Άρθρο Localit 14 Ιουνίου, 2017

Διαδικασίες επί παραβάσει για Τσεχία, Ουγγαρία και Πολωνία, ξεκινά η Ε.Ε για το μεταναστευτικό

Κυρώσεις σε Τσεχία, Ουγγαρία και Πολωνία επέβαλε ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος καθώς οι τρεις αυτές χώρες δεν έχουν προβεί στις απαραίτητες ενέργειες και δεν έχουν υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει στο θέμα της μετεγκατάστασης προσφύγων.

Σύμφωνα με τον Έλληνα  Επίτροπο η μετεγκατάσταση δεν αποτελεί επιλογή καθώς, όπως είπε, είναι μια απόφαση που έχει νομική ισχύ και νομικές υποχρεώσεις.

«Είναι μια απόφαση που λάβαμε συλλογικά και η οποία πρέπει να εφαρμοστεί συλλογικά, χωρίς εξαιρέσεις. Υπήρξαν πολλές καθυστερήσεις, και έγιναν πολλές συζητήσεις. Είναι η ώρα για πράξεις» δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος στέλνοντας σαφές μήνυμα πως «πρέπει να είμαστε δίκαιοι απέναντι στα Κράτη Μέλη που τηρούν τις υποχρεώσεις τους». Ο Επίτροπος θέλησε να κάνει ειδική αναφορά σε εκείνα τα κράτη μέλη που συνεχίζουν, όπως τόνισε, αδιάκοπα τις προσπάθειές τους και χάρη στα οποία τον Μάιο πραγματοποιήθηκαν σχεδόν 2.400 μετεγκαταστάσεις. Μάλιστα περίπου 20.300 αιτούντες άσυλο, που έχουν πραγματική ανάγκη προστασίας, έχουν μετεγκατασταθεί μέχρι σήμερα.

«Δυστυχώς, και παρά τις επανειλημμένες μας προτροπές για μετεγκαταστάσεις και δεσμεύσεις, η Τσεχία, η Ουγγαρία και η Πολωνία δεν έχουν ακόμα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες. Γι’ αυτό τον λόγο, η Επιτροπή αποφάσισε να κινήσει διαδικασίες επί παραβάσει για τις τρεις αυτές χώρες.. Ελπίζω, ότι ακόμα και αυτή τη στιγμή, τα Κράτη Μέλη αυτά θα αναθεωρήσουν τη στάση τους και θα συμβάλλουν εξίσου» τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος.

Όσον αφορά τις επανεγκαταστάσεις, ο Επίτροπος τόνισε πως υπάρχει συνεχής και θετική πρόοδος καθώς περισσότερα από 16.000 άτομα έχουν επανεγκατασταθεί μέχρι στιγμής από την Τουρκία, τον Λίβανο και την Ιορδανία. « Έχουμε φθάσει στο 75% από τις 22.504 επανεγκαταστάσεις που έχουν συμφωνηθεί να πραγματοποιηθούν πριν τον Σεπτέμβριο. Οι επανεγκαταστάσεις στο πλαίσιο της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας σημείωσαν νέο ρεκόρ τον Μάιο: 1.000 Σύροι πρόσφυγες βρήκαν ασφαλή και νόμιμη δίοδο προς την Ευρώπη» είπε χαρακτηριστικά.

Σε συνέντευξή του σχετικά την πρόοδο της εφαρμογής των δράσεων της Ευρωπαϊκής Ατζέντας για τη Μετανάστευση, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε πως οι ενέργειες της Επιτροπής βασίζονται σε τρεις θεμελιώδεις αρχές: στον σεβασμό, τον επιμερισμό των ευθυνών και την αλληλεγγύη. Όπως είπε, η Ένωση έχει κάνει σημαντικά βήματα στο μεταναστευτικό και έθεσε ως βασικό στόχο να διατηρηθεί και να ενισχυθεί περαιτέρω αυτή η πρόοδος, σε όλα τα επίπεδα, και από όλους.

«Η δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, παρά τις δοκιμασίες στις οποίες έχει βρεθεί, εξακολουθεί να έχει σταθερά αποτελέσματα. Ο αριθμός των αφίξεων παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Οι επιστροφές από την Ελλάδα προς την Τουρκία πρέπει να επιταχυνθούν, με πλήρη σεβασμό του ευρωπαϊκού και του διεθνούς δικαίου, με στόχο τη μείωση των μεταναστευτικών πιέσεων στα νησιά του Αιγαίου» είπε προσθέτοντας σε ό,τι αφορά τα κράτη μέλη, η Επιτροπή θα είναι σε θέση να παράσχει μεγαλύτερη στήριξη στον τομέα των επιστροφών, καθώς η πλήρης ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής που συνεχίζεται σταθερά, συμβάλλει ήδη στην αύξηση των επιχειρήσεων επιστροφών από την Ευρώπη, με περισσότερες από 6.500 επιστροφές μέχρι στιγμής το 2017.

«Απευθύνω έκκληση προς τα Κράτη Μέλη να κάνουν αξιοποιήσουν περαιτέρω τις δυνατότητες του Οργανισμού σχετικά με τις επιστροφές, αλλά και να ανταποκριθούν άμεσα στην κάλυψη των κενών σε ανθρώπινους πόρους και σε τεχνικό εξοπλισμό, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά επιχειρήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη. Πρέπει επίσης, να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για την αποτελεσματικότερη διαχείριση της μετανάστευσης εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν μπορούμε και δεν πρόκειται να αφήσουμε τα κράτη μέλη της πρώτης γραμμής μόνα τους. Η μετεγκατάσταση όσων πληρούν τα κριτήρια, και αυτοί είναι πολύ λιγότεροι από 160.000, θα πρέπει να ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες. Αυτό όμως μπορεί να γίνει μόνο αν όλα τα κράτη μέλη αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί» τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος προτάσσοντας την ανάγκη της αλληλεγγύης και στέλνοντας μήνυμα.

«Είναι απολύτως εφικτό να δείξουμε αλληλεγγύη τόσο προς τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, όσο και προς τις χώρες που βρίσκονται κάτω από πίεση. Απαιτείται όμως πολιτική βούληση και προσήλωση στις ευρωπαϊκές μας δεσμεύσεις. Πολιτική βούληση σημαίνει υπεύθυνη πολιτική ηγεσία. Η Ευρώπη δεν υπάρχει μόνο για να χορηγεί χρηματοδοτήσεις, κάτι που προφανώς έχει μεγάλη σημασία. Ευρώπη όμως σημαίνει, και να αντιμετωπίζουμε μαζί τις δύσκολες στιγμές και τις προκλήσεις, και να μοιραζόμαστε τα κοινά μας όνειρα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Πηγή: ΑΠΕ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ανοιχτά θα παραμείνουν σχολικά προαύλια στις επτά Δημοτικές Κοινότητες της Αθήνας

Ανοικτά θα παραμείνουν σχολικά προαύλια, για την εορταστική περίοδο, στις επτά Δημοτικές Ενότητες της πόλης,…

Ρεπορτάζ 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Επιδείνωση του καιρού από σήμερα με βροχές, καταιγίδες και χιονοπτώσεις

Επιδείνωση του καιρού με βροχές, καταιγίδες και χιονοπτώσεις στα ορεινά όλης της χώρας, καθώς και…

Ρεπορτάζ 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό συμβούλιο – Τα θέματα της ατζέντας

Συνεδριάζει σήμερα Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, το υπουργικό συμβούλιο.…