Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης, μπαίνουν ξανά σε «τροχιά» υλοποίησης από τον Δήμο Αθηναίων, ύστερα από δύο χρόνια διακοπής -λόγω της πανδημίας. Πρόκειται για μαθήματα που απευθύνονται αποκλειστικά σε ενήλικες, ανεξαρτήτου μόρφωσης ή χώρας καταγωγής, καθώς και σε μέλη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
Οι συμμετέχοντες, θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν δωρεάν επιμορφωτικά μαθήματα -σχεδιασμένα να βελτιώσουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους σε διαφορετικά πεδία, καθώς και να τούς προσφέρουν σημαντικά εφόδια για το μέλλον.
Τα προγράμματα τα οποία περιλαμβάνονται στη Δια Βίου Μάθηση αφορούν -μεταξύ άλλων- σε επιμόρφωση στο ηλεκτρονικό εμπόριο/δημιουργία ιστοσελίδας, επιχειρηματικότητα και τουριστική – πολιτιστική ανάπτυξη, εκπαίδευση μεταναστών, μαθήματα ξένων γλωσσών, φωτογραφίας, ραπτικής, νέες τεχνολογίες για την τρίτη ηλικία.
«Μέσα από τα προγράμματα του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης, δίνουμε τη δυνατότητα σε ενήλικους συμπολίτες μας να ενισχύσουν τις γνώσεις τους σε διαφορετικούς τομείς, να διευρύνουν τους ορίζοντές τους, να αποκτήσουν τα κίνητρα για έναν νέο επαγγελματικό προσανατολισμό. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε μία νέα αρχή με τα προγράμματα αυτά και ελπίζουμε ότι με τον ίδιο ενθουσιασμό θα τα υποδεχθούν και φέτος όλοι οι συμμετέχοντες», αναφέρει σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.
Η λίστα με τα προγράμματα
Κάθε πρόγραμμα έχει διάρκεια από 25-50 ώρες (ανάλογα με τη θεματική) και, βάσει του προγραμματισμού, θα πραγματοποιείται είτε με φυσική παρουσία, είτε μέσω τηλεκπαίδευσης.
Τα προγραμματισμένα δια ζώσης μαθήματα αφορούν τις νέες τεχνολογίες για την τρίτη ηλικία, τη συμβουλευτική σε εξειδικευμένα θέματα (σχολικός εκφοβισμός, διαδίκτυο, πρόληψη εξαρτήσεων, διατροφή κλπ.), την αγωγή υγείας/πρώτες βοήθειες, τον εθελοντισμό σε φυσικές καταστροφές (σεισμοί, πυρκαγιές, πλημμύρες), την αρχιτεκτονική κήπων, τους αστικούς λαχανόκηπους, τη διαμόρφωση και διακόσμηση εσωτερικών χώρων, τη φωτογραφία, την κοπτική – ραπτική, αλλά και την υποστήριξη προσφύγων και μεταναστών σε θέματα καθημερινότητας.
Αντίστοιχα, ψηφιακά, πραγματοποιούνται τα μαθήματα επιχειρηματικότητας και τουριστικής/πολιτιστικής ανάπτυξης, ηλεκτρονικής επιχειρηματικότητας (e-επιχειρείν), δημιουργίας ατομικής επιχείρησης, κατασκευή ιστοσελίδας, αγγλικών για χώρο εργασίας (Α2-Β1), γαλλικών, γερμανικών, ιταλικών και ισπανικών για τον τουρισμό (Α1-Α2).
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέτουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους για συμμετοχή στα προγράμματα από την Τετάρτη 23 Μαρτίου μέχρι και την Παρασκευή 1η Απριλίου, στο email: t.geniko.protokolo@athens.gr. Εναλλακτικά μπορούν να απευθύνονται είτε στο Γενικό Πρωτόκολλο του Δήμου Αθηναίων τις εργάσιμες ημέρες και ώρες (Λιοσίων 22, 2ος όροφος), είτε στις επτά Δημοτικές Κοινότητες του Δήμου Αθηναίων:
– 1η Δημοτική Κοινότητα: Πλ. Ηρώων 3, Πλ. Ψυρρή
– 2η Δημοτική Κοινότητα: Υμηττού 251, Παγκράτι
– 3η Δημοτική Κοινότητα: Τριών Ιεραρχών 74, Άνω Πετράλωνα
– 4η Δημοτική Κοινότητα: Λένορμαν & Αλεξανδρείας 35, Κολωνός
– 5η Δημοτική Κοινότητα: Πατησίων 268
– 6η Δημοτική Κοινότητα: Θήρας 31, Πλ. Αμερικής
– 7η Δημοτική Κοινότητα: Πανόρμου 59, Αμπελόκηποι
Συνοδευτικά με την αίτηση, απαιτείται ηλεκτρονική αποστολή ή επίδειξη του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας/διαβατηρίου ή οποιουδήποτε άλλου νομιμοποιητικού εγγράφου του ενδιαφερόμενου.
Σημειώνεται ότι απαραίτητη προϋπόθεση για τη διεξαγωγή κάθε προγράμματος είναι να συμπληρωθεί ο απαραίτητος αριθμός συμμετοχών, ενώ για τη στελέχωση των τμημάτων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Πληροφορίες: Τμήμα Δια Βίου Μάθησης Δήμου Αθηναίων, Ηπείρου 70 (3ος όροφος), στα τηλ.: 213-2082923, 210-8254630, 213-2082924, t.geniko.protokolo@athens.gr (Δευτέρα – Παρασκευή 09:00 – 14:00).
Το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης λειτουργεί με τη συνεργασία του Δήμου Αθηναίων, του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων (δια της Γενικής Γραμματείας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Δια Βίου Μάθησης και Νεολαίας) και του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης. Το έργο «Κέντρα Διά Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.) – Νέα Φάση» συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση».
Για τα τμήματα που θα λειτουργήσουν δια ζώσης, απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού (COVID-19) ή βεβαίωση νόσησης σε ισχύ ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού διαγνωστικού ελέγχου νόσησης (rapid test ή PCR) -έως και 48 ώρες πριν από κάθε συνάντηση.