Πληθαίνουν οι αντιδράσεις φορέων κατοίκων και συνδικάτων για την κατασκευή των τεσσάρων εργοστασίων απορριμμάτων στην Αττική.
Σήμερα με αφορμή τη δημοπράτηση του τρίτου εργοστασίου διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική και συγκεκριμένα στα ΄Ανω Λιόσια, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας 500 περίπου κατοίκων της Φυλής, που αντιδρούν στην επικείμενη δημοπρασία στις 5 Φεβρουαρίου, για το εργοστάσιο στην περιοχή τους καθώς και της ΠΟΕ-ΟΤΑ που αντιδρά στην ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Συγκεκριμένα η ΠΟΕ- ΟΤΑ αντιδρώντας για τη διαδικασία εκχώρησης σε ιδιώτες των μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων στο Λεκανοπέδιο, έχει κηρύξει τρίωρη στάση εργασίας για σήμερα Τρίτη από τις 10 το πρωί έως τη μία το μεσημέρι, ενώ πραγματοποιείται και συγκέντρωση διαμαρτυρίας εργαζομένων και συνδικαλιστικών στελεχών στους ΟΤΑ, έξω από τα γραφεία του ΕΔΣΝΑ, όπου δημοπρατείται το έργο. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της «η αποφασιστική και δυναμική συμμετοχή όλων είναι η μόνη προϋπόθεση για να μην εφαρμοστούν τα σχέδια που μόνο στόχο έχουν την οικονομική εξαθλίωση των πολιτών και την περιβαλλοντική καταστροφή της Αττικής».
Στον ίδιο χώρο βρέθηκαν κάτοικοι και φορείς της Φυλής που εμφανίζονται αντίθετοι στην κατασκευή των δύο νέων εργοστασίων στη Δυτική Αττική, ζητώντας παράλληλα να τερματιστεί η εδώ και 40 χρόνια υποβάθμιση της υγείας τους και της περιβαλλοντικής καταστροφής που συντελείται με τη λειτουργία του ΧΥΤΑ στην περιοχή τους. Κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας δημιουργήθηκαν μικροεντάσεις και επεισόδια όταν κάτοικοι ήρθαν στα χέρια με τα ΜΑΤ.
Σύμφωνα με τις προκηρύξεις για την ανάθεση, το εργοστάσιο στη Φυλή θα είναι δυναμικότητας 700.000 τόνων, στα Ανω Λιόσια 400.000 τόνων, ενώ τα εργοστάσια σε Γραμματικό και Κερατέα θα επεξεργάζονται από 127.500 τόνους τον χρόνο
Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχουν προκηρυχθεί τα έργα σε Γραμματικό και Κερατέα για τα οποία εκδήλωσαν ενδιαφέρον οκτώ συνολικά εταιρείες.
Τα έργα θα κατασκευαστούν μέσω ΣΔΙΤ με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ του 40-60% του κόστους και οι φορείς που θα επιλεγούν θα αναλάβουν τη μελέτη, κατασκευή, συντήρηση, τεχνική διαχείριση και λειτουργία της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων για την οποία θα επιλεγεί ο καθένας, με διάρκεια εκμετάλλευσης τα 27 έτη.
Το ύψος των επενδύσεων για τα έργα ανέρχεται σε περίπου 350 εκατ. ευρώ, ενώ η συνολική αξία των συμβάσεων (υποδομές, λειτουργία, συντήρηση) ανέρχεται σε περίπου 1,2 δις ευρώ. Η δυναμικότητα διαχείρισης των τεσσάρων μονάδων θα είναι έως 1,3 εκ. τον. απορριμμάτων ετησίως, ενώ οι διαγωνιστικές διαδικασίες επιτρέπουν όλες τις διαθέσιμες τεχνολογίες, οι οποίες, «καλύπτουν τις απαιτήσεις των περιβαλλοντικών στόχων, της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας».