Σκληρή κριτική άσκησε προς τον υπουργό Εσωτερικων, με αφορμή τα όσα είπε στην ομιλία του, ο γραμματέας του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμφιλοχίας Απόστολος Κοιμήσης από το βήμα του έκτακτου συνεδρίου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ακούγοντας τον κύριο Υπουργό Εσωτερικών, εμείς περίπου σήμερα να αναρωτηθούμε για ποιον λόγο είμαστε εδώ. Αφού το τοπίο είναι τόσο ειδυλλιακό και μάλιστα σε περίοδο κρίσης, όλα τα θέματα είναι τακτοποιημένα, πρέπει να κάνουμε μια ιατρικού περιεχομένου αυτοκριτική για να δούμε γιατί είμαστε εδώ».
Η Τρόικα αποτελεί το άλλοθι όλων των αρνητικών θεσμικών μεταβολών που υφίσταται το δικό μας θεσμικό πλαίσιο και άλλες κοινωνικές ομάδες, είπε στη συνέχεια ο Απόστολος Κοιμήσης και πρόσθεσε: «Η Τρόικα μίλησε για fiscal rules. Εμείς τα έχουμε πετύχει από τον Μάρτη του 2011 αυτά».
Το γεγονός ότι σε περίοδο δραματικής περικοπής των επιχορηγήσεων από τον τακτικό προϋπολογισμό πάνω από 60% οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των δήμων μειώθηκαν κατά 11% σημαίνει, όπως σημείωσε , ότι οι εσωτερικές οικονομίες στο σύστημα δεν έχουν απλώς εξαντλήσει τα όρια, αλλά έχουν πλήξει και τον σκληρό πυρήνα των ανελαστικών δαπανών.
Αναφερόμενος στις συνέπειες απαρίθμησε, δραματικές μειώσεις στο κόστος μισθοδοσίας, αποχώρηση ανθρώπινου δυναμικού, παρά το γεγονός ότι έχει αναληφθεί πλήθος αρμοδιοτήτων με τον Καλλικράτη, οι οποίες ασκούνται με συγκριτικά μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα σε σχέση με το κεντρικό κράτος, ενώ από την άλλη πλευρά έχει εκμηδενιστεί εντελώς το τοπικό πρόβλημα δημοσίων επενδύσεων.
Χαρακτήρισε το Παρατηρητήριο ως μια προσπάθεια απόλυτης πολιτικής χειραγώγησης εκφράζοντας την πεποίθηση δεν θα επιτύχει, επειδή το κράτος δεν έχει μηχανισμό. Ακόμη όμως κι αν ενεργοποιηθεί σημείωσε, θα ακυρωθεί από τους αιρετούς. «Δεν θα συμβάλλουμε σε επιτροπεία, που στην ουσία είναι κατάλυση του αυτοδιοίκητου»
Είμαστε εδώ, κατέληξε ο γραμματέας του Δ.Σ.της ΚΕΔΕ,για να μπορέσουμε να φτιάξουμε μια καινούργια στρατηγική, που θα αμφισβητήσει αυτό το μοντέλο, θα δώσει στην πατρίδα μας μια ελπίδα, θα αποκλείσει εκείνους οι οποίοι θέλουν να ελεεινολογήσουν στο πτώμα της Αυτοδιοίκησης ή να αποκομίσουν πρόσκαιρα πολιτικά και κομματικά οφέλη και θα δώσουν την ελπίδα στον λαό γιατί υπάρχει ενδογενές δυναμικό πάνω στο οποίο πρέπει και οφείλει να επενδύσει η χώρα.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του γραμματέα του Δ.Σ της ΚΕΔΕ και δημάρχου Αμφιλοχίας Απόστολου Κοιμήση.
