Άρθρο Localit 23 Μαρτίου, 2023

Άρτα: Εκμίσθωση δημοτικών εκτάσεων για καλλιέργεια διάρκειας 30 ετών-Πριμοδότηση στην εντοπιότητα και στους νέους

Τη Μακροχρόνια Πολυετή Εκμίσθωση καλλιεργήσιμων εκτάσεων στα όρια των Τοπικών Κοινοτήτων Καλαμιάς, Κιρκιζατών, Γαβριάς, Πολυδρόσου και Γριμπόβου, για νέους και όσους έχουν εντοπιότητα, με ανοιχτό διαγωνισμό, αποφάσισε χθες το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων.

Πιο συγκεκριμένα, στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης 22 Μαρτίου 2023, εγκρίθηκε η  Μακροχρόνια-Πολυετής Εκμίσθωση (έως 30 έτη) με ταυτόχρονο καθορισμό των όρων διακήρυξης δημοπρασίας, καλλιεργήσιμων εκτάσεων που βρίσκονται στα όρια των Τοπικών Κοινοτήτων Καλαμιάς, Κιρκιζατών, Γαβριάς, Πολυδρόσου και Γριμπόβου.

Η εκμίσθωση αφορά την καλλιέργεια και ειδικότερα δενδροκαλλιέργεια, δενδροκομία καρποφόρων-οπωροφόρων δέντρων. Αξίζει να σημειωθεί πως «βγαίνει» στον αέρα για πρώτη φόρα μια δημοπρασία σε τόσο μεγάλη έκταση ή και τμηματικά και τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα εκμίσθωσης.

Με την πρόταση της Δημοτικής Αρχής, συμφώνησαν και ψήφισαν θετικά όλες οι Δημοτικές Παρατάξεις.

Τι αφορά η ευνοϊκή εκμίσθωση

Η εκμίσθωση των εκτάσεων θα γίνει με ανοιχτό διαγωνισμό, είναι για μακροχρόνια διάρκεια και αφορά αγροτική (δενδρώδεις) καλλιέργεια, δικαίωμα συμμετοχής στη δημοπρασία έχουν μόνο φυσικά πρόσωπα, ηλικίας ως σαράντα (40) ετών, κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (Μ.Α.Α.Ε.) ως κάτοχοι αγροτικής εκμετάλλευσης

«Ουσιαστικά με τη μακροχρόνια εκμίσθωση η Δημοτική Αρχή πριμοδοτεί τους κατοίκους των συγκεκριμένων περιοχών, ιδιοκτήτες με μικρές εκτάσεις, έως 24 στρέμματα ιδιόκτητα ή μισθωμένα, εγγεγραμμένα στον ΟΣΔΕ, αλλά και νέους αγρότες με στόχο αφενός την αξιοποίηση της Δημοτικής περιουσίας, την ανάπτυξη του επιχειρείν και αφετέρου να παραμείνουν οι Αρτινοί στην περιοχή τους», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου.

Ειδικότερα στην πρώτη δημοπρασία προηγούνται, οι κάτοικοι της συγκεκριμένης Κοινότητας, εάν δεν βρεθεί κάποιος τότε θα γίνει δεύτερη δημοπρασία στην οποία θα συμμετέχουν οι κάτοικοι της συγκεκριμένης Δημοτικής ενότητας και εάν πάλι δεν βρεθεί κάποιος ακολουθεί και τρίτη δημοπρασία για όλους δημότες. Επιπλέον αναμένονται και άλλες δημοπρασίες εκτάσεων σε όλο το εύρος του Δήμου.

«Πρόκειται για μια μεγάλη κίνηση προς όφελος των νέων αγροτών και της ενδυνάμωσης της τοπικής μας οικονομίας. Η Δημοτική μας Αρχή, προχωρά με έργο για όλους τους δημότες. Ο λόγος μας μετράει» η θέση του δημάρχου Χρήστου Τσιρογιάννη.

 

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ενδιαφέρουν 26 Μαρτίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Σκύδρας: «Πασχαλινό τραπέζι για όλους» με συλλογή τροφίμων

Δράση αλληλεγγύης με τίτλο «Πασχαλινό τραπέζι για όλους» υλοποιεί και φέτος ο Δήμος Σκύδρας, ενόψει…

Ενδιαφέρουν 23 Μαρτίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Στους Δελφούς ο Υπουργός Αθλητισμού για την αναβάθμιση αθλητικών εγκαταστάσεων

Επίσκεψη στον Δήμο Δελφών πραγματοποίησε την Παρασκευή 20 Μαρτίου 2026 ο Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης,…

Ενδιαφέρουν 18 Μαρτίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Κανείς μόνος σε ώρα ανάγκης: Μητρώο ευάλωτων πολιτών στον Δήμο Λαμιέων

Ο Δήμος Λαμιέων προχωρά σε επικαιροποίηση του Ειδικού Μητρώου προληπτικής απομάκρυνσης ευάλωτων πολιτών, καλώντας τους…