Τη δυνατότητα σύναψης ατομικών συμβάσεων εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, για τις ανάγκες καθαριότητας, εστίασης, σίτισης και φύλαξης κτιρίων έχουν πλέον όλες τις υπηρεσίες του δημόσιου τομέα και τα εποπτευόμενα από αυτόν νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού τομέα μετά την ψήφιση, χθες της σχετικής τρπολογίας. Η εφαρμογή της ρύθμισης αυτής θα επεκταθεί σύντομα και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χριστόφορος Βερναρδάκης.
Ο αναπληρωτής υπουργός χαρακτήρισε τη ρύθμιση ως «σημαντική τομή στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και στην επαναθεμελίωση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων στο δημόσιο τομέα» και συμπλήρωσε:
«Η τροπολογία αφορά στη θεραπεία μίας χρόνιας παθογένειας που υπάρχει στην ελληνική δημόσια διοίκηση, δηλαδή την εκχώρηση υπηρεσιών, καθαριότητας, σίτισης, εστίασης και φύλαξης σε ιδιωτικές εταιρείες, τις γνωστές εργολαβικές εταιρείες. Είναι μία ιστορία που ξεκινάει από το 1998, επεκτείνεται το 2001 και αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε σε ένα σημείο, όπου έχει δημιουργηθεί και δημοσιονομικό ζήτημα, αλλά και ένα ζήτημα υπεράσπισης των βασικών εργασιακών και οικονομικών δικαιωμάτων των εργαζόμενων στις εταιρείες αυτές» σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός και πρόσθεσε: «Με την τροπολογία επιτρέπεται στις υπηρεσίες των υπουργείων, στα νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου που εποπτεύονται από τα υπουργεία με απόφαση της διοίκησής τους, για τις ανάγκες καθαριότητας, σίτισης, εστίασης και φύλαξης, να συνάπτουν ατομικές συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, εφόσον δεν επαρκεί το υπάρχον προσωπικό τους, και εφόσον συντρέχουν απρόβλεπτες και επείγουσες ανάγκες».
Ο κ. Βερναρδάκης τόνισε ότι αυτή η ρύθμιση έχει μεγάλο δημοσιονομικό όφελος, «για παράδειγμα σε πέντε νοσοκομεία εξοικονομούνται 1.200.000 ευρώ τον χρόνο. Επίσης υπάρχει βελτίωση των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων σε έναν χώρο με μεγάλη παραβατικότητα και καλύτερες αμοιβές». Όπως πρόσθεσε, στόχος είναι «το επόμενο διάστημα να θωρακίσουμε ακόμη περισσότερο τις διατάξεις αυτές και θα τις επεκτείνουμε και στην τοπική αυτοδιοίκηση».
Σύμφωνα με τη ρύθμιση παρέχεται η δυνατότητα στις υπηρεσίες του δημοσίου να συνάπτουν ατομικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Το ανώτατο χρονικό όριο για τη σύναψη των συμβάσεων αυτών θα είναι οι 24 μήνες και τοποθετείται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018, οπότε και λήγει η μνημονιακή υποχρέωση, που επιβάλλει περιορισμούς στις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
Το κόστος της σύναψης της σύμβασης πρέπει να βρίσκεται εντός των ορίων των εγγεγραμμένων πιστώσεων του φορέα. Ωστόσο στη διαμόρφωση της αμοιβής των εργαζομένων συμπεριλαμβάνονται όλα τα αντίστοιχα προβλεπόμενα επιδόματα, προσαυξήσεις και αποζημιώσεις σύμφωνα με τις διατάξεις του ενιαίου μισθολογίου, αλλά δεν περιλαμβάνονται και δεν παρακρατούνται οι εργοδοτικές εισφορές, οι οποίες και υπολογίζονται ως ποσοστό, επιπλέον στο ποσό αυτό.
Η διαδικασία σύναψης αυτών των συμβάσεων είναι η εξής: Η επιλογή προσώπων διενεργείται από τριμελή μη αμοιβόμενη επιτροπή που ορίζεται από τη διοίκηση του εκάστοτε φορέα. Το ΑΣΕΠ ασκεί τον έλεγχο νομιμότητας της διαδικασίας εντός οριζόμενης αποκλειστικής προθεσμίας.
Σε ότι αφορά στη μοριοδότηση η ρύθμιση προβλέπει ότι η ανεργία μοριοδοτείται για τους πρώτους 4 μήνες με 200 μονάδες και μέχρι 6 μήνες με 50 μονάδες ανά μήνα, σύνολο δηλαδή μέχρι 300 μονάδες. Επίσης η συναφής εργασιακή εμπειρία στον ιδιωτικό τομέα μοριοδοτείται με 7 μονάδες ανά μήνα, και η συναφής εργασιακή εμπειρία κτηθείσα σε κτίρια ή υπηρεσίες του Δημοσίου μοριοδοτείται με 8 μονάδες ανά μήνα.