Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε από το βήμα του συνεδρίου, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου Δημήτρης Καμπόσος, επισημαίνοντας αναφορικά με την απλή αναλογική ότι, « πάμε σε ένα σύστημα που ξέρουμε εκ των προτέρων ότι θα έχει ακυβερνησία ο Δήμος».
Απευθυνόμενος στους συναδέλφους του αιρετούς, ρώτησε πόσοι δήμοι έχουν εκλέξει Συνήγορο του Δημότη, για να απαντήσει ο ίδιος ότι από τους 325, μόλις οι 27, σχολιάζοντας ότι «δηλαδή 27 συνεργάστηκαν για να βγάλουν Συνήγορο του Δημότη. Οι υπόλοιποι δεν μπορούν να συνεργαστούν».
«Όταν δεν μπορείς το αυτονόητο, να εκλέξεις Συνήγορο του Δημότη – που θέλει τα τρία τέταρτα συνεργασίας και όλοι έχουν πλειοψηφία οι Δήμαρχοι, θέλουν δύο-τρεις συμβούλους επιπλέον για να εκλέξουν Συνήγορο – και έρχεται το θέμα πρώτη φορά, δεν περνάει, δεύτερη, δεν περνάει, τρίτη δεν περνάει, τέλος», πρόσθεσε.
Όπως είπε ο. κ. Καμπόσος, «θα διαλύσουν τους Δήμους, θα διαλύσουν όλους τους θεσμούς, για να μην υπάρχει καμία μορφή αντίδρασης και αντίστασης από την κοινωνία, για να κάνουν ό, τι θέλουν, για να βραβεύονται για την ενδοτικότητά τους και να έρχονται εδώ μέσα και να μας λένε παραμύθια».
«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση τελειώνει», είπε εμφατικά ο κ. Καμπόσος. «Δεν τους έκανε τα χατίρια, δεν σκύβει το κεφάλι, είναι το ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας, και θέλουν να τη διαλύσουν. Και από ότι φαίνεται, έχουν βρει και τους συμμάχους”.
Κλείνοντας την ομιλία του, διάβασε ψήφισμα, με το οποίο η ΠΕΔ Πελοποννήσου εκφράζει την αντίθεσή της, σε οποιαδήποτε αλλαγή επί του εκλογικού συστήματος για τις δημοτικές εκλογές.Δεν μπορεί να γίνει αλλαγή του εκλογικού συστήματος πριν την ολοκλήρωση της αλλαγής του Καλλικράτη. Προτεραιότητα είναι το πως θα μπορούν οι Δήμοι να ασκούν χωρίς προβλήματα βασικές λειτουργίες τους, και όχι μια ακόμη αλλαγή του εκλογικού νόμου. Θεωρούν , αναγκαίο, στο πλαίσιο της αλλαγής του Καλλικράτη, την άμεση έναρξη διαλόγου της ΚΕΔΕ με όλα τα συναρμόδια υπουργεία, ώστε να συζητηθεί αναλογικά πριν την κατάθεση του όποιου νομοσχεδίου από την κυβέρνηση, η ανακατανομή πόρων και αρμοδιοτήτων στους Δήμους, στο πλαίσιο της νέας διοικητικής οργάνωσης του κράτους. Ζητούν ακόμη ισότιμη αντιμετώπιση των αιρετών της Αυτοδιοίκησης Α΄Βαθμού με το λοιπό πολιτικό προσωπικό, με ενίσχυση της καταστατικής τους θέσης.