Άρθρο Localit 05 Απριλίου, 2024

Δάσος Δαδιάς: Αποσύρεται η εγκατάσταση αιολικού σταθμού στο Τρίκορφο

Μια μικρή ανάσα για το δάσος της Δαδιάς, χαρακτηρίζει η Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης  την απόσυρση του αιολικού σταθμού που σχεδιάζονταν να εγκατασταθεί στη θέση «ΤΡΙΚΟΡΦΟ», μέσα στο Εθνικό Πάρκο!

Όπως αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση:

“Πέρυσι, πριν την καταστροφική φωτιά, είχαμε όλοι εκπλαγεί όταν εταιρεία ανάπτυξης έργων αιολικής ενέργειας υπέβαλε αίτηση για αδειοδότηση αιολικού σταθμού εντός του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου.

Ακόμη περισσότερο είχαμε εκπλαγεί όταν το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αντί να απορρίψει την αίτηση, λόγω ότι με κοινή υπουργική απόφαση δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση και λειτουργία αιολικών σταθμών εντός του Εθνικού Πάρκου, το έστειλε στις υπηρεσίες για γνωμοδότηση εκκινώντας έτσι τη διαδικασία αδειοδότησης του.

Ο αιολικός σταθμός έλαβε αρνητικές γνωμοδοτήσεις από αρμόδιες υπηρεσίες (αλλά και θετικές) καθώς και έντονες αντιδράσεις από πλήθος πολιτών, φορέων και οργανώσεων που εκφράστηκαν στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης. Τον Μάρτιο 2024, η εταιρεία τελικά αναγκάστηκε να ζητήσει διακοπή της διαδικασίας αδειοδότησης και να αποσύρει το έργο της.

Για ένα ολόκληρο χρόνο, το ΥΠΕΝ αναίτια καθυστερούσε να εκδώσει μια ομολογουμένως «εύκολη» απορριπτική απόφαση για αυτόν τον αιολικό σταθμό! Όπως επίσης καθυστερεί, έξι και πλέον μήνες μετά την καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε τον Έβρο και τη Ροδόπη, να λάβει απόφαση για τη χωροθέτηση των αιολικών σταθμών, αγνοώντας τα αιτήματα των περιβαλλοντικών οργανώσεων. Και όλα αυτά εις βάρος της προστασίας των απειλούμενων πουλιών και των οικοσυστημάτων τους, αλλά και της εκφρασμένης ανάγκης των πολιτών για βιώσιμη ανάπτυξη της Θράκης και όχι ευκαιριακή!”.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ενδιαφέρουν 17 Μαΐου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Αρχίζουν οι εγγραφές και επανεγγραφές στους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς του Δήμου Αχαρνών

Από την ερχόμενη Δευτέρα 20 Μαΐου, ξεκινούν οι αιτήσεις εγγραφών και επανεγγραφών νηπίων και βρεφών,…

Ενδιαφέρουν 17 Μαΐου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Θεσσαλία: Μηνύσεις κατά υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, πρώην περιφερειάρχη, δημάρχων και Δασαρχείου για καταστροφή περιουσιών στις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023

Ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων, των οποίων η περιουσία καταστράφηκε από τα νερά της Κάρλας, κατέθεσαν μήνυση κατά…

Ενδιαφέρουν 17 Μαΐου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Επεκτείνεται το δίκτυο βυθιζόμενων κάδων στο Αιγάλεω

Νέους βυθιζόμενους κάδους συλλογής οικιακών απορριμμάτων, τοποθέτησε ο Δήμος Αιγάλεω, σε σημεία της πόλης όπου…