Α. ΚΟΙΜΗΣΗΣ: Δηλαδή ακούγοντας τον κύριο Υπουργό Εσωτερικών, εμείς περίπου σήμερα να αναρωτηθούμε για ποιον λόγο είμαστε εδώ. Αφού το τοπίο είναι τόσο ειδυλλιακό και μάλιστα σε περίοδο κρίσης, όλα τα θέματα είναι τακτοποιημένα, πρέπει να κάνουμε μια ιατρικού περιεχομένου αυτοκριτική για να δούμε γιατί είμαστε εδώ.
Κύριε Υπουργέ, σέβομαι τον Στυλιανίδη, την ιστορία του, τη διαδρομή του, την πολιτική του φιλοδοξία, όπως όλοι μας την έχουμε, αλλά εάν η επίσημη άποψη του Υπουργού Εσωτερικών είναι αυτή που ακούσαμε, τότε έχουμε τεράστιο πρόβλημα ως Αυτοδιοίκηση. Έχουμε τεράστιο πρόβλημα.
Η Τρόικα αποτελεί το άλλοθι όλων των αρνητικών θεσμικών μεταβολών που υφίσταται το δικό μας θεσμικό πλαίσιο και άλλες κοινωνικές ομάδες. Η Τρόικα μίλησε για fiscal rules. Εμείς τα έχουμε πετύχει από τον Μάρτη του 2011 αυτά. Εσείς εισπράξατε τα εύσημα της κυρίας Μέρκελ εδώ και φαντάζομαι ότι αισθανθήκατε υπερήφανος γιατί προΐστασθε ενός Υπουργείου, όπου οι εποπτευόμενοι μηχανισμοί σε χρόνο ρεκόρ δώσανε χειροπιαστά αποτελέσματα. Αυτά που βγαίνει σήμερα και επικαλείται ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, ο κύριος Σταϊκούρας. Δηλαδή σε περίοδο δραματικής περικοπής των επιχορηγήσεων από τον τακτικό προϋπολογισμό, που υπερβαίνουν το 60%, μειώσαμε τις ληξιπρόθεσμες οφειλές κατά 11%. Αυτό σημαίνει ότι οι εσωτερικές οικονομίες στο σύστημα δεν έχουν απλώς εξαντλήσει τα όρια, αλλά έχουν πλήξει και τον σκληρό πυρήνα των ανελαστικών δαπανών.
Ποιες είναι οι συνέπειες; Δραματικές μειώσεις στο κόστος μισθοδοσίας, αποχώρηση ανθρώπινου δυναμικού, παρά το γεγονός ότι έχουμε αναλάβει πλήθος αρμοδιοτήτων, μην το ξεχνάμε συνάδελφοι, με τον Καλλικράτη, και τις ασκούμε με συγκριτικά μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα σε σχέση με το κεντρικό κράτος και από την άλλη μεριά έχουμε εκμηδενίσει εντελώς το τοπικό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, που είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο. Δεν υπάρχει.
Τι νόημα έχει η επιτροπεία μέσα σε όλο αυτό το πλαίσιο; Έχει νόημα. Ανοίγει ένα παιχνίδι. Ένα παιχνίδι ενεργειακών επενδύσεων, που είμαστε σύμφωνοι για αυτό. Ένα παιχνίδι σημαντικών επενδύσεων, που είμαστε σύμφωνοι για αυτό. Και υπάρχουν συνάδελφοι εδώ μπροστά στην πρώτη σειρά, που έχουν δώσει αγώνα ζωής για να επιβάλλουν επενδύσεις και να αξιοποιηθεί η περιουσία της χώρας, όταν άλλοι φορείς του κεντρικού κράτους πλιατσικολογούν και ελεεινολογούν προσδοκώντας σε απλά πολιτικά οφέλη, υποθηκεύοντας το μέλλον της χώρας και των πολιτών.
