Άρθρο Localit 16 Δεκεμβρίου, 2024

Αρνητική γνωμοδότηση ΕΛΚΕΘΕ για εγκατάσταση υπεράκτιου αιολικού πάρκου στη Σαμοθράκη

Αρνητικά γνωμοδότησε το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) στη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση του υπεράκτιου αιολικού πάρκου στη Σαμοθράκη, μετά την αρνητική γνωμοδότηση του Ινστιτούτου Αλιευτικής Έρευνας.

Ειδικότερα το ΕΛΚΕΘΕ απαντώντας στο αίτημα γνωμοδότησης του δήμου Σαμοθράκης για την εγκατάσταση υπεράκτιων αιολικών πάρκων στο Θρακικό Πέλαγος, (θαλάσσιες περιοχές Ανατολικά και Δυτικά της Σαμοθράκης και στην παράκτια Ζώνη της Αλεξανδρούπολης) αναλύει με επιστημονική τεκμηρίωση τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει στο θαλάσσιο περιβάλλον η εγκατάσταση του υπό σχεδιασμό πάρκου βιομηχανικής διάστασης.
Όπως επισημαίνει στην απάντηση του το ΕΛΚΕΘΕ «το Θρακικό Πέλαγος είναι από τα σημαντικότερα αλιευτικά πεδία στη Μεσόγειο μαζί με την Αδριατική και το σημαντικότερο της χώρας. (το 62% της συνολικής Αλιευτικής παραγωγής.) Τα προτεινόμενα θαλάσσια Αιολικά πάρκα θα δεσμεύσουν πολύτιμο χώρο από τα αλιευτικά πεδία του Θρακικού Πελάγους, καλύπτοντας σχεδόν εξ ολοκλήρου τα εθνικά ύδατα που αντιστοιχούν στον Ν. Εβρου. Συγκεκριμένα το ποσοστό των εθνικών υδάτων που δεσμεύονται από το πιλοτικό 1 στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης ανέρχεται στο 52,7% αφήνοντας χώρο μόνο για τις μετακινήσεις όλων των σκαφών από το λιμάνι Αλεξανδρούπολης σε ένα στενό διάδρομο χωρίς καθόλου πρόβλεψη για την αλιεία. Στη Σαμοθράκη το ποσοστό κάλυψης είναι 13,6% το οποίο όμως δεσμεύει σχεδόν όλα τα αλιευτικά πεδία για την παράκτια αλιεία, καθώς το μεγάλο βάθος των υδάτων δεν ευνοεί αυτήν την δραστηριότητα στη νότια πλευρά του νησιού. Επισημαίνεται ότι στην περιοχή δραστηριοποιούνται 219 σκάφη τόσο της παράκτιας όσο και της μέσης αλιείας, τα 31 από αυτά στη Σαμοθράκη με αλιεύματα 6 εκ ευρώ μόνο από την ιχθυόσκαλα της Αλεξανδρούπολης».

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ενδιαφέρουν 06 Ιουνίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Αλμυρού: Όλα τα δικαιολογητικά με ένα “κλικ”

Σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση του ψηφιακού εκσυγχρονισμού έκανε ο δήμος Αλμυρού, διευκολύνοντας πλέον σημαντικά…

Ενδιαφέρουν 06 Ιουνίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Σε δημόσια διαβούλευση νσχ του ΥΠΕΘΟ για τη μεταρρύθμιση του πλασίου δημοσιονομικής διαχείρισης

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε χθες το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τη…

Μη κατηγοριοποιημένο 06 Ιουνίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
18ο Διαδημοτικό Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Δήμων Αττικής στο Ανοιχτό Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» στον Ρέντη

Το Ανοιχτό Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» (Νάξου και Σταυράκη)  στην καρδιά του Αγ. Ι. Ρέντη, φιλοξενεί…