Άρθρο Localit 23 Μαρτίου, 2021

Δ. Παπαστεργίου: Το νερό είναι και πρέπει να παραμείνει δημόσιο αγαθό και οι ΔΕΥΑ διασφαλίζουν την υψηλή του ποιότητα

«Συνεχίζω να πιστεύω ότι το νερό είναι και πρέπει να παραμείνει δημόσιο αγαθό, συνεχίζω να στηρίζω των κοινωνικό ρόλο των ΔΕΥΑ της χώρας», δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου, κατά τη συμμετοχή του στη διαδικτυακή ημερίδα που διοργάνωσε η Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ  σημείωσε τη θετική συμβολή των ΔΕΥΑ τόσο στη διαχείριση όσο και στην ποιότητα του νερού που παρέχεται στους πολίτες για να συμπληρώσει: «Οι ΔΕΥΑ, είναι ένα κομμάτι της Αυτοδιοίκησης που οφείλουμε να προστατεύουμε όλοι μας για να συνεχίσουν να ασκούν με υπευθυνότητα το σημαντικό έργο που επιτελούν».

Ο κ. Παπαστεργίου υπογράμμισε ότι κανείς δεν πρέπει να παίζει με την δημόσια υγεία. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε σε πρόσφατα δημοσιεύματα σχετικά με την ασφάλεια της ποιότητας του νερού, που μόνο στόχο είχαν να πλήξουν το κύρος των ΔΕΥΑ αλλά και να δημιουργήσουν ερωτήματα στους πολίτες.

Τόνισε ακόμη ότι το ισχύον θεσμικό πλαίσιο προβλέπει όριο για τα νιτρικά, τα 50 mg/l για το πόσιμο νερό. Τον Δεκέμβριο του 2020 μάλιστα ψηφίσθηκε η νέα Ευρωπαϊκή Οδηγία για το πόσιμο νερό (2184/2020/ΕΕ) που προβλέπει, επίσης,  το όριο των 50 mg/l για τα νιτρικά στο πόσιμο νερό.  Το όριο των 10 mg/l που αναφέρεται ως όριο στις ΗΠΑ, αφορά το άζωτο, κάτι που αντιστοιχεί σε 44,3 mg/l για νιτρικά, παρόμοιο δηλαδή με το όριο της ευρωπαϊκής οδηγίας και της σύστασης του ΠΟΥ.

Άλλωστε, είπε, όλα τα στοιχεία για την ποιότητα του νερού που πίνουν οι πολίτες είναι διάφανα και προσβάσιμα σε όλους στις σελίδες των ΔΕΥΑ και της ΕΔΕΥΑ.

Ο κ. Παπαστεργίου ανέφερε επίσης ότι το επόμενο διάστημα προωθούνται εμβληματικά έργα για την ύδρευση και την αποχέτευση σε όλη τη χώρα, τόσο με το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» που τρέχει, όσο και σύντομα με το  Ταμείου Ανάκαμψης.

«Σε όλη τη χώρα, τόνισε,  γίνονται εμβληματικά έργα για την αλλαγή των δικτύων, για τη ζωνοποίηση και για τη δημιουργία υδατικών ισοζυγίων.
Πατάμε γερά, πάμε μπροστά βοηθώντας τις τοπικές μας κοινωνίες και φυσικά το ίδιο το περιβάλλον που μας δίνει το πολύτιμο νερό.
Αυτό που χρειάζεται είναι να αξιολογήσουμε τις ανάγκες που έχουμε και να καταθέσουμε προτάσεις για έργα στο «Αντώνης Τρίτσης» με πολλαπλασιαστική αξία για το μέλλον. Να προχωρήσουμε σε αντικατάσταση παλαιωμένων δικτύων, όπου υπάρχουν. Σε δεύτερη φάση μπορούμε να προχωρήσουμε σε αλλαγές υδρομετρητών με νέους, ψηφιακής τεχνολογίας».

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη διάσταση της χρήσης του νερού για τις αγροτικές καλλιέργειες, με την επισήμανση ότι πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή στο πως καλλιεργούμε τη γη, πως χρησιμοποιούμε το νερό για το πότισμα αλλά και τον τρόπο που χρησιμοποιούμε τα λιπάσματα. Όλα αυτά αποτελούν μια αλυσίδα που συνδέεται άμεσα με το σεβασμό μας προς το περιβάλλον, του οποίου όλοι μας αποτελούμε κομμάτι του.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΚΕΔΕ 18 Νοεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Λ. Κυρίζογλου στο συνέδριο της ΕΝΠΕ: «Τώρα υπάρχει ζωτικός, αυτοδιοικητικός και πολιτικός χρόνος και για την Αυτοδιοίκηση και για την Κυβέρνηση, ώστε να γίνουν θετικά βήματα για τον θεσμό»

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου παραβρέθηκε σήμερα και χαιρέτησε τις εργασίες του 10ου Τακτικού…

ΚΕΔΕ 14 Νοεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Λ. Κυρίζογλου στη Γ.Σ. της ΕΔΕΥΑ: Η διοίκηση και η διαχείριση των υδάτων ως εξόχως τοπική αυτοδιοικητική υπόθεση, είναι αρμοδιότητα των δήμων

«Η ΚΕΔΕ έχει καταθέσει σε συνεργασία με την ΕΔΕΥΑ και την ΕΕΤΑΑ συγκεκριμένη και επιχειρησιακά…

ΚΕΔΕ 13 Νοεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Συνεδριάζει αύριο Πέμπτη 14 Νοεμβρίου, το ΔΣ της ΚΕΔΕ

Συνεδριάζει αύριο Πέμπτη 14 Νοεμβρίου και ώρα 12.00 το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ. Μεταξύ των…