Άρθρο Localit 20 Απριλίου, 2018

Δ. Τεμπονέρας: Πιλοτική τοποθέτηση διχτυών και μελέτη σε Κορινθιακό-Πατραϊκό για το φαινόμενο των μεδουσών

Η εκπόνηση  μιας εμπεριστατωμένης μελέτης από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών μέσω του Πράσινου Ταμείου ώστε να υπάρξει μια ολοκληρωμένη εικόνα για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα  που προκαλεί η έξαρση του πληθυσμού των μεδουσών,  στο Κορινθιακό και Πατραϊκό κόλπο  είναι το πρώτο συμπέρασμα που βγήκε από τη χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Ναυτιλίας  με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Παράλληλα αποφασίστηκε να προχωρήσει σε πιλοτική μορφή, η τοποθέτηση διχτυών ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο, χωρίς όμως να έχει εξασφαλιστεί  ότι αυτή είναι η ενδεδειγμένη λύση, καθώς το μεγαλύτερο πρόβλημα στην περιοχή είναι η ταχύτητα των ανέμων  και το βάθος της θάλασσας, το οποίο δεν εξασφαλίζει ότι ακόμα και αν τοποθετηθούν τα δίχτυα θα παραμείνουν στη θέση τους για μακρό χρονικό διάστημα.

Ζητούμενο επίσης είναι πως θα χρηματοδοτηθεί η όλη επιχείρηση, με επικρατέστερα σενάρια η συγχρηματοδότηση από τους δήμους, τις περιφέρειες, το υπουργείο Περιβάλλοντος και ειδικότερα από το Πράσινο Ταμείο.

Τα παραπάνω ανέφερε μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας, Διονύσης Τεμπονέρας.
«Αυτή την στιγμή αρκετά στοιχεία λείπουν από το κάδρο, π.χ. η βιοποικιλότητα των πληθυσμών αλλά και η γενικότερη κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο κόλπος. Η αλήθεια είναι ότι ακόμα και οι επιστήμονες, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, δεν μπορούν να αποτυπώσουν με σαφήνεια το φαινόμενο αυτό. Σε εκείνο που κατέληξαν είναι ότι εμφανίζεται με περιοδικότητα δεκαετίας και διαρκεί 2-3 χρόνια. Είχαμε βέβαια την έκρηξη του φαινομένου πέρυσι και φέτος, από ότι φαίνεται, θα κάνουν και πάλι αισθητή την παρουσία τους. Υπάρχει μια ιδιαιτερότητα στην περιοχή, το βάθος των νερών και η ιδιομορφία του εδάφους δεν μας δίνουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με μέσα σύγχρονα και αποτελεσματικά», σημείωσε ο κ. Τεμπονέρας.

Παράλληλα ο γ.γ. του υπουργείου Ναυτιλίας αποκάλυψε ότι  υπάρχει μια πρόταση από τον δήμο Λουτρακίου και άλλων δημάρχων που προσπαθούν να περιορίσουν το φαινόμενο με την τοποθέτηση διχτυών, αλλά δεν έχουμε ακόμα την εξασφάλιση ότι αυτή είναι η ενδεδειγμένη λύση. Το σχετικό αίτημα της Περιφέρειας Πελοποννήσου έχει υποβληθεί, έχουν εγκριθεί τα χρήματα (1εκ. ευρώ) και ήδη έχει προχωρήσει η συζήτηση με κάποια ανάδοχη εταιρεία η οποία θα κάνει χρήση των διχτυών ώστε να περιορίσει το φαινόμενο. Αντιθέτως από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος δεν έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα. 

