Την τρέχουσα κατάσταση σχετικά με τη διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος στην Ελλάδα παρουσίασε ο υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας σήμερα στην επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου. Παράλληλα, ο Έλληνας υπουργός απηύθυνε έκκληση για την επίτευξη συμφωνίας στο Συμβούλιο σχετικά τη μεταρρύθμιση του Κανονισμού του Δουβλίνου πριν από τις Ευρωεκλογές.
Ειδικότερα, ο κ. Βίτσας επισήμανε ότι το 2018 σημειώθηκε αύξηση των ροών προς την Ελλάδα, κυρίως μέσω των χερσαίων συνόρων (+284%), ενώ στα νησιά του Βορειανατολικού Αιγαίου καταβλήθηκαν σημαντικές προσπάθειες αποσυμφόρησης, με τη μεταφορά άνω των 29.000 ατόμων που είτε πήραν άσυλο είτε ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες.
Σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες ένταξης των προσφύγων που διαμένουν στην Ελλάδα, ο Έλληνας υπουργός αναφέρθηκε σε προγράμματα φιλοξενίας και ενσωμάτωσης που έχει θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση, προκειμένου οι δικαιούχοι πρόσφυγες να διδαχθούν τη γλώσσα, να βρουν εργασία και να αξιοποιηθούν οι δεξιότητές τους.
Αναφορικά με την αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου, ο Δ. Βίτσας τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης μιας μόνιμης ευρωπαϊκής λύσης για το σύστημα ασύλου, κάτι που όμως δεν γίνεται, γιατί το Συμβούλιο δεν έχει καταφέρει να καταλήξει σε κοινή θέση. Όπως σημείωσε, η πρόταση του Ευρωκοινοβουλίου είναι «ρεαλιστική και λειτουργική» και η Ελλάδα σχεδόν «ταυτίζεται» με αυτήν. Παρόλα αυτά, σημείωσε, η χώρα συμβιβάστηκε με την πρόταση της βουλγαρικής Προεδρίας ως βάση συζήτησης, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με το Κοινοβούλιο. Αυτό δεν έγινε δεκτό από άλλες χώρες, επισήμανε ο κ. Βίτσας, για να τονίσει πως «παρά την αύξηση της πίεσης, ακόμα δεν έχουμε καταφέρει τον επιμερισμό της ευθύνης και την επίδειξη αλληλεγγύης».
Ως εκ τούτου, ο υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη εξεύρεσης μιας ευρωπαϊκής λύσης έως τον ερχόμενο Μάιο, επισημαίνοντας πως δεν πρέπει να διαχωριστούν οι προτάσεις της Επιτροπής για το άσυλο και να ψηφιστούν ως “πακέτο” συμπεριλαμβανομένου του Κανονισμού του Δουβλίνου. Μέχρι τότε, πρότεινε την εφαρμογή ενός μεταβατικού μηχανισμού που θα προβλέπει την ανακατανομή και τη μετεγκατάσταση των προσφύγων σε χώρες που είναι πρόθυμες, προκειμένου να βοηθηθούν οι χώρες πρώτης υποδοχής.
Στη συζήτηση που ακολούθησε τα μέλη της επιτροπής Πολιτικών ελευθεριών σχολίασαν θετικά τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ επισήμαναν την ανάγκη επίδειξης αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και καταδίκασαν τη στάση ορισμένων χωρών που «μπλοκάρουν» επανειλημμένα την πρόοδο για την αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου.