Άρθρο Localit 17 Αυγούστου, 2020

Ασυνείδητοι δηλητηρίασαν αδέσποτα ζώα συντροφιάς στον Δήμο Δωρίδος

Το τελευταίο χρονικό διάστημα κάποιοι ασυνείδητοι, δηλητηρίασαν αδέσποτα ζώα συντροφιάς εντός των διοικητικών ορίων  του Δήμου Δωρίδος.

 «Τέτοιες πράξεις δείχνουν αντικοινωνική συμπεριφορά με παντελή αδιαφορία για τις ανάγκες, τα συναισθήματα και τα δικαιώματα των άλλων, και αδυναμία συμμόρφωσης με τους ηθικούς και κοινωνικούς κανόνες», τονίζει ο Δήμος σε ανακοίνωσή του, και εκφράζει την καταδίκη του για κάθε τέτοιου είδους αποτρόπαιες συμπεριφορές.

Παράλληλα υπενθυμίζει πως εφαρμόζει όλα όσα προβλέπει η κείμενη νομοθεσία (άρθρο 9 του Ν. 4039/2012) για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών και την  αρμονική συμβίωση αυτών με τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς.

«Γνωστοποιούμε λοιπόν σε όλους όσοι προχωρούν ή επικροτούν τέτοιες ειδεχθείς πράξεις, ότι η κακοποίηση, ο βασανισμός η δολοφονία αποτελούν αυτεπάγγελτα διωκόμενα εγκλήματα και ακολουθούν τη διαδικασία του αυτοφώρου σύμφωνα με το Ν. 4039/2012 & 4235/2014, ενώ οι υπεύθυνοι τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον 2 ετών και χρηματική ποινή έως 30.000 €» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Επισημαίνει επίσης, πως  δυστυχώς παράλληλα με την κακοποίηση παρατηρούνται καθημερινά αυξανόμενα περιστατικά εγκατάλειψής ζώων (κουτάβια ή ενήλικα ζώα) από τους ιδιοκτήτες τους γεγονός που διογκώνει το πρόβλημα με τα αδέσποτα.

Σε ανακοίνωσή του υπενθυμίζει  στους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς να σέβονται και να τηρούν τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την κείμενη νομοθεσία (άρθρο 5 Ν.4039/2012) περί υποχρεώσεων ιδιοκτητών δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς.

 Ειδικότερα :

  • Να μεριμνούν για τη στείρωση και ηλεκτρονική σήμανση του ζώου τους,
  • Να παίρνουν τα κατάλληλα μέτρα ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος τους από τους χώρους ιδιοκτησίας τους.
  • Να μην εγκαταλείπουν το ζώο τους.
  • Να γίνεται ο περίπατος του σκύλου πάντα με συνοδό και την χρήση λουριού.
  • Να μεριμνούν για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος χώρου από τα περιττώματα των ζώων τους.
  • Να προσκομίζουν στον οικείο Δήμο αντίγραφο πιστοποιητικού ηλεκτρονικής σήμανσης.
  • Να δηλώνουν εντός πέντε (5) ημερών την απώλεια ζωής του σκύλου τους σε κτηνίατρο.
  • Να μεριμνούν για την τήρηση την κανόνων ευζωίας, την κτηνιατρική εξέταση, την πραγματοποίηση του αντιλυσσικού εμβολιασμού και την έκδοση βιβλιαρίου.

Η μη τήρηση των κανόνων υπόκεινται σε διοικητικές κυρώσεις και πρόστιμα.

ΔΗΜΟΙ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου 25 Σεπτεμβρίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Η ΚΕΔΕ δίπλα στη νέα γενιά της Θεσσαλονίκης – Με μεγάλη συμμετοχή η ημερίδα της ΚΕΔΕ και του ΙΤΑ στη Θεσσαλονίκη, στην παρουσίαση της μελέτης για τη νεανική παραβατικότητα

Λ. Κυρίζογλου: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν θέλει να είναι θεατής, αλλά δύναμη πρόληψης, στήριξης και…

Ρεπορτάζ 23 Σεπτεμβρίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναύπακτος: Ξεκινά η ανάπλαση της πλατείας Στάικου

Ο Δήμος Ναυπακτίας ξεκινά ένα έργο αστικής αναβάθμισης με την υπογραφή της σύμβασης για την…

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου 23 Σεπτεμβρίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Η ΚΕΔΕ στηρίζει την ενημέρωση αιρετών και υπηρεσιακών στελεχών για τον νέο Κώδικα Αυτοδιοίκησης

Λ. Κυρίζογλου: Ο νέος Κώδικας βάζει τάξη στην πολυνομία και ενισχύει τη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης…