25 Ιουνίου, 2024

Απάντηση της ΚΕΔΕ στη αήθη επίθεση του δημοσιογράφου κ. Μάνου Βουλαρίνου

Με αφορμή ένα απαράδεκτο και γεμάτο εμπάθεια άρθρο «γνώμης» που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα Athens Voice και υπογράφεται από το δημοσιογράφο κο Μάνο Βουλαρίνο, η ΚΕΔΕ αισθάνεται την υποχρέωση να απαντήσει σε όσα ανεύθυνα αναφέρει ο εν λόγω δημοσιογράφος.

 

  • Καταρχήν λέει ψέματα όταν ισχυρίζεται ότι οι Δήμοι τρέχουν πάντα την τελευταία στιγμή να καθαρίσουν ενόψει της αντιπυρικής περιόδου. Η αλήθεια είναι ότι όλοι οι Δήμοι της χώρας έχουν έγκαιρα καθαρίσει όλα τα δημοτικά ακίνητα που ανήκουν στην κυριότητά τους, ενώ ταυτόχρονα με όσα μέσα και προσωπικό διαθέτουν, προχωρούν και στον καθαρισμό οικοπέδων που ανήκουν σε ιδιώτες, χρεώνοντάς τους στη συνέχεια το κόστος της υπηρεσίας. Επισημαίνουμε για μια ακόμη φορά πως καμία μεγάλη πυρκαγιά δεν έχει ξεσπάσει τα τελευταία χρόνια από χώρο που ανήκει στην ευθύνη Δήμων. Οι φωτιές δεν ξεκινούν από τις πλατείες των πόλεων και των χωριών.
  • Είναι ψέμα ότι οι Δήμοι και οι Δήμαρχοι ευθύνονται που σήμερα στους δρόμους των πόλεων μας βρίσκονται μεγάλοι όγκοι σκουπιδιών, που αποτελούνται κυρίως από ξύλα, κλαδέματα και κοπή χόρτων. Θέλουμε για μια ακόμη φορά να ξεκαθαρίσουμε πως δεν είναι υποχρέωση των Δήμων, αλλά των ιδιοκτητών, η περισυλλογή και διαχείριση των κλαδεμάτων τους. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, κάθε ιδιοκτήτης έχει την υποχρέωση να καθαρίζει και στη συνέχεια να τοποθετεί σε ειδικό κάδο τα κλαδέματα του οικοπέδου του και στη συνέχεια, με δικά του έξοδα τα απορρίμματα αυτά να πηγαίνουν στο κατάλληλο χώρο διαχείρισης τους. Η συντριπτική πλειοψηφία τους όμως, αφού ολοκληρώσει τον καθαρισμό τα εναποθέτει στη συνέχεια έξω στο πεζοδρόμιο, το δρόμο ή κάποιο γειτονικό απερίφρακτο οικόπεδο, χωρίς να έχει προηγηθεί επικοινωνία με το Δήμο, ώστε να προγραμματιστεί η συλλογή τους.
  • Θέλουμε να επισημάνουμε επίσης πως τα ζητήματα της πολιτικής προστασίας, στα οποία εντάσσεται και η αντιπυρική προστασία, καθώς και σε ότι αφορά την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, είναι ψηλά στην ατζέντα της Αυτοδιοίκησης. Οι Δήμοι, παρά το γεγονός ότι δεν διαθέτουν ούτε τους αναγκαίους πόρους, ούτε το απαραίτητο προσωπικό, κάθε χρόνο ανταποκρίνονται στις ευθύνες τους όσον αφορά την πυροπροστασία. Οι Δήμοι δεν κλαψουρίζουν όπως ανεύθυνα ισχυρίζεται ο κος Βουλαρίνος, όταν μιλούν για έλλειψη πόρων, μέσων και προσωπικού, αλλά λένε αλήθειες. Αν η αλήθεια δεν αρέσει στο συγκεκριμένο κύριο είναι δικό του πρόβλημα .
  • Βαρεθήκαμε πια να είμαστε διαρκώς στο στόχαστρο, τόσο από το κεντρικό κράτος όσο και από κάποιους που υπηρετούν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, που επιχειρούν πολλές φορές είτε να μας «φορτώσουν» καταστροφές για τις οποίες δεν ευθυνόμαστε, είτε να μας μεταφέρουν ευθύνες που δεν μας ανήκουν.
  • Ο κος Βουλαρίνος δεν ενημερώθηκε πριν αρχίσει να αρθρογραφεί για τον άγαρμπο τρόπο με τον οποίο μας ζητήθηκε να εφαρμόσουμε τα νέα μέτρα που αποφασίστηκαν για την πυροπροστασία των ιδιοκτησιών από το υπουργείο Περιβάλλοντος, χωρίς να έχει υπάρξει προηγουμένως ούτε στοιχειώδης διαβούλευση μαζί μας, ούτε έγκαιρη προετοιμασία μας. Έτσι γίνεται στα μέσα ενημέρωσης που εργάζεται; Γιατί δεν ασκεί κριτική σε αυτούς που απλά αποφάσισαν τη λήψη μέτρων και στη συνέχεια, πέταξαν το μπαλάκι στους Δήμους για να τα εφαρμόσουν χωρίς να ενδιαφερθούν αν μπορούμε πράγματι να το κάνουμε. Είναι πιο εύκολο γι’ αυτόν η στοχοποίηση των δημάρχων.
  • Αναρωτιόμαστε κε Βουλαρίνε, ευθύνονται οι Δήμοι που μας μεταφέρθηκε η εφαρμογή ανεφάρμοστων στην πράξη μέτρων πυροπροστασίας ιδιοκτησιών, που ακόμη και ο Συνήγορος του Πολίτη επισήμανε πως πρακτικά είναι μη εφαρμόσιμα; Ή δεν έχετε ενημερωθεί για τη γνώμη του Συνηγόρου του Πολίτη; Πως θα εφαρμόσουμε πολιτικές, αν δεν διασφαλίζονται εκ των προτέρων οι αναγκαίοι πόροι, το αντίστοιχο προσωπικό και τα μέσα για την άσκησή τους, όπως ρητά ορίζει το άρθρο 102 του Συντάγματος;
  • Έχετε ασχοληθεί ποτέ σοβαρά κε Βουλαρίνε με τα ζητήματα της πολιτικής προστασίας; Ή ασκείτε εύκολη κι ανέξοδη κριτική από τη δροσιά του γραφείου σας ; Μας δώσατε ποτέ βήμα να εκθέσουμε και τη δική μας άποψη η κάνετε κι εσείς τον τσάμπα μάγκα;

