Με «άριστα» βαθμολογεί η Επιτροπή Παρακολούθησης τις μέχρι τώρα εργασίες για την αποκατάσταση του εμβληματικού λιθόκτιστου μονότοξου γεφυριού της Πλάκας.
Όπως αναφέρεται, όλα όσα έγιναν κατά το φετινό καλοκαίρι, κάλυψαν το κενό που υπήρχε, θέτοντας τις βάσεις ώστε στο επόμενο διάστημα με την οριστικοποίηση των μελετών να ξεκινήσει η αναστήλωση του μνημείου.
Σε σύσκεψη που έγινε για το θέμα, στην οποία μετείχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς λέχτηκε ότι ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση πασσάλων για την θεμελίωση των βάθρων του γεφυριού, ενώ αποφασίστηκε η ανέλκυση και των υπολοίπου αυθεντικού υλικού που παραμένουν στην κοίτη του Αράχθου.
Η προτεραιότητα για τους επόμενους μήνες όπως τονίστηκε στη σύσκεψη είναι μέχρι την άνοιξη να ολοκληρωθούν οι οριστικές μελέτες από το ΕΜΠ.
Το έργο έχει αναλάβει να εκτελέσει η Περιφέρεια Ηπείρου, όπως προκύπτει από την προγραμματική σύμβαση που υπογράφηκε πέρυσι το καλοκαίρι ανάμεσα στο υπουργείο Πολιτισμού, το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, την Περιφέρεια Ηπείρου και το δήμο Βορείων Τζουμέρκων, με στόχο την αποκατάσταση του μνημείου. Την επίβλεψη των εργασιών θα έχουν το ΥΠΠΟ και το ΕΜΠ.
Το Ιστορικό Γεφύρι της Πλάκας, το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων, και το τρίτο μεγαλύτερο στην Ευρώπη, χτίστηκε το 1866 και συνέδεε τους νομούς Ιωαννίνων και Άρτας και είναι κηρυγμένο μνημείο και έργο τέχνης.
Κατέρρευσε την 1η Φεβρουαρίου 2015, έπειτα από τις ισχυρές βροχοπτώσεις που έπληξαν τα Τζουμέρκα. Ωστόσο, όπως διαπίστωσε η ομάδα μελετητών το Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, που προσέφερε αφιλοκερδώς τις προκαταρκτικές μελέτες για το έργο, οι πλημμύρες που δημιουργήθηκαν από τις βροχοπτώσεις δεν ήταν από μόνες τους ικανές να προκαλέσουν βλάβες στο μνημείο.
Το έργο της αναστήλωσης του Γεφυριού είναι ένα εξαιρετικά σύνθετο τεχνικό έργο, εξ ορισμού καινοτόμο, μιας και δεν έχει πραγματοποιηθεί ξανά πλήρης ανακατασκευή πέτρινου γεφυριού στην Ελλάδα, ενώ αποτελεί μία από τις ελάχιστες περιπτώσεις παγκοσμίως.