Οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι έτοιμες να διερευνήσουν, από κοινού με τις αρμόδιες εθνικές και περιφερειακές Αρχές τη δυνατότητα αναθεώρησης των προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) που αφορούν τις πληγείσες από τις φονικές πυρκαγιές περιοχές της ανατολικής Αττικής, ώστε να διευκολυνθούν οι αναγκαίες δράσεις για την αποκατάσταση των δημόσιων υποδομών και την αναζωογόνηση των τοπικών οικονομιών.
Τα παραπάνω αναφέρει ο Επίτροπος, Χρήστος Στυλιανίδης, αρμόδιος για θέματα Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας, απαντώντας σε ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος είχε ζητήσει να πληροφορηθεί με ποια μέτρα η Κομισιόν θα κάνει πράξη την αλληλεγγύη μέσω του μηχανισμού ευρωπαϊκής πολιτικής προστασίας και με ποιον τρόπο σκοπεύει να επιταχύνει την υλοποίηση του προγράμματος RESCuE, ώστε η αποκατάσταση των ζημιών να μπορεί να καλύπτεται από ίδιους, επιχειρησιακούς πόρους της ΕΕ.
Ο κ. Στυλιανίδης απάντησε πως για να ενισχυθεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας η Επιτροπή υπέβαλε πρόταση για τη δημιουργία ειδικού αποθεματικού ικανοτήτων πολιτικής προστασίας («rescEU»). Η πρόταση έχει επίσης ως στόχο την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ικανότητας Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών μέσω υψηλότερης ενωσιακής συγχρηματοδότησης του κόστους υλοποίησης. Η πρόταση αυτή βρίσκεται επί του παρόντος υπό διαπραγμάτευση και η Επιτροπή εργάζεται σκληρά για να τεθεί σε λειτουργία ένα νέο σύστημα πριν από την επόμενη περίοδο δασικών πυρκαγιών.
Επιπλέον, το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ μπορεί να συμβάλει στην κάλυψη του κόστους των επιχειρήσεων έκτακτης ανάγκης και αποκατάστασης ύστερα από φυσικές καταστροφές. Η ΕΕ στηρίζει επίσης μέτρα πρόληψης και αποκατάστασης μέσω ειδικών χρηματοδοτήσεων για δράσεις διαρθρωτικές, γεωργικής/αγροτικής ανάπτυξης και έρευνας.