Άρθρο Localit 21 Δεκεμβρίου, 2017

Αστυνομική επιχείρηση στο “άδυτο” της Μόριας μετά τα επεισόδια και τη μήνυση του Δημάρχου

 

 

Μετά τα εκτεταμένα επεισόδια στον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια της Λέσβου το βράδυ της Τρίτης, αλλά  και τις καταγγελίες του δημάρχου Σπύρου Γαληνού στην μήνυση που κατέθεσε για  διακίνηση ναρκωτικών και πορνείας στον καταυλισμό, εκτεταμένη επιχείρηση της Αστυνομίας λαμβάνει χώρα από νωρίς το πρωί της Πέμπτης, και εστιάζεται  στους χώρους που διαδραματίσθηκαν τα προχθεσινά επεισόδια, στους οικίσκους και τις σκηνές δηλαδή που διαμένουν ομάδες ανδρών μεταναστών, ερευνώντας τυχόν παραβατική δραστηριότητα.

 

Στη μήνυση που κατέθεσε κατά παντός υπευθύνου ο Δήμαρχος Λέσβου καταγγέλλει τις απαράδεκτες και εξευτελιστικές συνθήκες  υγιεινής και στέγασης των 5.5000 περίπου μεταναστών  σ ένα χώρο που προορίζεται για 2000 άτομα, όπου σύμφωνα με την μήνυση αναπτύσσεται εκτεταμένη παραβατική δραστηριότητα, που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια και τις ζωές των μεταναστών, – ιδιαίτερα των γυναικών και ανηλίκων προσφύγων-, αλλά και όλων των κατοίκων του νησιού .

 

Δεν είναι τυχαίο ότι οι συμπλοκές και τα μαχαιρώματα το βράδυ της Τρίτης στη Μόρια που οδήγησαν 15 άτομα στο νοσοκομείο και προκάλεσαν εκτεταμένες υλικές ζημιές στον καταυλισμό από φωτιές που πυροδότησαν οι ομάδες μεταναστών , ξεκίνησαν από αντιδικίες μεταξύ τους για την χρήση τουαλέτας , προϊόν πολυτελείας, όπως αποδεικνύεται  για τα 5.500 άτομα που κρατούνται στο Κέντρο Υποδοχής .

 

«Το πρόβλημα της υπερσυγκέντρωσης πληθυσμού δεν σχετίζεται με την έλλειψη οικίσκων, αλλά με την έλλειψη υποδομών υγιεινής. Στη Μόρια υπάρχουν τουαλέτες και μπάνια για 800 άτομα και φιλοξενούνται οι υπερπενταπλάσσιοι!» δήλωσε ο αναπληρωτής διοικητής του Κέντρου, Δημήτρης Βαφέας στον τοπικό τύπο .

 

Επίσης, η  ίδια η Αστυνομία της Λέσβου ανέφερε το πρωί μετά τα επεισόδια ότι οι αντιδικίες και συμπλοκές μεταξύ των ανδρών μεταναστών διαφορετικών εθνοτήτων είναι ένα φαινόμενο εύφλεκτο που πυροδοτείται εύκολα τις περισσότερες φορές από την χρήση κακής ποιότητας αλκοόλ που διακινείται παράνομα  συνήθως από τους ίδιους τους μετανάστες εντός καταυλισμού .

 

Σημειώνεται ότι η είσοδος στον καταυλισμό της Μόριας απαγορεύεται αυστηρά από την πρώτη ημέρα της δημιουργίας του Κέντρου Υποδοχής,  σε όλα τα μέσα ενημέρωσης, σε εργαζόμενους στην αυτοδιοίκηση ,και σε οποιονδήποτε σχετιζόμενο με τη διαχείριση του προσφυγικού, παρά μόνον αν έχει εξασφαλίσει ειδική άδεια από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής . Επίσης η αστυνομία είναι ελάχιστες οι φορές που έχει επιχειρήσει εντός του καταυλισμού .

 

Μέσα στο τελευταίο  24ωρο  συνολικά 254 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν στη Λέσβο, από χθες Τετάρτη μέχρι και σήμερα Πέμπτη στις 7 το πρωί.  Τέσσερις πλαστικές λέμβοι εντοπίσθηκαν από σκάφη του Λιμενικού Σώματος και της Frontex μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα και οι επιβαίνοντες  μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης και από εκεί στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας.

 

Σύμφωνα με τα  επίσημα στοιχεία , οι διαμένοντες  της Μόριας μετά τις μεταφορές ευάλωτων ομάδων στην Αθήνα και την υπόλοιπη Ελλάδα είναι 5.414 (+254 σήμερα) , μεταξύ των οποίων 330 ανήλικοι ασυνόδευτοι πρόσφυγες.

 

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 02 Μαΐου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ελευσίνα: Επανεκκίνηση προγράμματος καφέ κάδου στον Δήμο

Το πρόγραμμα του καφέ κάδου αναμένεται να επανεκκινήσει το επόμενο διάστημα στον Δήμο Ελευσίνας. Μάλιστα,…

Ρεπορτάζ 02 Μαΐου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πάτρα: Οι εργαζόμενοι του Δήμου στόλισαν πλατείες της πόλης για την Πρωτομαγιά

Νέα ανανεωμένη όψη απέκτησε η πλατεία Γεωργίου της Πάτρας, από τους εργαζόμενους της Διεύθυνσης Αρχιτεκτονικού…

Ρεπορτάζ 02 Μαΐου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Μυλοπόταμος: Λήψη μέτρων από τη ΔΕΥΑΜ για να αποφευχθούν φαινόμενα λειψυδρίας

Η συνεχιζόμενη ξηρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν φέρει το νερό της περιοχής του Δήμου…