Στην αξιοποίηση των ιαματικών πηγών Καϊάφα στην Ηλεία, στην προσέλκυση μεγαλύτερου αριθμού τουριστών στην Αρχαία Ολυμπία, αλλά και στην αύξηση που καταγράφεται στον τομέα της κρουαζιέρας, αναφέρθηκε ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, κατά την διάρκεια δηλώσεων που έκανε σήμερα στο Καϊάφα, μετά την επίσκεψή του στις εγκαταστάσεις των ιαματικών πηγών.
Ειδικότερα, μιλώντας για τις ιαματικές πηγές, τόνισε ότι «δεν μπορεί να μένει αναξιοποίητος ένας τεράστιος πλούτος, απαράμιλλου φυσικού κάλλους, χάριν κάποιων αγκυλώσεων, για αυτό θα πρέπει όλοι μαζί να δουλέψουμε συντονισμένα, ώστε να ξαναβρεί αυτός ο τόπος την παλιά του αίγλη και την παλιά του ζωντάνια, προκειμένου μέσα από αυτή τη διαδικασία να δημιουργηθούν και θέσεις εργασίας αλλά και να ανοίξει αυτό ο τόπος σε χιλιάδες ανθρώπους που θα μπορούν να βρουν την υγεία τους και να περνούν όμορφες στιγμές».
Σχετικά με την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων, επεσήμανε ότι «θα πρέπει να ξαναδούμε το σχέδιο που υπάρχει», προσθέτοντας ότι «το συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής είναι η στενή επαφή της με τη φύση και το περιβάλλον, άρα όποια αξιοποίηση και να ακολουθήσουμε, πρέπει να έχει πολύ υψηλά περιβαλλοντικά στάνταρ». Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «ζούμε σε μία εποχή όπου η ανάπτυξη και η περιβαλλοντική προστασία δεν είναι αντίθετες έννοιες, είναι συμπληρωματικές».
Αναφερόμενος στην Αρχαία Ολυμπία, σημείωσε ότι «αυτή η περιοχή, που είναι ένας αμύθητος πλούτος, που δεν είχε ποτέ της σε προτεραιότητα τον τουρισμό» και συμπλήρωσε: «Αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να αλλάξει και για να αλλάξει πρέπει να το δούμε συνολικά και από πολλές πλευρές. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι οδικές υποδομές. Ο καθένας μπορεί να καταλάβει πως όταν δεν υπάρχει πρόσβαση σε μία περιοχή, δεν μπορούμε να συζητάμε για τουριστική αξιοποίηση. Αν λοιπόν θέλει κάποιος να σκεφτεί με απλά λόγια πόσο μεγάλος είναι αυτός ο πλούτος, η έννοια της Αρχαίας Ολυμπίας και των Ολυμπιακών Αγώνων είναι η έννοια που την ξέρει το 90% των ανθρώπων που δεν έχουν έρθει ακόμα στη χώρα μας. Από αυτούς που έρχονται λοιπόν και έχουν στο μυαλό τους αυτή την έννοια, μόνο το 10% επισκέπτονται το χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας. Για αυτό εμείς θέλουμε να αξιοποιήσουμε αυτό το κρυμμένο δυναμικό».
Όσον αφορά στον τομέα της κρουαζιέρας, ο Χάρης Θεοχάρης υπογράμμισε ότι «η κρουαζιέρα είναι μία ιστορία επιτυχίας, η οποία ξεκίνησε από τη Νέα Δημοκρατία, αφού δεν υπήρχε κρουαζιέρα πριν από την άρση του καμποτάζ και τις θεσμικές αλλαγές οι οποίες υπάρχουν».
Επίσης, πρόσθεσε ότι «μετά από μία κρίση που είχε περάσει αυτός ο τομέας, φαίνεται πια ότι η χώρα μας ξαναμπαίνει στο χάρτη της κρουαζιέρας, αφού καταγράφεται αυξητική τάση που φέτος φθάνει γύρω στο 10% αύξηση, ενώ για και για το επόμενο έτος υπάρχουν αισιόδοξα μηνύματα».
Σχετικά με το λιμάνι του Κατακόλου, είπε ότι είναι «κεντρικό ζήτημα στο σχέδιο της κυβέρνησης για την αναβάθμιση της χώρας μας στην διεθνή σκακιέρα της κρουαζιέρας», αφού όπως πρόσθεσε, «μπορεί να είναι η πύλη εισόδου για αυτό το τεράστιο πλούτο που λέγεται Αρχαία Ολυμπία».