  προσοχή στην τήρηση συγκεκριμένων τεχνικών προδιαγραφών και προτύπων, προκειμένου να παρέχονται μεγάλης έκτασης και κλίμακας διαδικτυακές υπηρεσίες, αξιοποιώντας τις υπάρχουσες τεχνολογικές υποδομές των φορέων του ελληνικού δημοσίου, τόσο σε επίπεδο τοπικών δικτύων (LAN), όσο και σε επίπεδο λειτουργικών συστημάτων (Windows, Linux, MacOS).

Συγκεκριμένα, μέσω της Πλατφόρμας προσφέρεται η δυνατότητα:

ü    Ηλεκτρονικής διαχείρισης και διακίνησης αρχείων.

ü    On line εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης στους αιρετούς και τα στελέχη, σε εθνικό επίπεδο.

ü    On-line πρόσβασης στη Βιβλιοθήκη.

ü    Διοργάνωσης εσωτερικών συνεδριάσεων.

ü    Δημιουργίας δικτυακής πύλης (portal) για την έγκυρη πληροφόρηση των πολιτών σχετικά με τα ΣΕΜ και τις δράσεις τους.

Επιπλέον, όσον αφορά στην εξωστρέφεια των ΣΕΜ, η Πλατφόρμα διαμορφώνει τις κατάλληλες διαδικτυακές συνθήκες για την ανάπτυξη άμεσης συνεργασίας μεταξύ των εθνικών φορέων χάραξης πολιτικών ένταξης, των τοπικών αρχών και μη κυβερνητικών φορέων που εμπλέκονται στην εφαρμογή των μέτρων ένταξης, αλλά και της τοπικής κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων των ίδιων των υπηκόων τρίτων χωρών.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 22 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Κατερίνη: Την προσοχή των πολιτών για απόπειρα απάτης εφιστά ο Δήμος

Ο Δήμος Κατερίνης γνωστοποιεί, ότι τις τελευταίες ημέρες γίνεται προσπάθεια από επιτήδειους για απόσπαση χρηματικών…

Ρεπορτάζ 22 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Χανιά: Αναβιώνει για 3η χρονιά η Παραδοσιακή Στράτα του Δήμου

Το μουσικοχορευτικό δρώμενο της Παραδοσιακής Στράτας του Δήμου Χανίων αναβιώνει για 3η συνεχόμενη χρονιά και…

Ρεπορτάζ 22 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Έτοιμη η μελέτη για το rebranding της Ρόδου από τον Δήμο

Στον στρατηγικό επαναπροσδιορισμό του brand name της Ρόδου, προχωρά η νέα δημοτική αρχή με σκοπό…