 

Σε κάθε περίπτωση, αν δεν μπορείτε κε Βουλαρίνε να ασκήσετε με ειλικρίνεια και υπευθυνότητα το δημοσιογραφικό σας λειτούργημα έχετε κι άλλη επιλογή. Να παραιτηθείτε από τα μέσα που εργάζεστε και να αλλάξετε επάγγελμα. Είναι πιο έντιμο από το να  σπιλώνετε το έργο και την προσπάθεια ανθρώπων που προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Αυτό κάνουν οι δήμαρχοι που εσείς ειρωνεύεστε.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Newsletter (middle) ... 05 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Συνάντηση του προέδρου της ΚΕΔΕ Λ. Κυρίζογλου με τον υφυπουργό Οικονομικών Χρ. Δήμα για την πλατφόρμα του τέλους επιτηδεύματος και την επιτάχυνση απόδοσης των πόρων στους δήμους

Η άμεση ομαλοποίηση της λειτουργίας της πλατφόρμας για τις δηλώσεις του τέλους διαμονής παρεπιδημούντων και…

Newsletter (top) ... 03 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Θ. Λιβάνιου και του υφυπουργού Β. Σπανάκη

Συζήτηση για το τέλος ταφής και ανακύκλωση παρουσία του γενικού  γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων ΥΠΕΝ…

Newsletter (Bottom) ... 03 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Συλλυπητήριο μήνυμα της ΚΕΔΕ για την απώλεια του πρώην Δημάρχου Πορταριάς Βασίλη Κοντορίζου

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου και τα μέλη του ΔΣ της Ένωσης εκφράζουν τη…