Η Αυτοδιοίκηση πρωτοστατεί σε αυτό. Εκκρεμεί η αξιοποίηση της εθνικής περιουσίας, δημοτικής και δημόσιας περιουσίας. Αν σε αυτό το παιχνίδι υπάρχουν εστίες λογικής με τον τρόπο που θα επιχειρηθεί να γίνει αυτό, τότε ενδεχομένως να υπάρχει πρόβλημα. Και πώς το ανατρέπουμε αυτό; Γιατί εδώ υπάρχει θεσμική διατροφή. Αυτοί που επινόησαν την επιτροπεία, έχουν θεσμική διαστροφή. Δημιουργούμε ένα πρόβλημα ταμειακής ισορροπίας στο Δήμο και απευθείας τον βάζουμε σε επιτροπεία. Ποιος θα κάνει το παιχνίδι; Δεν θα το κάνετε εσείς, κύριε Υπουργέ, το Υπουργείο σας. Θα το κάνει ο Γενικός Διευθυντής του Θησαυροφυλακίου του Κράτους, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και μάλιστα, θα το πω γιατί δημόσια το έχουν πει, σας χρεώνουν ότι είναι δική σας αυτή η πρόταση, γιατί λέει ότι το Υπουργείο Εσωτερικών διέπεται από διαστροφική λογική, γιατί θέλει να αποφύγει το πολιτικό κόστος. Για αυτό και δεν έβαλε δικό του διευθυντή για να κάνει βέτο στις αποφάσεις αυτής όλη της ιστορίας.
Το Παρατηρητήριο είναι μια προσπάθεια απόλυτης πολιτικής χειραγώγησης. Δεν θα πετύχει όμως, σας το λέω. Γιατί δεν θα πετύχει; Πρώτον, γιατί το κράτος δεν έχει μηχανισμό. Το ξέρουν αυτό, ότι δεν υπάρχει μηχανισμός. Στο μυαλό τους όμως έχουν εστιακές παρεμβάσεις, εκεί που θα υπάρχουν μεμονωμένα προβλήματα θα δημιουργηθούν τα σημεία τριβής. Δεν υπάρχει μηχανισμός για να ισχύσει το Παρατηρητήριο.
Ακόμα όμως και αν ενεργοποιηθεί, θα το ακυρώσουμε εμείς, κύριε Υπουργέ, στην πράξη. Δεν θα συμβάλλουμε σε αυτό το ανοσιούργημα. Δεν θα συμβάλλουμε σε επιτροπεία, που στην ουσία είναι κατάλυση του αυτοδιοίκητου, γιατί η δική μας η άποψη ποια είναι; Εμείς θεωρούμε ότι υπαίτιος αυτής της συνέπειας που έχουμε οδηγηθεί εδώ, που έχει οδηγηθεί η χώρα, είναι αυτό το μοντέλο του απόλυτου συγκεντρωτισμού, που για οποιοδήποτε θέμα που αφορά το επίπεδο ζωής της χώρας, πρέπει να περάσεις από το κεντρικότερο σημείο για να πάρεις την πιο απλή απόφαση.
Το κράτος αυτό λοιπόν και το μοντέλο διοίκησης το οποίο έχει αποτύχει, δεν μπορεί να αποτελεί μέρος της λύσης για την επόμενη μέρα. Και εδώ αρχίζει πλέον, αυτό διαφαίνεται από το Συνέδριο, μια θεσμική και ουσιαστική πολιτική ρήξη. Όχι σαν αυτές τις ρήξεις που βγαίνουν με βάση τα αρκτικόλεξα για να αποτελέσουν καθαρτήριο των φυσικών προσώπων, που έχουν προϊστορία στο πώς οδηγήθηκε η χώρα, αλλά ρήξη με την έννοια τη γραμματική του όρου, αυτό που λέει η ελληνική γλώσσα. Τέτοια ρήξη. Να μπορέσουμε να φτιάξουμε μια νέα αντίληψη για το πώς πρέπει να γίνει το πολιτικοδιοικητικό μας σύστημα, που θα ξεκινήσει από το διοικητικό μοντέλο, δεν θα σταματήσει όμως μόνο εκεί. Δεν θα σταματήσει μόνο εκεί. Θα πάει και παραπέρα.
