Tις προτεραιότητές του για την Αθήνα περιέγραψε ο νέος δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη στο MEGA, ενώ εξήγησε τι έκρινε το αποτέλεσμα των εκλογών.
«Άμεση προτεραιότητα θα είναι να προχωρήσουμε γρήγορα σε καθαρισμό των φρεατίων και στην αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης. Γι’ αυτό και ζήτησα συνάντηση με τον κ. Μπακογιάννη και θα τον συναντήσω την Παρασκευή, ώστε τους επόμενους τρεις μήνες να μπορέσουμε σε απόλυτη συνεργασία να προχωρήσουμε σε αυτά τα κρίσιμα έργα για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται», δήλωσε ο κ. Δούκας.
Μιλώντας για τη νίκη τους στις αυτοδιοικητικές εκλογές, είπε πως πίστευε πως μπορεί να νικήσει εάν πάει στον δεύτερο γύρο με τον Κώστα Μπακογιάννη.
«Άμα δεν το πιστέψεις, δεν γίνεται. Μιλώντας με τον κόσμο σκεφτόμουν πως μπορεί να γίνει. Την Κυριακή, γυρνώντας στα σχολεία κατάλαβα πως θα κερδίσω. Είχα πει πως μπορώ να κερδίσω τον Κώστα Μπακογιάννη εάν πάω τη δεύτερη Κυριακή. Τα νούμερα ήταν δύσκολα, αλλά είχα την αντίληψη πως υπήρχε μία εδραιωμένη πεποίθηση πως υπάρχουν δεδομένοι νικητές και πως όλα είναι προκαθορισμένα και τελικά τίποτα δεν αλλάζει στο δεύτερο γύρο», είπε αρχικά.
«Αισθάνθηκα ότι αυτός ο τοίχος έσπασε και πως υπήρχαν πια δύο επιλογές ξεκάθαρες, ο κ. Μπακογιάννης και εγώ. Μετά το debate, γιατί είχα πρόβλημα αναγνωρισιμότητας, είχα μία αίσθηση ότι πραγματικά οι προτάσεις μας περνούσαν πάρα πολύ γρήγορα και εύκολα και μπορούσαμε πια με σιγουριά να πούμε ότι σε μια-δυο μέρες θα μπορούσαμε να πιάσουμε τα ποσοστά».
Σε σχέση με το πώς αντιλαμβάνεται τα αποτελέσματα των εκλογών, ο κ. Δούκας είπε πως από την αρχή είχε πει ότι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν πρέπει να λογίζονται ως ο τρίτος γύρος των εθνικών εκλογών.
«Μάλιστα είχα πει στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι θέλω να φτιάξουμε ένα ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο, το οποίο θα ήθελα να είχα τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ αλλά και άλλων. Οφείλω να πω ότι το τήρησα ευλαβικά, δηλαδή κάναμε ένα κάλεσμα σε όλους τους πολίτες που πίστεψαν στη δέσμευσή μας. Συζητάμε δύο μήνες για την Αθήνα για τα θέματα τα οποία δεν έχουν χρώματα και κόμματα, αν είναι κοινά για όλους. Με αυτά πορευτήκαμε και νομίζω ότι τελικά το μήνυμα ήταν ότι νίκησε η Αθήνα».
Η στήριξη του Ζαχαριάδη
Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Όλα στη ζωή είναι πολιτική αλλά δεν είναι κομματικό το μήνυμα».
«Είναι πολιτικό και το πολιτικό μήνυμα λέει ότι να απαντάς σε συγκεκριμένα προβλήματα των Αθηναίων και προβλήματα που έχουν να κάνουν με τα μικρά, όπως είναι η καθαριότητα και η ασφάλεια. Το ΠΑΣΟΚ και προσωπικά ο Νίκος ο Ανδρουλάκης με στήριξε αλλά τα κόμματα κάνουν τη δουλειά τους και εγώ πια είμαι δήμαρχος Αθηναίων, όλων των Αθηναίων, για αυτό έχει μεγάλη αξία να πω πως οι συνεργασίες και οι συνθέσεις γίνονται σε προγραμματική βάση και θα τις επιδιώξω στη συνέχεια».
Ευχαρίστησε τον Κώστα Ζαχαριάδη για τη στήριξή του, λέγοντας πως είχε μία συνεργασία ξεκάθαρη στο δεύτερο γύρο ενώ μίλησε για τα θέματα ασφάλειας στο κέντρο της Αθήνας.
«Η στήριξη έγινε στο προσκήνιο, με συγκεκριμένες θέσεις που συζητήσαμε και δεν σημαίνει κάτι άλλο. Και αυτό βραβεύτηκε πιστεύω. Στο αίσθημα ασφάλειας βοηθάει και η δημοτική αστυνομία και η ελληνική αστυνομία και συνεργασία τους θα οδηγήσει στην ασφάλεια».
