Άρθρο Localit 19 Ιουλίου, 2022

Δ. Παπαστεργίου: Υποχρέωση των δήμων να στήσουν δομές σωστής διαχείρισης αδέσποτων ζώων, αλλά δικαίωμά τους να χρηματοδοτηθούν για αυτό

Την πρώτη συνάντηση με την ειδική γραμματέα Προστασίας των Ζώων του υπουργείου Εσωτερικών Μαριάνθη Δημοπούλου, που ανέλαβε πρόσφατα τα καθήκοντά της,  είχαν  σήμερα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου, ο γενικός γραμματέας της ΚΕΔΕ Δημήτρης Καφαντάρης και ο γενικός διευθυντής Γιάννης Καραγιάννης.

Αντικείμενο της συνάντησης  η ουσιαστική στήριξη των δήμων στην εφαρμογή του νόμου και του κανονιστικού πλαισίου σχετικά με τη διαχείριση των ζώων συντροφιάς.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης επισημάνθηκαν τα προβλήματα και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι δήμοι για την εφαρμογή τους, λόγω της ελλιπούς χρηματοδότησής τους, της έλλειψης προσωπικού, αλλά και της ελλιπούς οριοθέτησης των ευθυνών των αιρετών.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου επισήμανε ότι αποτελεί μια καλή αρχή ο νόμος, αλλά ποτέ δεν στηρίχτηκε η εφαρμογή του.

«Ο νόμος, τόνισε, έχει για τους δήμους υποχρεώσεις και δικαιώματα. Υποχρέωσή μας είναι να στήσουμε δομές σωστής διαχείρισης, αλλά δικαίωμά μας είναι να χρηματοδοτηθούμε για αυτό. Η χρηματοδότηση μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν ένα αστείο ποσό, 670.000 το χρόνο για όλους τους δήμους, ενώ τα δύο τελευταία χρόνια, ακόμη και αυτά δε δίνονται. Και το φοβερό είναι ότι εγκαλούμαστε καθημερινά από τους εισαγγελείς να απολογηθούμε. Δηλαδή έχουμε ένα κράτος που ζητά αλλά δεν δίνει».

Ο κ. Παπαστεργίου χαρακτήρισε πολύ αισιόδοξο το πρόγραμμα «Άργος» που προβλέπει χρηματοδότηση των δήμων ύψους 15 εκ. ευρώ, όμως δεν έχει ξεκινήσει ακόμη.

Υπογράμμισε την ανάγκη «να τραβήξουμε μία γραμμή και να γίνει μια νέα αρχή ανάμεσα στους δήμους και το κράτος. Το πλαίσιο υπάρχει, αλλά έχει ορισμένα σημεία που πρέπει να τα ξαναδούμε. Χρειάζεται συντονισμός και το κράτος να καταλάβει τι ζητάει. Να βάλουμε στόχους που να είναι μετρήσιμοι, να θωρακιστούν οι δήμοι με πόρους, μέσα και προσωπικό για να ανταποκριθούν σε αυτή την ευθύνη, αλλά και να διαφυλαχθούν οι αιρετές διοικήσεις από αστικές και ποινικές ευθύνες, εφόσον φυσικά κάνουν όσα οφείλουν. Και σε αυτό μπορεί να συμβάλει καθοριστικά η νεοδημιουργηθείσα Γραμματεία».

Ο γενικός γραμματέας της ΚΕΔΕ Δημήτρης Καφαντάρης υπογράμμισε πως ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμοστεί απόλυτα, διότι δεν υπάρχουν τα κατάλληλα εργαλεία, δεν υπάρχει προσωπικό και οργανωμένες υπηρεσίες και πρέπει να εξασφαλιστούν οι αναγκαίοι πόροι.

Ο γενικός διευθυντής της ΚΕΔΕ Γιάννης Καραγιάννης αναφέρθηκε σε διατάξεις του νόμου που προβληματίζει έντονα η εφαρμογή τους και πρέπει να επανεξεταστούν, όπως η δυνατότητα αυτεπάγγελτης δίωξης αιρετών μετά από καταγγελία από τον οποιονδήποτε και η, στα όρια αντισυνταγματικότητας, πρόβλεψη για παρακράτηση των ΚΑΠ.

Η ειδική γραμματέα Προστασίας των Ζώων του υπουργείου Εσωτερικών Μαριάνθη Δημοπούλου τόνισε πως το πρόβλημα δεν είναι τα αδέσποτα αλλά η κακή διαχείρισή τους. Δήλωσε προς τους εκπροσώπους της ΚΕΔΕ την ισχυρή θέλησή της για συνεργασία με τους δήμους προκειμένου να δοθούν λύσεις στα προβλήματα διαχείρισης των αδέσποτων.

«Σαφώς ξέρω ότι υπάρχουν θέματα και όλα ξεκινάνε από το οικονομικό κομμάτι, τόνισε η κα Δημοπούλου, αλλά υπάρχουν πολύ ουσιαστικά προβλήματα που δεν έχουν να κάνουν μόνο με αυτό. Σαν Ειδική Γραμματεία θα είμαστε πάντα εδώ για να προσφέρουμε οποιαδήποτε βοήθεια στους δήμους, αλλά θέλουμε συνεργασία για να γίνουμε πρότυπο σαν χώρα. Έχουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα. Είμαι εδώ για να λύσουμε τα προβλήματα, να συνεργαστούμε  και να εφαρμόσουμε τον σχεδιασμό που ήδη υπάρχει από την Κυβέρνηση».

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΚΕΔΕ 17 Μαΐου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Σακελαρροπούλου συναντήθηκε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λ.Κυρίζογλου

Την ευκαιρία να συναντηθεί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου είχε την Πέμπτη…

ΚΕΔΕ 16 Μαΐου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Τέλος παρεπιδημούντων: Η ΑΑΔΕ δεν αποδίδει 120 εκ. ευρώ στους δήμους

Άμεση απόδοση στους δήμους του ποσού, επαναλειτουργία της Πλατφόρμας της ΚΕΔΕ και αύξηση κατά 2%…

ΚΕΔΕ 15 Μαΐου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Τέλος Ταφής: Αναβλήθηκε η εκδίκαση της προσφυγής ΚΕΔΕ και 164 δήμων στο ΣτΕ για τις 8 Οκτωβρίου 2024

ΥΠΕΝ και ΕΟΑΝ δεν είχαν καταθέσει τις απόψεις τους Αναβλήθηκε  για τις 8 Οκτωβρίου 2024…