Όσοι λοιπόν παίζουν με τη φωτιά, θα πρέπει ν α ξέρουν ότι ή θα τη σβήσουν ή θα καούν ή θα τσουρουφλιστούν. Τουλάχιστον εμείς δεν θα συμπράξουμε. Σεβόμαστε απολύτως και τους νόμους και τη θεσμική λειτουργία του κράτους, αλλά δεν θα γίνουμε Ιφιγένειες για να πατήσουν πάνω στις δικές μας πλάτες άνθρωποι που έχουν οδηγήσει τη χώρα εδώ που την οδήγησαν.
Δεν κάνω συνολική αναφορά για τα πρόσωπα, γιατί υπάρχει ένας κίνδυνος. Ξέρετε, μη μιλάς γιατί γενικεύεις μια κατάσταση ενώ υπάρχουν και εξαιρέσεις. Σαφώς υπάρχουν. Και στον δικό μας τον χώρο το ίδιο.
Θα ήθελα να πω και κάτι άλλο και θα κατέβω από το βήμα. Δεν είναι όλες οι προσπάθειες ηρωικές. Δεν είναι όλες οι ενέργειες του δικού μας χώρου, είτε είναι των αιρετών, είτε των εργαζομένων, δόκιμες επιλογές που οδηγούν ενδεχομένως σε λύση στο πρόβλημα το οποίο υπάρχει. Είχαμε επιλέξει ως ΚΕΔΕ να μην κάνουμε συνάντηση με την Τρόικα γιατί θεωρούμε ότι η επίσημη κυβέρνηση του κράτους είναι αυτή η οποία πρέπει να διαπραγματεύεται και να διαλέγεται. Κάποια στιγμή όμως αποφασίσαμε, γιατί είδαμε ότι τα πράγματα πήραν μια πολύ αρνητική τροπή, και επαναλαμβάνω και πάλι, το θέμα του Παρατηρητηρίου δεν είναι υπόδειξη της Τρόικα. Όταν όμως κλείσαμε το ραντεβού με συγκεκριμένους ανθρώπους που διαμορφώνουν το πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής που εφαρμόζεται στη χώρα μας, οι εργαζόμενοι ήρθαν και έκαναν την «αντιστασιακή» τους ενέργεια, τους προπηλακίσανε, η ΠΟΕ ΟΤΑ, εργαζόμενοι ήταν, τους διώξανε και την άλλη μέρα θριαμβολογούσαν στα blogs και στις εφημερίδες ότι κυνήγησαν τους Επιτρόπους της Τρόικα.
Ποιο είναι το αποτέλεσμα που δεν έγινε αυτή η συνάντηση. Αυτά τα απόνερα που βιώνουμε σήμερα. Γιατί όταν κάναμε μια συνάντηση στο Συμβούλιο Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης, με συναδέλφους που επηρεάζουν με την άποψή τους τις κυβερνήσεις τους και υπάρχει μια θεσμική επαφή των Δημάρχων, των Περιφερειαρχών, των ομόσπονδων εκπροσωπήσεων των αιρετών με το κεντρικό κράτος, θεσμοθετημένη επαφή, που οδηγεί σε παραγωγικά πολιτικά αποτελέσματα, οι άνθρωποι τραβάγανε τα μαλλιά τους. Πότε; Πριν ένα χρόνο. Δεν ήξεραν ότι στην Ελλάδα είχε γίνει στην Αυτοδιοίκηση αυτή η κοσμογονία.
Ενώ το δικό μας σύστημα και δια στόματος του Πρωθυπουργού, μίλησε για ακόμα σπατάλη και χοάνη διαφθοράς στον προϋπολογισμό στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αυτό που εντοπίσατε όλοι σας.
