Άρθρο Localit 21 Φεβρουαρίου, 2024

Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ και επαναφορά του επιδόματος ενοικίου για τους σεισμόπληκτους ζητά ο δήμος Μινώα Πεδιάδας

Β. Κεγκέρογλου: Η αποκατάσταση των σεισμόπληκτων κτιρίων στο δήμο  βρίσκεται ως σήμερα σε πλήρη αδράνεια – Από το σύνολο των 3000 κατατεθειμένων φακέλων αδειών ανοικοδόμησης έχουν εγκριθεί μόλις 75

Tην απαλλαγή των σεισμόπληκτων από την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ και τη φετινή χρονιά καθώς και την επαναφορά του επιδόματος ενοικίου ζητά ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Β. Κεγκέρογλου.

Με επιστολή του προς τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ο κ. Κεγκέρογλου υπογραμμίζει ότι η αποκατάσταση των σεισμόπληκτων κτιρίων στο δήμο του βρίσκεται ως σήμερα σε πλήρη αδράνεια.

«Μέχρι σήμερα, αναφέρει,  μιλάμε για τη χορήγηση ελάχιστων αδειών ανοικοδόμησης, με αποτέλεσμα η αποκατάσταση των πληγέντων κτιρίων να έχει «βαλτώσει» και η συγκεκριμένη διαδικασία, φαίνεται ότι θα κρατήσει χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό πως – όπως αναφέρει ο Σύλλογος Σεισμοπλήκτων Δήμου Μινώα Πεδιάδας «Η Ελπίδα»- από το σύνολο των 3000 κατατεθειμένων φακέλων έχουν εγκριθεί μόλις 75, αποτυπώνοντας με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο, τη βραδυπορία της αποκατάστασης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κεγκέρογλου ζητά την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος των σεισμόπληκτων δημοτών για την απαλλαγή από την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ και τη φετινή χρονιά, καθώς δεν είναι δυνατόν η Πολιτεία να ζητά ΕΝΦΙΑ για κατεστραμμένα κτήρια τα οποία κατά βάση με δική της υπαιτιότητα δεν έχουν αποκατασταθεί». Παράλληλα ζητά μέχρι την αποκατάσταση τους, την καταβολή της τελευταίας δόσης της κρατικής συνδρομής στους σεισμόπληκτους.

«Είναι τουλάχιστον αδιανόητο, συμπληρώνει,  δημότες, οι οποίοι χωρίς δική τους ευθύνη και υπαιτιότητα που, είτε ζουν ως σήμερα σε οικίσκους, είτε συμβιώνουν με συγγενικά τους πρόσωπα, είτε είναι αναγκασμένοι να ενοικιάζουν σπίτια χωρίς να έχουν πάρει καμία επιδότηση ενοικίου, να καλούνται να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ για κατοικίες τις οποίες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν και για καταστήματα που εκ των πραγμάτων έχουν χαρακτηριστεί από την Πολιτεία, ως ακατάλληλα και επικίνδυνα προς χρήση».

Παράλληλα ο κ. Κεγκέρογλου εφιστά την προσοχή για την ύπαρξη – εξαιτίας αυτής της διαμορφωθείσας κατάστασης – μεγάλων δημοσιονομικών απωλειών, αφού η καθυστέρηση αδειοδότησης προκαλεί την ανάγκη συνέχισης λειτουργίας των οικισμών προσωρινής διαβίωσης αλλά και της καταβολής επιδόματος ενοικίου.

«Για όλα τα παραπάνω, καταλήγει, ζητάμε την άμεση λήψη μέτρων στην κατεύθυνση της ουσιαστικής στήριξης των σεισμόπληκτων πολιτών του δήμου Μινώα Πεδιάδας, την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ και την επαναφορά του επιδόματος ενοικίου που αφορά όλους τους σεισμόπληκτους και ιδιαίτερα όσους συνεχίζουν να ζουν σε κόκκινα και κίτρινα κτίρια με κίνδυνο της ζωής τους».

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ενδιαφέρουν 23 Μαΐου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ξεκινούν οι αιτήσεις για τις Κοινωνικές Δομές του Δήμου Μοσχάτου -Ταύρου

Από την ερχόμενη Δευτέρα 27 Μαΐου, ξεκινά η υποβολή νέων αιτήσεων για την παροχή βασικών…

Ενδιαφέρουν 23 Μαΐου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ενημερωτική ημερίδα για το πρόγραμμα “Απόλλων” από την περιφέρεια Θεσσαλίας

Ενημερωτική ημερίδα για το πρόγραμμα “Απόλλων” που αποτελεί το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού στη χώρα και…

Ενδιαφέρουν 23 Μαΐου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
30ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, 12-21 Ιουλίου 2024

Αφιερωμένο στους Καλλιτέχνες του Χορού- Αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων   Συνώνυμο με την εξέλιξη του…