«Υπάρχει μια συζήτηση αυτή την περίοδο, για το αν θα γίνει αυτή η διαδικασία μέσω των δήμων ή από την περιφέρεια. Όλοι οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν δείξει ενδιαφέρον και μέσω του αρμόδιου υπουργείου Περιβάλλοντος. Υπάρχει δε και το νομικό πλαίσιο πλέον για να γίνει ανάπτυξη διχτύων. Θα μπορούμε να έχουμε μόνο σε κάποια περιορισμένα σημεία. Πρέπει να είμαστε κι εμείς προσεκτικοί για να μην έχουμε μεγάλες δαπάνες και δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε μετά. Μπορεί να γίνει από τους δήμους εάν έχουν την οικονομική δυνατότητα, μπορεί να συμμετάσχει και η περιφέρεια αλλά και το υπουργείο Περιβάλλοντος μέσω του Πράσινου Ταμείου», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τεμπονέρας.

Πέραν αυτού, όπως είπε, υπήρξαν και άλλες προτάσεις όπως για παράδειγμα να έρθει ένα Καταμαράν, το οποίο σε συγκεκριμένο βάθος θα μαζεύει τις μέδουσες. 
«Η αλήθεια είναι ότι όπου έχουν δοκιμαστεί δεν είχαν πάντα θετικά αποτελέσματα. Σε κάποιες περιπτώσεις λειτούργησαν, αλλού όχι. Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην περιοχή είναι η ταχύτητα των ανέμων  και το βάθος της θάλασσας, το οποίο δεν μας εξασφαλίζει ότι ακόμα και αν τοποθετήσουμε δίχτυα θα παραμείνουν στη θέση τους για μακρό χρονικό διάστημα», συμπλήρωσε.

Επί της ουσίας η απόφαση που ελήφθη κατά τη διάρκεια της χθεσνιής συνάντησης κινείται προς δύο κατευθύνσεις: αφενός να ξεκινήσει η σύσταση επιτροπής που θα μεριμνήσει για την εκπόνηση της μελέτης  και αφετέρου σε κάποιους Δήμους που έχουν τη δυνατότητα χρηματοδοτικά, αλλά και με την βοήθεια της Περιφέρειας και της κεντρικής διοίκησης, να προχωρήσει, σε πιλοτική μορφή, η τοποθέτηση διχτυών για να εξαχθούν συμπεράσματα ως προς το πώς μπορεί να περιοριστεί το φαινόμενο.

Επίσης  προτάθηκε και η δημιουργία ενός δικτύου ενημέρωσης των πολιτών για το που κάνουν πιο αισθητή την παρουσία τους οι τσούχτρες.

«Υπάρχει πρόταση να αναπτυχθεί ένα δίκτυο ενημέρωσης και πρόληψης όχι σε επίπεδο αντιμετώπισης με παράκτια μέσα αλλά σε επίπεδο ενημέρωσης των πολιτών και τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση που τους τσιμπήσει κάποια τσούχτρα. Εμείς βρισκόμαστε σε συνεννόηση και με τις ναυαγοσωστικές σχολές προκειμένου να γίνεται χρήση πρώτων βοηθειών. Το δίκτυο ενημέρωσης θα δώσει και μια προληπτική δυνατότητα καθώς θα μπορεί ο πολίτης να ενημερωθεί σε ποιες περιοχές υπάρχει πρόβλημα ώστε να επιλέξει κάποια άλλη παραλία», τόνισε ο κ. Τεμπονέρας.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 08 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Θεσσαλονίκη: Δράση καθαρισμού των graffiti σε έξι γειτονιές της πόλης

Συντονισμένη δράση καθαρισμού των άναρχων graffiti οργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης την Τετάρτη 10 Ιουλίου στις…

Ρεπορτάζ 08 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Εγκρίθηκαν οι Περιβαλλοντικοί Όροι για το Καταδυτικό Πάρκο του Δήμου Δελφών

Στην έγκριση των Περιβαλλοντικών Όρων για την δημιουργία Καταδυτικού Πάρκου στη θαλάσσια περιοχή του Γαλαξιδίου,…

Ρεπορτάζ 08 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Σε διαγωνιστική διαδικασία η βελτίωση δημοτικού φωτισμού Ανδραβίδας-Κυλλήνης

Σε ανοιχτή διαγωνιστική διαδικασία βρίσκεται πλέον το έργο «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΝΔΡΑΒΙΔΑΣ – ΚΥΛΛΗΝΗΣ»,…