Σήμερα οφείλουμε να σταθούμε σε αυτού του είδους την παρακμή απέναντι, προφανώς με όπλο το δίκιο που έχουμε γιατί στηρίζουμε την κοινωνική συνοχή και εάν το 2013 δεν υπάρξουν από τώρα δραματικές αλλαγές, κύριε Υπουργέ, δεν θα ήθελα ομολογουμένως να είμαι στη θέση σας στο Υπουργείο Εσωτερικών. Δεν θα ήθελα να είμαι εκεί. Το 2013 θα είναι δραματικός χρόνος για όλους μας εάν τα πράγματα παραμείνουν ως έχουν.
Ποια είναι τα εναλλακτικά που δώσαμε; Γιατί δεν έπρεπε να πούμε κάτι στην κυβέρνηση όταν λέμε μην κόβεις τους μισθούς των Δημοτικών Συμβούλων, μην περιορίζεις τις αποδοχές των Προέδρων και τα λοιπά, γιατί αυτό το κοστολόγιο είναι περίπου πέντε εκατομμύριο, τόσο, αστείο νούμερο είναι. Αλλά δώσαμε εναλλακτικές, δεν δώσαμε εναλλακτικές; Ποιες είναι αυτές, για να τις ξέρετε.
Είπαμε ενεργοποιείστε τα ΚΕΠΑ αμέσως, τα Κέντρα Ελέγχου Αναπηρίας. Θα είχαμε μια άμεση εξασφάλιση τουλάχιστον 300 εκατομμύρια αμέσως. Ήδη τα 120 έχουν εξασφαλιστεί και είναι ΚΑΠ τα λεφτά αυτά να ξέρετε, είναι δικά μας λεφτά. Ακούω ορισμένους Υπουργούς οι οποίοι λένε θα μειώσουμε τα προνοιακά και θα εξασφαλίσει ας πούμε το κράτος και άλλα λεφτά. Οι άνθρωποι είναι νυχτωμένοι, δεν ξέρουν τι τους γίνεται. Αυτά τους λένε οι σύμβουλοι.
Τους εξηγήσαμε και τους είπαμε ότι εάν στις δημοπρασίες των έργων οι τιμές ΑΤΟΕ μειωθούν και προσεγγίσουν τις τιμές του πραγματικού προϊόντος, θα έχουμε τουλάχιστον 30% εξασφάλιση ποσού.
Να δείτε εναλλακτικές λύσεις. Μείωση του εργολαβικού οφέλους. Ήταν 28, το κάναμε 18% για τους ίδιους πόρους και λέμε για 12% ακόμη.
Μιλήσαμε και για άλλα έξυπνα εργαλεία, όπως λέτε, για το Κτηματολόγιο, για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας με άμεσες διαδικασίες πολεοδόμησης. Όμως αυτά είναι για το απώτερο μέλλον. Με ποιον μηχανισμό του κράτους θα λειτουργήσεις; Εδώ δεν μπορείς να ωριμάσεις ένα έργο του ΕΣΠΑ. Πέφτεις σε έναν υπάλληλο, αφήνει τα χαρτιά στο γραφείο και έχει τελειώσει η υπόθεση. Αυτό είναι το πρόβλημα σήμερα.
Λοιπόν, είμαστε εδώ για να μπορέσουμε να φτιάξουμε μια καινούργια στρατηγική, που τονίσατε όλοι σας, που θα αμφισβητήσει αυτό το μοντέλο, θα δώσει στην πατρίδα μας μια ελπίδα, θα αποκλείσει εκείνους οι οποίοι θέλουν να ελεεινολογήσουν στο πτώμα της Αυτοδιοίκησης ή να αποκομίσουν πρόσκαιρα πολιτικά και κομματικά οφέλη και θα δώσουν την ελπίδα στον λαό γιατί υπάρχει ενδογενές δυναμικό πάνω στο οποίο πρέπει και οφείλει να επενδύσει η χώρα.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.