Άρθρο Localit 01 Απριλίου, 2024

Χανιά: Αντιδράσεις για τη δημιουργία υπέργειου δικτύου υψηλής τάσης στο σύνολο του δήμου Αποκορώνου

Κοινή γραμμή ενάντια στη δημιουργία υπέργειου δικτύου υψηλής τάσης που θα διασχίσει το σύνολο του δήμου Αποκόρωνα στα Χανιά, εξέφρασαν δήμαρχοι των Χανίων, φορείς, αυτοδιοίκηση και εκατοντάδες πολίτες που συμμετείχαν την Κυριακή στην εκδήλωση διαμαρτυρίας στο ίδρυμα «Αγία Σοφία» στους Αγίους Πάντες.

Από κοινού οι παρατάξεις του δήμου Αποκορώνου, η Ιερά Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου, ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης, αντιπεριφερειάρχες του νομού και εκπρόσωποι των τοπικών κοινοτήτων, είπαν ΟΧΙ στο σχεδιασμό χάραξης των 2 γραμμών ρεύματος υψηλής τάσης. Οι αυτοδιοικητικοί και κάτοικοι Σφακίων, Κισσάμου Χανίων, Πλατανιά, συντάσσονται με τους κατοίκους του δήμου Αποκόρωνα, οι οποίοι έχοντας όπως λένε ενημέρωση για το έργο του ΑΔΜΗΕ ΑΕ εκφράζουν την ανησυχία τους, τον προβληματισμό τους και τις αντιρρήσεις τους, δεδομένου ότι επηρεάζονται άμεσα, τόσο το περιβάλλον όσο και οι ίδιοι από τις επιπτώσεις του έργου.

Πολλά από τα χωριά του δήμου Αποκορώνου βρίσκονται στην πορεία χάραξης για την εγκατάσταση των πυλώνων που θα διασυνδέσουν ηλεκτρικά τα Χανιά με τη Δαμάστα Ηρακλείου και όπως τονίστηκε στην εκδήλωση διαμαρτυρίας, οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις θα είναι τεράστιες στη μορφολογία, στη χλωρίδα και πανίδα της καταπράσινης περιοχής του Αποκόρωνα, καθώς επίσης και στην υγεία των κατοίκων από την ακτινοβολία όπως αναφέρθηκε, μιας και το καλώδιο υψηλής θα διαπερνάει κατοικημένες περιοχές. Πρόκειται για διασύνδεση ώστε να μεταφερθεί υψηλή τάση 150 kv μέσα πυλώνων οι οποίοι για να στηριχτούν στο ύψος που φέρουν των 35 μέτρων χρειάζονται βάσης 400 τ.μ έκαστος.

Επίσης εκφράστηκε η πεποίθηση πως το συγκεκριμένο έργο αφορά σε μελλοντικούς σχεδιασμούς για αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα που σχεδιάζονται για ευρύτερες περιοχές και δήμους του νομού. Οι κάτοικοι όπως εκφράστηκε απόψε, έχουν πάρει την απόφαση να υπερασπίσουν το μέλλον του τόπου τους και των παιδιών τους και δε δέχονται να ζήσουν ούτε με προβληματισμό ούτε με φόβο από τις όποιες, όπως αναφέρθηκε, επιπτώσεις του συγκεκριμένου έργου. Μάλιστα από την πλευρά του ο Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός τόσο ως άνθρωπος όσο και ως πνευματικός, όπως δήλωσε, κάλεσε τους αρμόδιους να σταματήσουν το σχεδιασμό του έργου χαρακτηρίζοντας το ως ανοσιούργημα. Όπως επισήμανε, υπάρχουν τρόποι για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα και ταυτόχρονα να μεταφέρουν το ρεύμα, χωρίς να καταστρέψουν το περιβάλλον.

Η λύση που προτείνεται από πλευράς δημοτικής αρχής, δημοτικού συμβουλίου και κατοίκων είναι το καλώδιο να χαραχθεί με υπόγεια διαδρομή. Στην διαμαρτυρία συμμετείχαν οι δήμαρχοι του νομού, υποστηρίζοντας τον δήμαρχο Αποκόρωνα Χαράλαμπο Κουκιανάκη ο οποίος μίλησε για δίκαιο και ηθικό αγώνα για έναν τόπο με φυσική ομορφιά και πολιτιστική κληρονομιά και σημαντικό πρωτογενή τομέα, πλούτος που δεν πρέπει να αλλοιωθεί.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ενδιαφέρουν 15 Απριλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Ρεθύμνης: Κάλεσμα στους πολίτες για αποψίλωση και καθαρισμό των οικοπέδων τους

Στην αποψίλωση και καθαρισμό των οικοπέδων τους μέχρι την 30η Απριλίου 2024, καλούνται οι πολίτες…

Ενδιαφέρουν 15 Απριλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ξεκινά νωρίτερα η αντιπυρική περίοδος σε Κρήτη, Βόρειο και Νότιο Αιγαίο

Από σήμερα, Δευτέρα 15 Απριλίου, ξεκινά η αντιπυρική περίοδος στις περιφέρειες της Κρήτης, Βορείου και…

Ενδιαφέρουν 15 Απριλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Εορδαίας: Οριστική παραλαβή δύο δομών για ΑμεΑ

Στην οριστική παραλαβή της  Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης Ατόμων με Νοητική Υστέρηση και Κινητικές Αναπηρίες (δυναμικότητας…