Για την ασφάλεια και τις κάμερες
Aναφερόμενος σε ζητήματα ασφάλειας στην πόλη ο κ. Δούκας σημείωσε ότι το αίσθημα της ανασφάλειας μπορεί να σπάσει, «ενισχύοντας τον φωτισμό, τη δημοτική αστυνομία, με τη συνεργασία δημοτικής και ελληνικής αστυνομίας».
Όσον αφορά στη χρήση των καμερών υπογράμμισε ότι πρέπει να ξεκαθαριστούν κάποια ζητήματα όπως «ποιος μαγνητοσκοπεί, ποιος κρατάει το υλικό της καταγραφής, για πόσο διάστημα και πού μπαίνουν οι κάμερες».
«Εάν η Ελληνική Αστυνομία αποφασίσει ότι πρέπει να μπουν σε συγκεκριμένες περιοχές, με συγκεκριμένη διαδικασία και σε συμφωνία με την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, να το συζητήσουμε. Για παράδειγμα σε παιδικές χαρές απαγορεύεται», τόνισε.
Ο νέος δήμαρχος Αθηναίων προσέθεσε πως οι κάμερες είναι «ένα σημαντικό επικουρικό μέσο και στην πολιτική βάζουμε προτεραιότητες. Η ασφάλεια είναι η αστυνόμευση, αλλά και η κοινωνική ένταξη, η οποία εάν δεν προχωρά δημιουργούνται συνθήκες γκετοποίησης και αυτό δημιουργεί σοβαρά προβλήματα».
»Γι’ αυτό θα πρέπει να δούμε τι κάνουμε με τους χρήστες, με την αστεγία, με την αόρατη αστεγία. Στον Άγιο Παύλο, υπάρχουν πολλοί χρήστες και δεν μπαίνουν στις δομές, γιατί δεν υπάρχουν κοινωνικοί λειτουργοί. Θέλουμε ασφάλεια με ελευθερία και δημοκρατία», επισήμανε.
Σε ότι αφορά στις μεγάλες παρεμβάσεις στην πόλη ο κ. Δούκας, σημείωσε ότι «πρέπει να ρωτάμε τους κατοίκους της περιοχής για όλα τα έργα και αυτή είναι μία διαφορετική προσέγγιση διακυβέρνησης».
Δήλωσε πως είναι υπέρ του μετρό, λέγοντας πως είναι ένα «φιλολαϊκό και φιλικό προς το περιβάλλον μέσο μαζικής μεταφοράς» και προσέθεσε πως το μετρό στα Εξάρχεια «είναι μία απόφαση ειλημμένη και θα υλοποιηθεί». Ωστόσο υπογράμμισε ότι για τις παρεμβάσεις και τις διευθετήσεις» την κατεύθυνση στον δήμο δεν θα τη δίνει ο εργολάβος».
«Εγώ υποστηρίζω όμως ότι ακόμα και σήμερα θα μπορούν να υπάρξουν κάποιες διευθετήσεις, ώστε οι κάτοικοι στην περιοχή να έχουν και πρόσβαση στον δημόσιο χώρο. Δεν γίνεται να προχωράει έτσι μία δημοτική αρχή», σημείωσε, ωστόσο, και αναφέρθηκε στον Μεγάλο Περίπατο, αλλά και στο κλείσιμο της Βασιλίσσης Όλγας, τονίζοντας ότι «είδαμε πώς ταλαιπωρήθηκε ο κόσμος».
«Είναι εικόνα αυτή στον λόφο του Στρέφη, ο οποίος είναι παρατημένος εδώ και δύο χρόνια και είναι γεμάτος με μπάζα και χώματα; Φταίνε οι κάτοικοι γι’ αυτό; Αυτό που θέλουν είναι να εισακουστούν 2-3 προτάσεις τους και να αισθανθούν ότι τους λαμβάνουμε υπόψη. Την κατεύθυνση στον δήμο δεν θα τη δίνει ο εργολάβος. Ο εργολάβος θα υλοποιεί, αλλά ο δήμος θα σέβεται τις προδιαγραφές και θα ενσωματώνει – όπου μπορεί και είναι εφικτό – βασικές παραμέτρους που ικανοποιούν τους κατοίκους», υπογράμμισε.
Ερωτηθείς για τις πορείες στο κέντρο της Αθήνας ο κ. Δούκας ανέφερε πως υπάρχει σχετική νομοθεσία, που θέτει τους κανόνες που πρέπει να τηρούνται τονίζοντας πως «βεβαίως υπάρχει δικαίωμα στην διαμαρτυρία και στις πορείες, αλλά πρέπει να λειτουργεί και η πόλη».