«Σε μια περίοδο που η αυτοδιοίκηση έχει ανάγκη την ενότητα όλων των δυνάμεών της, για να αντιμετωπίσει την ολομέτωπη επίθεση που δέχεται από τη σημερινή κυβέρνηση, ο συνασπισμός των προθύμων φιλοκυβερνητικών υποστηρικτών της αντί – αυτοδιοικητικής πολιτικής, οι παρατάξεις των κ.κ. Μπίρμπα και Ιωακειμίδη, επιλέγουν το ρόλο του διασπαστή του αυτοδιοικητικού κινήματος».
Με τα παραπάνω ξεκινά η απάντηση που δόθηκε από το Γραφείο Προέδρου της ΚΕΔΕ, στις αιτιάσεις που διατύπωσαν κατά το κλείσιμο των εργασιών και τη λήψη αποφάσεων στο συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη, οι οι επικεφαλής της «Νέας Αυτοδιοίκησης» Γ. Ιωακειμίδης και της Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Παράταξης Δ. Μπίρμπας , οι οποίοι εγκάλεσαν την πλειοψηφία για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, κάνοντας λόγο για «συνέδριο παρωδία» που πήρε αποφάσεις χωρίς να υπάρχει πλειοψηφία.
Στην απάντησή του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ χαρακτηρίζει «ως απαράδεκτη, αντιδημοκρατική συμπεριφορά που επέδειξαν κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας για τα συμπεράσματα του Συνεδρίου της Θεσσαλονίκης», καθώς και ως πρόθυμους νεροκουβαλητές της κυβερνητικής πολιτικής», καταλήγοντας πως «νωμένοι για μια ακόμη φορά θα δώσουμε τους αγώνες για τη διαφύλαξη της θεσμικής ανεξαρτησίας και της οικονομικής μας αυτοτέλειας. Ενωμένοι θα αγωνιστούμε και ενωμένοι θα κερδίσουμε».
Ειδικότερα αναφέρει:
«Επιλέγουν να ρίξουν νερό στο μύλο όσων μας θέλουν χωρίς φωνή, διασπασμένους και χωρίς συγκροτημένες θέσεις και απόψεις.
Η απαράδεκτη, αντιδημοκρατική συμπεριφορά που επέδειξαν κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας για τα συμπεράσματα του Συνεδρίου της Θεσσαλονίκης, είναι αποκαλυπτική τόσο των πραγματικών τους προθέσεων, όσο και του πολιτικού τους ήθους. Όμως πρέπει να γνωρίζουν οι πρόθυμοι νεροκουβαλητές της κυβερνητικής πολιτικής πως η ΚΕΔΕ και η Δήμοι βγήκαν από το Συνέδριο της Θεσσαλονίκης πιο δυνατοί.
Οι κόκκινες γραμμές που βάλαμε στην κυβέρνηση όσον αφορά τη χρηματοδότηση των δήμων από τον προϋπολογισμό του 2017, την αλλαγή του εκλογικού νόμου, το προσφυγικό, την κινητικότητα των δημοτικών υπαλλήλων, την καταστατική θέση των αιρετών, μας δεσμεύουν απέναντι σε όλους.
Το επόμενο διάστημα θα είναι κρίσιμο για την αυτοδιοίκηση.
Ενωμένοι για μια ακόμη φορά θα δώσουμε τους αγώνες για τη διαφύλαξη της θεσμικής ανεξαρτησίας και της οικονομικής μας αυτοτέλειας. Ενωμένοι θα αγωνιστούμε και ενωμένοι θα κερδίσουμε.
Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας διασπάσει.
Η νίκη της αυτοδιοίκησης τον Απρίλιο του 2015, όταν η κυβέρνηση επιχείρησε να μας πάρει με το έτσι θέλω τα ταμειακά μας διαθέσιμα, χωρίς να τα καταφέρει, με τη σύμφωνη και τότε γνώμη των κ.κ. Μπίρμπα και Ιωακειμίδη, θα είναι ο οδηγός των επόμενων κινήσεων μας»
Μάλιστα στην απάντηση επισυνάπτεται και η άποψη της νομικής υπηρεσίας της ΚΕΔΕ, που απαντά στα περί πλειοψηφίας ή όχι στη λήψη των αποφάσεων.
Ειδικότερα ο νομικός σύμβουλος της ΚΕΔΕ, Π. Ζυγούρης αναφέρει:
Απαντώντας σε σειρά δημοσιευμάτων που σχετίζονται με τις αντεγκλήσεις που δημιουργήθηκαν κατά την διαδικασία της έγκρισης του τελικού ψηφίσματος που υπεβλήθη από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ στο Ετήσιο Τακτικό της Συνέδριο, στη Θεσσαλονίκη και που αφορούσε αιτήματα και προτάσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουμε να επισημάνουμε τα εξής:
- Σύμφωνα με τα πρακτικά της Γενικής Συνέλευσης διαπιστώθηκαν ως μέλη της 358 σύνεδροι. Επομένως διαπιστώθηκε νομίμως η απαρτία και άρχισαν οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης. Κατά τη διάρκεια των εργασιών δεν υποβλήθηκαν ούτε προφορικά ούτε γραπτά αποχωρήσεις των μελών – συνέδρων και επομένως δεν διαταράχθηκε η απαρτία των μελών. Σημειώνεται ότι με βάση τα ισχύοντα, οι σχετικές αποφάσεις του Συνεδρίου λαμβάνονται με απλή πλειοψηφία των μελών επί της ως άνω δημιουργηθείσας απαρτίας.
- Κατά τη διάρκεια της τελικής ψηφοφορίας ζητήθηκε από τους Γ. Ιωακειμίδη και Δ. Μπίρμπα, αυτή (η ψηφοφορία) να λάβει χώρα δια της ανατάσεως και αναδείξεως των καρτών που κατείχαν τα μέλη του συνεδρίου που ευρίσκονταν στην αίθουσα πράγμα το οποίο έγινε αποδεκτό και οι σύνεδροι δια πλειοψηφίας απεδέχθησαν και ενέκριναν το προτεινόμενο από το διοικητικό συμβούλιο σχέδιο ψηφίσματος.
- Οι σύνεδροι της Γενικής Συνέλευσης της ΚΕΔΕ, υποστήριξαν τις προτάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου και ο αριθμός των συνέδρων στην τελική ψηφοφορία ήταν ο ενδεδειγμένος και επιβαλλόμενος για τη λήψη της σχετικής αποφάσεως.