Η συμφωνία που υπεγράφη στην Ντόχα για το κλίμα με την οποία επεκτείνεται ως το 2020 η ισχύς του Πρωτοκόλλου του Κιότο για τη μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, αποτελεί το πρώτο στάδιο όπως υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.
Αν και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις συμφωνίες,ο ίδιος πιστεύει ότι ,θα πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών, ενώ κάλεσε τις κυβερνήσεις τις επιχειρήσεις και τους πολίτες να εντείνουν τη δράση τους στον τομέα αυτό προκειμένου η άνοδος της θερμοκρασίας να μπορέσει να περιοριστεί στους δύο βαθμούς Κελσίου. Οι συμφωνίες που συνήφθησαν στην Ντόχα, θέτουν τα θεμέλια για “πλήρη και δεσμευτική συμφωνία με χρονικό ορίζοντα το 2015” σημείωσε.
Με την προοπτική μιας συμφωνίας το 2015, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θα εντείνει τις προσπάθειές του για να ενισχυθούν οι στόχοι και να αυξηθεί η χρηματοδότηση για το κλίμα.
Η διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Ντόχα για το κλίμα κατέληξε σε συμφωνία για την επέκταση της ισχύος ως το τέλος του 2020 του Πρωτοκόλλου του Κιότο, του μόνου νομικά δεσμευτικού συμφώνου του ΟΗΕ για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών.
Η ισχύς του Πρωτοκόλλου αυτού λήγει στις 31 Δεκεμβρίου.
Η δεύτερη αυτή περίοδος δέσμευσης αφορά την ΕΕ, την Κροατία και την Ισλανδία, όπως και οκτώ ακόμη βιομηχανικές χώρες, μεταξύ των οποίων η Αυστραλία, η Νορβηγία και η Ελβετία, στις οποίες αναλογεί το 15% παγκοσμίως των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Καθεμία από αυτές τις χώρες θα “επανεξετάσει” τους στόχους της σε αριθμούς για τον περιορισμό των εκπομπών των αερίων που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη “το αργότερο το 2014”.
|