«Στον τομέα της μετανάστευσης, είναι η στιγμή να σταματήσουμε να λειτουργούμε σε κατάσταση κρίσης. Έχουμε πετύχει πολλά και πρέπει τώρα να χτίσουμε πάνω σε αυτά. Πρέπει να μεταβούμε από την ανεξέλεγκτη στην ελεγχόμενη μετανάστευση, και από την παράτυπη στη νόμιμη, με πιο οργανωμένο τρόπο» δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε συνέντευξή του μετά το πέρας του Συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.
O Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας έθεσε τρεις βασικές προτεραιότητες για να περιοριστούν οι παράτυπες ροές: τη συνέχιση των προσπαθειών στη Λιβύη και τη γύρω περιοχή, την επιτάχυνση των επιστροφών, καθώς και την ενίσχυση των νόμιμων οδών μετανάστευσης.
Σε ό,τι αφορά τη συνέχιση των προσπαθειών στη Λιβύη και τη γύρω περιοχή, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε πως όλα τα κράτη μέλη πρέπει να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις τους για το Καταπιστευματικό Ταμείο ΕΕ-Αφρικής, προσθέτοντας πως πρέπει επίσης να ενταθούν οι προσπάθειες στον τομέα της παροχής υποστήριξης προς τους μετανάστες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη Λιβύη και είναι εκτεθειμένοι σε απαράδεκτες συνθήκες μεταχείρισης και παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Όσοι χρήζουν προστασίας θα πρέπει να τη λάβουν και όσοι επιθυμούν και μπορούν να επιστρέψουν στις χώρες προέλευσής τους θα πρέπει να βοηθηθούν εξίσου. Ταυτόχρονα, πρέπει να συνεχίσουμε να ενισχύουμε τη Λιβύη σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των συνόρων της χώρας και παράλληλα να εργασθούμε για την περαιτέρω σταθεροποίησή της» δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος.
Σχετικά με το θέμα των επιστροφών, ο Έλληνας επίτροπος τόνισε πως θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για πιο αποτελεσματικές επιστροφές.
«Αυτές οι προσπάθειες πρέπει να καταβληθούν τόσο εντός όσο και εκτός ΕΕ. Έχω απευθύνει έκκληση προς τα κράτη μέλη και την ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή να εφαρμόσουν πλήρως τη νέα εντολή (mandate) του Οργανισμού σε ό,τι αφορά τις επιστροφές. Τα κράτη μέλη θα πρέπει, επίσης, να αξιοποιήσουν την ευελιξία που τους παρέχεται από την Οδηγία για την Επιστροφή, και να διασφαλίσουν, γενικότερα, την αποτελεσματική εφαρμογή των αποφάσεων επιστροφών.
Ταυτόχρονα, πρέπει να συνεχίσουμε τις επαφές μας με σημαντικές χώρες προέλευσης, ώστε να βελτιωθεί η συνεργασία μας στους τομείς των επιστροφών και των επανεισδοχών. Πρέπει να δράσουμε με συντονισμένο, συνεκτικό και κοινό τρόπο. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι όχι μόνο να χρησιμοποιήσουμε εργαλεία πίεσης, όπως για παράδειγμα αυστηρότερη πολιτική θεωρήσεων, αλλά, επίσης, να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στον τομέα της πρόληψης» είπε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ενώ σχετικά με την ανάγκη ενίσχυσης των νόμιμων οδών μετανάστευσης επεσήμανε πως θα πρέπει να αντικατασταθούν οι παράτυπες ροές μετανάστευσης με νόμιμες. «Υπάρχουν άνθρωποι που χρήζουν προστασίας όχι μόνο στη Μέση Ανατολή, αλλά και στην Αφρική. Όπως δήλωσε χθες ο πρόεδρος Γιούνκερ, η Επιτροπή υποστηρίζει την έκκληση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες για επανεγκατάσταση 40.000 επιπλέον προσφύγων από τη Λιβύη και τις γύρω χώρες. Έχω ήδη αποστείλει επιστολή προς όλους τους υπουργούς, και σήμερα τους ενθάρρυνα να ανταποκριθούν στον τομέα αυτό. Για να συνεχισθεί η πρόοδος που έχει επιτευχθεί από 2015 σε ό,τι αφορά την επανεγκατάσταση, έχουμε διαθέσει πρόσθετους χρηματοδοτικούς πόρους. Ταυτόχρονα, υπάρχουν και άλλοι λόγοι για τους οποίους οι υπουργοί θα πρέπει να εργασθούν για τη δημιουργία νόμιμων οδών, όπως το γεγονός ότι η Ευρώπη είναι μια ήπειρος που γερνάει. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η νόμιμη μετανάστευση θα αποτελέσει αναγκαιότητα για τις οικονομίες και τις κοινωνίες μας συνολικότερα» δήλωσε χαρακτηριστικά.